Moet kruipruimte worden geventileerd?

Pigion

  • #1
Ruim een jaar geleden heb ik de bodem van de kruipruimte laten afsluiten met 10 cm schuimbeton. Dat heeft nu tot gevolg dat in de zomer veel druppels aan de isolatie hangen, Dit wordt veroorzaakt door binnentreden van warme verzadigde buitenlucht via de ventilatiegaten . Deze buitenlucht koelt af in de kruipruimte en zet zijn ovetollig vocht af op de koudste plaatsen. Voorheen was de scherpzand laag het koudste en ontstond geen condenastie in de zomer.
Ik kan de kruipruimte moeilijk verwarmen om condensatie tegen te gaan en wil daarom het binnentreden van buitenlucht via de ventialtiekanalen verhinderen. In de kruipruimte loopt ook een gasleiding in de bekende gele mantel.
- Kan ik onder deze omstandigheden de ventilatiegaten afsluiten?

Ik weet dat dit niet mag voor "blote" gasleidingen, doch deze zit in een mantel.
Indien ik ventiatie moet toestaan voor bovengenoemde reden, dan overweeg ik de gasleiding in een royale PVC pijp ( 75 mm) te kapselen. De PVC pijp te ventileren naar de buitenlucht. Kan dit een optie zijn?

Pigion
 

Fiesiekus

  • #2
Je hebt schuimbeton op (?) de bodem van de kruipruimte? En daarboven een ongeïsoleerde beton(?) vloer?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hoeveel dagen van de zomer hangt vocht aan de isolatie.
Er zal toch ook een periode zonder condens zijn.
*wgb*
 

Chathanky

  • #4
De kruipruimte moet niet perse geventileerd te zijn.
Wel moet de ruimte er voor geschikt zijn en de kruipruimte en hermetisch gesloten zijn naar je woning toe.

In de huidige nieuwbouw wordt maar zelden kruipruimteventilatie toegepast.
Dit zal niet altijd het vochtprobleem doen oplossen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Schuimbeton is geen bodem afsluiting maar alleen een voorkoming van waterplassen onder het huis.
Het schuimbeton laat bodem vocht gewoon ontsnappen in de kruipruimte bij temperatuur verschillen, als u dus niet meer ventileerd zal er nog meer vocht onder het huis komen te hangen en een muffe lucht.

Een gele gasleiding die er in of na 1987 is in gemaakt mag zo al niet, die hoort in een mantelbuis en niet in een een zelf gefabriceerde pvc buis met ventilatie.
Er zijn voorschriften waaraan de gas leiding moet voldoen en die zijn niet wat u nu voorsteld.

Als de leiding al ouder van voor 1987 is en de bochten en/of knien zijn goed afgetaped met denzoband dan de gasleiding gewoon zo laten.

Vr Gr en succes ermee
 

Chathanky

  • #6
Van die gasaansluiting is ook weinig van te zeggen.
Een bestaande woning waarvan de gasleiding gerenoveerd is zit geen mantelbuis in die werd niet aangebracht. Bij de huidige renovatie nog steeds niet.
In de jaren 90 bouw werd ook lang niet overal mantelbuizen toegepast bij nieuwbouw.

Vocht wat door difussie door het beton ontsnapt zou best kunnen.
Echter als de rv onder je kruipruimte al 99% is zal er weinig difussie plaats vinden. Op de plaatselijke koude plekken wel condensvormig, dus ook wel kans op plassen onder de vloer.

De kruipruimte moet wel geschikt zijn om ongeventileerd te zijn en dat zal bij oudere woningen meestal niet het geval zijn.
Het zal het vochtprobleem dan niet oplossen.
 

Pigion

  • #7
Oei, 5 x antwoord, 5 x verschil van mening.

Laat ik even vooropstellen dat ik beter thuis ben in ventilatie en condensatieproblemen dan de beantwoorders. Dat klinkt arrogant, doch moet gezegd worden nadat ik sommige antwoorden las.

Daarom nog eens:
Als in de zomer warme lucht (20C.) de kruipruimte binnentreedt en daar afkoelt naar 12 C. dan zal de relatieve vochtigheid van die lucht stijgen en overtollig vocht afgezet op e koudste plaatsen. Dat was in de oude situatie het koele zand ( 9 C.) op de bodem. Dit is er nu niet meer (10 cm schuimbeton) en dus wordt het vocht nu afgezet op de muren in de kruipruimte en vreemd genoeg aan de isolatie. Dit treed op vanaf mei tot october.
Daar wil ik vanaf, want ik bewaar nog wat zaken in de kruipruimte (bijna 1 m hoog).
In de winterperiode is deze condensatie niet aanwezig. Dat klopt ook, want dan wordt relatief koude lucht van buiten (10 C) toegelaten in de kruipruimte, verwarmd iets op omdat in de ruimtes erboven wordt gestookt, kan nu meer vocht bevatten en dus is er dan geen condensatieprobleem. ZO WERKT HET ZO'N SYSTEEM EN NIET ANDERS.
Voor degene die geinteresseerd zijn in de theorie erachter: het staat in ieder goed natuurkunde boek, 3e klas (oude) HBS.

@Fiesiekus.
Er zit 10 schuimbeton op de bodem, vloer onderzijde is geïsoleerd.

@Wgb
Ca. 120 dagen hangen er er druppels aan, conform je kan verwachten.

@Chathanky
Bij het metselen van de fundatie worden de stootvoegen vaak slecht volgezet. Ik wil de toetreding via de rooster AAN DE BINNENZIJDE blokkeren. De spouw blijft geventileerd.

@Cvolieboy
Schuimbeton dient voor afsluiting van de bodem. Dat de plassen wegraken is omdat het niveau van de bodem 10 cm hoger komt te liggen. Als ik de schuimbeton onder het niveau van het water zou houden, krijg ik daar weer plassen. Schuimbeton later aangebracht, zal nooit perfect aansluiten bij de muren.
Schuimbeton heeft een geslote celstructuur en sluit goed af. Natuurlijk zoals ieder stof, zal er altijd enige diffusie plaatsvinden. Zelfs 5 cm stall laat waterstofmoleculen door.
Uit uw opmerking over ventileren / relatieve vochtigheid / abslute vochtigheid, blijkt dat u op dat gebied weinig kennis heeft. Een goed natuurkunde boek kan u helpen bij te spijkeren.

T.a.v. de gasbuis, laten we ons beperken tot de feiten. Er ligt een gasbuis met gele mantel erom. Dus niks met knieén en aftapen.
Is de gele ommanteling genoeg??

@Chathanky:
In de zomer is het grondwaterpeil ca. 2 meter beneden het schuimbeton. Ik schat de diffussie door het celdichte schuimbeton minimaal, hoewel wel een groot opp.
Na het afsluiten van de ventilatieopeningen kan de vochtigheid omlaag gebracht worden door metalen ondensatieplaten aan te brengen en de druppels/water op te vangen en af te voeren. In dit geval een paar gaatjes boren in het schuimbeton en vullen met grof zand. Dit werkt uitstekend. Op deze wijze werden ook de munitiemagazijnen in de Franse linies droog gehouden.
Ik zie niet in waarom een kruipruimte met beton-dekvloer ongeschikt geventileerd moet worden, enkel misschien om hoge RADON concentraties te voorkomen.

Iedéén bedankt voor zinnige en minder zinnige bijdragen. Ikzal mijn licht opsteken bij het gasbedrijf.
Pigion
 

Fiesiekus

  • #8
Gewoon de ventilatie-openingen in de a.s. winter dichtmaken en -houden. De luchtvochtigheid is dan het laagst en zal verder dalen naarmate de temperatuur gaat stijgen (door de gedaalde ventilatie). Volgens mij heb je inde zomer dan ook geen problemen meer; even aangenomen dat je kruipruimte voldoende warmte van bovenaf krijgt (welke isolatie heeft de hoogste R-waarde? Die tegen het beton of die op de zandgrond?).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Pigion schreef:
Ruim een jaar geleden heb ik de bodem van de kruipruimte laten afsluiten met 10 cm schuimbeton. Dat heeft nu tot gevolg dat in de zomer veel druppels aan de isolatie hangen,

Pigion
Dit treed op vanaf Mei tot Oktober.
Van Oktober tot Mei zal het toch wel opdrogen.
*wgb*
 

H@ns

  • #10
Iedéén bedankt voor zinnige en minder zinnige bijdragen. Ikzal mijn licht opsteken bij het gasbedrijf.
Pigion
:shock:
Aangezien u het zelf allemaal wat beter weet dan onze beantwoorders lijkt het me zinnig om al uw verdere vragen aan het gasbedrijf voor te leggen en niet meer hier.
 

Chathanky

  • #11
Het grondwaterpeil kan wel 2 meter diep zijn maar dat zegt niets of je bodem droog is.
1 schep zand weg halen en je voelt dat het zand vaak vochtig is. Dit verdampt normaal bovengronds.
Dat er nu schuimbeton zit zal het belemmeren maar niet tegen houden.

Tevens heeft het schuimbeton de tijd nodig gehad om uit te drogen. Het ligt er niet zo lang. (bouwvocht)

De muren zijn???? gemetseld noem het maar, de aansluiting naar de buren?? Geen idee. Gaten/sparingen die niet afgedicht zijn??? Dekvloer luchtdicht??

Ik kan niet oordelen of je het echt droog houdt, Vandaar is het meestal niet verstandig om de ventilatie af te sluiten.
Makkelijker was geweest om isoschelpen te gebruiken dan had vocht door de schelpen naar de bodem afgevoerd kunnen worden.
Je kruipruimte zelf blijft dan een stuk droger.
 

Pigion

  • #12
@Hans,
Ik begrijp dat je in je wiek bent geschoten door mijn opmerkingen. :shock: Hier is ook van toepassing schoenmaker blijf bij je leest. Niet iederéén weet de ins en outs van ventilatie. Het is meer dan een raampje open of dicht!
Daarnaast springt iederéén op het nut van de ventilatie. Daar ben ik zelf uitstekend mee op de hoogte in tegenstelling tot enige beantwoorders (niet alle). DOCH MIJIN VRAAG WAS of het geoorloofd is de ventilatieopeningen dicht te maken in relatie tot de gasbuis met gele ommanteling. Ik verwachtte van mensen met een installatie achtergrond hierop een antwoord te krijgen doch het zij anders.
Kennelijk moet ik een kale vraag stellen zonder de randelementen.

@Fiesiekus
In de winter is het probleem niet aanwezig vanwege het binnentreden van relatief koude lucht, die in de kruipruimte 2 a 3 graden in temeperatuur stijgt. Bovendien heb ik in de winter lucht vauit de kruipruimte nodig als verbrandingslucht voor een gemetselde kachel.
In de zomer moete de openingen juist dich!!!

@WGB<
In de winter droogt de condens op, komt in de volgende zomer weer terug. Ik wil over het hele jaar een droge kruipruimte!

@Chathanky,
Nogmaals: schuimbeton heeft een geslote celstructuur. Capilair water is geen probleem in de zomer. Bovenzijde schuimbetonvloer is kurkdroog. de waterdruppels hangen aan de isolatie tegen de vloer!!!!
Ik weet zeker dat de kruipruimte, bij afsluiting, in de zomer droog wordt. Eventueel help ik een handje met condensatieplaten van gegalvaniseerd staal. RVS is te duur.
Isoschelpen?? Geen ervaring mee. In de oude situatie zonder schuimbeton was er ook geen probleem in de zomer doch wel in de winter (hoog water)
[/b]
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #13
:cool: gewoon een ontvochtigingsapparaat plaatsen met hygrostaatje
 

Chathanky

  • #14
Nogmaals: schuimbeton heeft een geslote celstructuur. Capilair water is geen probleem in de zomer.
Hoe droogt het beton dan als het een gesloten cellenstuctur heeft?
Beton laat ook vocht door. Door difussie.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #15
Pigion schreef:
Bovendien heb ik in de winter lucht vauit de kruipruimte nodig als verbrandingslucht voor een gemetselde kachel.
[/b]
in zo'n geval zou ik de gasleiding in de kruipruimte toch maar aan een extra nauwkeurige controle onderwerpen,dunkt mij
 

Mark en 3 meiden

  • #16
Als de gasleiding tegen de wand of vlak voor de wand loopt kun je er mischien een wand voorzetten waarachter nog wel geventileerd word
in de wand een goed afsluitbaar luik of deurtje voor eventuele inspectie

is deze gasleiding een stalenpijp met omgoten(of hoe ze dat er ook om doen)
of een losse gele mantel?
en staat er eventueel wat op het gele kunststof
er zijn namelijk soorten van die pijp die zelfs zo in de grond gebruikt worden
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Pigion schreef:
@WGB<
In de winter droogt de condens op, komt in de volgende zomer weer terug. Ik wil over het hele jaar een droge kruipruimte!
Dat kan je wel willen maar de natuur laat zich niet dirigeren. :wink:
In elke geïsoleerde constructie heb je periodes van vocht en drogen.
Ergens licht in de constructie altijd een zone van condensatie.
Maar zoals je weet, als de periode van drogen nou maar langer is dan het vochtig worden zou ik me niet al te veel zorgen maken zeker niet over de druppels die aan het isolatie materiaal hangen.
Dat van de muren dat lijkt mij vervelend. Geen idee hoe ja dat zou kunnen oplossen.
Isolatie er tegen zetten dan bevoorder je, lijkt mij, de mogelijkheid van het optrekken van vocht.

Klopt het dat de vloer van je huis van beton is. Zit er vloerverwarming in en welk type isolatie zit er onder.
*wgb*
 

Chathanky

  • #18
Die periodes van vocht zijn wel wat minder dan er wordt gestelt.
Bij koelere nachten in de zomer komt de temperatuur onder dat van de kruipruimte en ook in deze nachten onvochtig je in beperkte mate de kruipruimte.

Ik kan uit ervaring melden dat er bij mij zowel zomer als winter een droge niet condenserende kruipruimte heb.
Voordeel is dat er totaal geen vochtige bodem heb en dat de vloerisolatie nog niet zit. Als de kruipruimte goed geïsoleerd is zal de kruipruimte wat vochtiger kunnen worden. In de zomer is de zandbodem het koudste deel waar het vocht naar toe trekt. Met isolatie onder je vloer zal het direct onder de isolatie de temperatuur doen dalen waardoor het mogelijk is dat de isolatie nat wordt.


En ik denk dat er genoeg zijn die geen last hebben van condens in de kruipruimte.
 

H@ns

  • #19
DOCH MIJIN VRAAG WAS of het geoorloofd is de ventilatieopeningen dicht te maken in relatie tot de gasbuis met gele ommanteling. Ik verwachtte van mensen met een installatie achtergrond hierop een antwoord te krijgen doch het zij anders.
Kennelijk moet ik een kale vraag stellen zonder de randelementen.
Dan is het antwoord heel simpel: NEEN,
Een gasleiding door een koker, kruipruimte etc. moet altijd geventileerd zijn ongeacht of er een mantelbuis omheen zit.

Je vraag luidde dus: moet een kruipruimte waar een gasleiding doorheen gaat geventileerd zijn?

En niet:
Ruim een jaar geleden heb ik de bodem van de kruipruimte laten afsluiten met 10 cm schuimbeton. Dat heeft nu tot gevolg dat in de zomer veel druppels aan de isolatie hangen, Dit wordt veroorzaakt door binnentreden van warme verzadigde buitenlucht via de ventilatiegaten . Deze buitenlucht koelt af in de kruipruimte en zet zijn ovetollig vocht af op de koudste plaatsen. Voorheen was de scherpzand laag het koudste en ontstond geen condenastie in de zomer.
Ik kan de kruipruimte moeilijk verwarmen om condensatie tegen te gaan en wil daarom het binnentreden van buitenlucht via de ventialtiekanalen verhinderen. In de kruipruimte loopt ook een gasleiding in de bekende gele mantel.
- Kan ik onder deze omstandigheden de ventilatiegaten afsluiten?

Ik weet dat dit niet mag voor "blote" gasleidingen, doch deze zit in een mantel.
Indien ik ventiatie moet toestaan voor bovengenoemde reden, dan overweeg ik de gasleiding in een royale PVC pijp ( 75 mm) te kapselen. De PVC pijp te ventileren naar de buitenlucht. Kan dit een optie zijn?

Pigion
?!
 

Bernhard

  • #20
Zo moet de gasleiding onder de vloer van begin tot het einde in een goedgekeurde Kiwa-Gastec gasdichte mantelbuis gemonteerd worden. Deze speciale mantelbuis moet bij begin en bij het einde van de gasleiding een stuk boven de vloer uitsteken. Als dan de gasleiding (in de mantelbuis) door welke oorzaak dan ook zou kunnen gaan lekken komt er geen gas onder de vloer.

Condensatie in de kruipruimte.
Om te voorkomen dat er in jouw kruipruimte geen condensatie optreed, in de zomer , zal de kruipruimte gasdicht (dampdicht) afgesloten moeten worden.
In de kruipruimte heeft de waterdamp, door de lage temp., een lage dampspanning. Waterdamp met een hoge dampspanning zal door de kleinste kieren infiltreren. Als je de kruipruimte heel goed afsluit zullen er minder druppels op de isolatie komen.
mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu