Glasplaat in MDF salontafel, uitzetting...

Mjagers1982

  • #1
Ik heb een salontafel gemaakt van MDF. Hier moet een glasplaat in komen die in de randen rust, die zijn ingefreest. Nu vroeg ik me af hoeveel mm speling ik moet nemen in verband met uitzetting/werking van het MDF. Moet ik hier überhaupt rekening mee houden of werkt dit nog? Is aan alle kanten 1mm ruimte genoeg?

De tafel is nog niet geverft, maar dit heeft neem ik aan nauwelijks invloed op de meting (?).[/quote]
 

Millew

  • #2
Volgens de houtdatabase.nl heeft MDF een krimp/uitzetting van 0,15 - 0,4 %. Alleen is niet duidelijk of dit de uitzettingscoëfficiënt bij temperatuurverschil is. In dat geval is er helemaal geen probleem want de uitzettingscoëfficiënt van glas is kleiner dan van MDF.

Uitzetting is sowieso geen probleem, want dan wordt de uitsparing groter.

Als je rekening moet houden met 0,4% krimp dan zou je in theorie bij bijvoorbeeld een glasplaat van 1 x 1 meter rondom een kier van (0,4% x 1000)/2 = 2 mm aan moeten houden.
In de praktijk zal dat niet nodig zijn. Als je het MDF al een poosje in huis hebt, dan is het voldoende geacclimatiseerd en zal nog maar weinig krimpen.

Zelf heb ik MDF afwerkplinten gezaagd/gefreesd uit hele plaat. De langsten zijn ca. 2,5 meter. De plinten hebben ca. 3 maanden gelegen, voordat ik ze ging verwerken en vertonen vrijwel geen krimp.

Kortom: 1 mm lijkt mij meer dan voldoende.
 

K.lusser

  • #3
Kan je misschien de bouwtekening van die salontafel hier posten ? Of een foto van de salontafel zelf ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Mjagers1982 schreef:
De tafel is nog niet geverft, maar dit heeft neem ik aan nauwelijks invloed op de meting (?).
Jawel, verf heeft ook een dikte. Afhankelijk van de soort verf en het aantal lagen zou ik daar iets van 1mm extra voor nemen.
 

Fritske1978

  • #5
Zou die nu nog niet geverfd zijn? :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu