Klopboormachine advies

Bolus

  • #1
Ik zoek een klopboormachine waar ik naast boren ook cement / gips / beton mee kan mengen. Mijn oude boormachine gaf toen namelijk de geest.

Eigenlijk zou ik graag jullie ervaring over een merk / type horen, maar volgens mij mag dat niet. Een andere vraag dan: ik zie dat er boormachines zijn met versnellingen, kunnen die dan op de lage versnelling ook mengen?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
We doen op dit forum dus niet aan merkadviezen.

Een ander advies kan ik je wel geven: gebruik geen boormachine voor het mixen van dergelijke producten. Je kan beter een mixer kopen die daar voor bedoeld is. Er zijn voor incidenteel gebruik al machines te koop met 3 jaar garantie rond de 75 euro. Voor regelmatig gebruik moet je wel profi kwaliteit aanschaffen.
 

Bolus

  • #3
Mijn vader heeft een 20 jaar oude AEG met 2 versnellingen. Gips mengen gaat daar prima mee in de laagste versnelling. Hij wordt niet eens warm. Gips is dan wel vloeibaarder dan beton.

Wat is dan nog het voordeel van versnellingen? Klopboormachines kunnen tegenwoordig toch allemaal in een variabele toeren stand draaien?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De machines met mechanische toerental regeling werken met tandwielen, net zo als een versnellingsbak van een auto.
De electronische regeling werkt ongeveer als een dimmer, de stroom wordt a.h.w. geknepen, bij mechanische regeling blijft de motor het volle vermogen behouden.
 

Henk E

  • #5
En met het afknijpen van de stroom wordt helaas de kracht ook afgeknepen
het verbaast mij dat er niet meer boormachines zijn met 2 of meer versnellingen, zou hier goed van pas komen.
 

Bolus

  • #6
Zover was ik inderdaad ook, maar waar zou je dan dat vermogen voor nodig hebben? Bijvoorbeeld voor boren in metaal of in steen? Ik snap de theorie, maar ik mis een praktijkvoorbeeld. Ik heb zelf nooit ervaren dat een boormachine niet genoeg vermogen had, behalve bij beton, maar dan pak ik toch de boorhamer want dat ligt meer aan het klopvermogen.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #7
Bv
Met een 12mm boor in staal boren, dan wil je hem echt wel in de lage versnelling zetten. In de hoge versnelling trekt de machine het niet of draait te snel.
Of als je een gatzaag gebruikt, ook dan in de lage versnelling. En zo zijn er tal van voorbeelden te bedenken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Niet iedereen heeft een boorhamer. :wink:
Ook bij het boren van grote gaten in metaal is het handig dat er een mechanische regeling op zit, bij een elektronische regeling komt er dan niet genoeg vermogen vrij met als resultaat dat e.e.a. kan verbranden.
Te grote belasting is de meest voorkomende oorzaak van niet meer (lonend) te repareren machines.
 

Bolus

  • #9
Ok, dank voor de toelichting. Lijkt me inderdaad het overwegen waard om er een met mechanische versnellingen te nemen. Jammergenoeg is het prijsverschil nogal groot, maar als hij dan langer meegaat is dat natuurlijk ook wat waard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu