Knieschot

Janh276

  • #1
Hallo,

Mijn huis is voorzien van een scharnierende sporenkap. Het knieschot dat ik aanvankelijk over een gedeelte van de breedte van het huis verwijderd had, bleek onderdeel te zijn van de dragende constructie van het dak. Gelukkig had ik niet het hele raamwerk verwijderd, maar 'slechts' het plaatwerk met een aantal van de staande paaltjes. Hierop heb ik de staanders die oorspronkelijk om de 60 cm staan teruggeplaatst, maar dan om de 90 cm. De toegang achter het knieschot was daardoor makkelijker. Mijn vraag is of deze constructie nog stevig genoeg is om doorzakken van het dak te voorkomen. Ik heb een plaatje bijgevoegd van de situatie. Vijf paaltjes heb ik verwijderd en vervangen door 4 paaltjes die ca. 30 cm ruimer uit elkaar staan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaatje ?

Waarvoor zouden die paaltjes om de zestig cm staan ?
Zo goed als zeker om te voorkomen dat de constructie intact blijft, wie haalt zoiets nou zomaar weg, dat begrijp ik dus niet.

Het dragende gedeelte onder de paaltjes is net zo belangrijk, wanneer u ze verplaatst kan het zijn dat er geen dragend gedeelte onder zit.
Ik zou er maar even een bouwkundige bijhalen.
 

Janh276

  • #3
Bedankt voor uw reactie. Het plaatje was inderdaad niet meegekomen.
Van zomaar weghalen is geen sprake geweest. Ik heb huizen gezien met op het knieschot een sticker met de tekst niet verwijderen. Dat was bij mij niet het geval waardoor ik me op het verkeerde been heb laten zetten. Ook op diverse klusforums leeft een onjuist idee over de functie van het knieschot. Dit laat onverlet dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen handelen.
Is om de 60 cm terugplaatsen een afdoende maatregel?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Janh276 schreef:
Het knieschot dat ik aanvankelijk over een gedeelte van de breedte van het huis verwijderd had, bleek onderdeel te zijn van de dragende constructie van het dak.
Waar baseert u dat op ?

Volgens mij zijn dat geen paaltjes maar gewone latten voor de bevestiging van de afwerking, die hebben in dat geval niets met de dragende constructie te maken, ik durf het niet zeker te zeggen omdat het op de foto niet echt duidelijk te zien is hoe dik en breed die latten zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Jan ik heb exact dezelfde constructie hier, met daarop duidelijk stickers met de melding dat het een constructie deel is.




Foto 1 de beruchte sticker
foto 2 constuctie vanaf achter geschoten
foto 3 front aanzicht origineel.
 

Janh276

  • #6
Beste Headhunter,

Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad exact dezelfde constructie, echter bij mij geen beruchte sticker. Denk je dat het terugplaatsen van de staanders om de 60 cm afdoende zal zijn? Per slot van rekening is dat de originele afstand en wat kun je meer doen dan dat?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Ik denk dat terug plaatsen op dezelfde positie idd gewoon de orginele constructie terughaalt, meer kan je ook niet doen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Dan is het in elk geval duidelijk wat het is.
 

Janh276

  • #9
Hallo headhunter en Jan,

Bedankt voor jullie opmerkingen. Vandaag materiaal gehaald en alle oorspronkelijke paaltjes weer teruggeplaatst. Het raamwerk van het schot was verder intact, dus dat ging vrij soepel. Voor het knieschot had ik al een schuifdeursysteem gemaakt en met de huidige 60 cm openingen is het ook nog goed toegankelijk. Moraal van het verhaal is dat ik me in de toekomst beter op de hoogte moet stellen van wat wel en niet kan. Hoewel ik eigenlijk nooit zomaar in het wilde weg wat doe. Aan de andere kant zou het goed zijn, wanneer aannemers dergelijke constructies te allen tijde voorzien van een sticker met daarop de tekst niet verwijderen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Beter zou zijn: Brandmerken met die text
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu