Slagboorhamer of klopboormachine

Jossie

  • #1
Ik kon op dit forum nog geen topic hierover vinden, dus nu mijn vraag. Ik wil graag weten of er verschil zit tussen een klopboormachine en een slagboormachine. Ik moet binnenkort veel in betonnen muren en plafonds gaan boren.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Boorhamer heeft een sterkere slag en kan dikker en harder beton aan.
 

Jossie

  • #3
Ik kom bij boorhamers ook de kreet SDS vaak tegen. Waarvoor dient dat?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
SDS is het booropname systeem.
bij een accuboor en klopboormachines worden boortjes in klauwen geklemt.
bij sds worden de boortjes over 2 railtjes in de kop geschoven en vastgezet met 2 kogeltjes.
Hierdoor zit de boor roterend geblokeerd maar kan vrij op en neer.

hierdoor tikt de boor beter tegen het beton(slag mechaniek slaat tegen de boor niet tegen de kop)En de boor kan niet slippen in de kop.
 

Jossie

  • #5
Okay en bedankt. Weet ik weer wat ik moet kopen. :D
 

Red

  • #6
Er zit een wereld van verschil tussen een boorhamer en een klopboor. Ik heb een 705W klopboor en sinds een paar maanden een 3,5J (joule) boorhamer, beide van respectabele Duitse merken. Die laatste kan ook beitelen, maar los daarvan zijn de boorprestaties van de hamerboor vele malen beter. Dit merk je vooral in beton, waar een klopboor nauwelijks doorheen komt, terwijl de boorhamer er zo doorheen zakt. Een boorhamer heeft altijd SDS of SDS plus of (zware machines) SDS Max. Een klopboor bevat niet meer dan een "ratel" die met een hoop gejank staat te werken, een boorhamer bevat letterlijk een hamer die tegen de boorkop aanslaat (en maakt minder herrie).

Het hangt er een beetje van af wat voor apparatuur je al hebt en wat je er mee wil gaan doen, maar stel je hebt een goede accuboormachine, dan heb je meer aan een (lichte) boorhamer dan aan een klopboor. De accu boor gebruik je voor schroeven en boren in hout en metaal, en de boorhamer gebruik je voor boren in steen, beton en evt zwaarder werk in ijzer of hout (grote speedboren). Boorhamers kunnen vaak niet L+R draaien.

Verwacht overigens niet teveel van een Boorhamer als het gaat over beitelen. Mijn 3.5J, 4kg zware machine (zgn renovatie combiboorhamer) is een beul tov van een klopboor en je kan er ook uitstekend gelijmde tegels of stucwerk mee slopen, maar voor echt sloopwerk zoals het verwijderen van tegels die in cement gezet zijn, of voor het slopen van muren en stukken beton heb je echt een kango nodig (en dat zal niet de bedoeling zijn :cool: ). Ik heb met mijn boorhamer wel tegels gesloopt die in cement gezet waren, maar dit was geen eenvoudige klus. Een Ytong of drijfsteen muurtje slopen is ook geen probleem, maar een kalkzandsteen muur is echt te veel van het goede. Laatje in de bouwmarkt in ieder geval niet wijsmaken dat een doorsnee boorhamer egschikt zou zijn voor het serieus slopen van tegels die goed gelijm zijn of in cement staan, want dat kun je vergeten...en het kost je een boorhamer.

Als ik het zo hoor zou ik een boorhamer kopen, zo één die er nog uitziet als een klopboor deze hebben nog een acceptabel gewicht ca 2kg. Afhankelijk van hoeveel je er aan uit wil geven moet je soms ook eens kijken bij de profesionele merken (of series groen/blauw), die hoeven niet persé altijd veel duurder te zijn. Bij een grote renovatie heeft de mijne zijn geld al lang terug verdient en dat ding koste toch bijna 500,- en deze heeft ook wel eens werk gedaan waar hij eigenlijk een tikje te licht voor was :oops: .
 

Jossie

  • #7
Bedankt voor de uitleg. Mijn spullen zijn intussen al meer dan 25 jaar oud, dus aan vervanging toe. Dat janken van die klopboor ken ik maar al te goed. Een stenen muurtje gaat nog wel, maar beton...ho maar :( ! Ik moet zowel een nieuwe boorhamer hebben als een nieuwe accu boormachine en overweeg de aanschaf van (merk verwijderd, mod) spullen. Beitelen hoef ik er niet mee en als het een keer voorkomt, huur ik wel zo'n ding, of ik laat het wel doen door iemand.

Merkspecifiek doen we niet op dit forum, zie ook de regels, mod.
 

Red

  • #8
Er is niks mis met ##### (gewoon goed), maar in deze prijsklasse zijn er ook machines van andere professionele merken. Er zijn genoeg goede boorhamers in de lichte klasse die zich ook goed laten gebruiken voor normaal boorwerk in hout of ijzer. Daarnaast een handzaam accumachientje en je bent klaar.

Een paar weken terug heb ik ook een nieuwe 12V 2.4Ah accu machien gekocht uit een professionele Duitse serie. Dat ding is zo sterk als een beer, en boort vlot met 35mm speed boren. Minpuntje is wel dat deze een stuk zwaarder is in gewicht en zelfs in de laagste draaimoment stand soms te krachig is. Ik heb er zojuist een keukenblok mee gezet en dan moet je uitkijken dat je de spaanplaatschroeven niet doldraait. Mijn oudere lowcost accu machine is veel minderkrachtig, maar dus ook minder gewelddadig :cool: Voor dat soort dingen gebruik ik maar liever een schroevendraaier voor het laatste stukkie.

De reden dat ik overigens een zware combihamer had gekocht is dat ik een hele renovatie voor de boeg had; en daarvoor was dit apparaat ook uitstekend geschikt, maar het is niet het apparaat waar je even een schilderijtje mee op gaat hangen....

Succes, altijd leuk gereedschap kopen :lol:
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #9
Zit er geen slipkoppeling op met verschillende standen?

Groeten, Hein
 

Red

  • #10
Jawel maar mijn oude groene 9.6V machine heeft 5 standen en is in stand 1 veel minder krachtig dan mijn blauwe 12V machine in stand 1 (van de 15 standen). Bij kortere spaanplaatschroeven in spaanplaat en vuren moet je dan toch nog voorzichtig zijn, idem bij het plaatsen van die viltschuifjes voor onder keukenstoelen bij een tegelvloer, die draait hij ook dol als je pech hebt. Het minimum draaimoment is hoger plus dat het mechaniek zwaarder is en daarom niet direct stilstaat bij kleine schroeven.

Maw met krachtige accu machine moet je een beetje opletten in dit soort situaties. Mijn groene machine begint echter te kraken zodra hij een beetje moet werken.
 

Toeltinus

  • #11
Je kan bij de meeste verhuurzaken ook tweede hands machines kopen.
Ook van dat "ene" duitse merk. Natuurlijk zijn ze dan gebruikt, maar ze zijn dan ook een stuk goedkoper dan een nieuwe en als je hem toch niet hele dagen gebruikt is dat misschien een leuk alternatief.

succes
 

Coko

  • #12
Voor de meeste mensen is een goedkope klopboor meer dan voldoende .
Tuurlijk de profi modellen gaan veel langer mee en zijn beter bestand tegen de zware mishandeling van boorgruis.
Maar zeg nou zelf, hoe vaak boor je in beton of erg harde steen?

Ik heb tijdens de renovatie van ons huis een goedkope groene duitse boorhamer genekt tijdens uit uithakken van een sleuf in een cement vloer (is er absoluut niet voor bedoeld) ik kwam tot 2 meter.
Kon helaas de kassabon niet meer vinden, anders had ik kostenloos een nieuwe gekregen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu