Hulp bij elektra

JJB!

  • #1

Ik heb geprobeerd om de draad van de schakelaar te vervangen maar schijnbaar iets verkeerd gedaan. Nu de hele bovenverdieping zonder stroom. Iemand suggesties??

Titel aangepast - mod
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De enige juiste suggestie is hier om er een vakman bij te halen. Niemand kan hier van afstand bepalen wat waarheen gaat.

Er is een draad met een plakbandje 'geïsoleerd', sommige draden zitten niet goed in de lasklemmen en als ik het goed zie is er een draad beschadigd.

Bovendien, en dat is het allerergste, zijn alle aarddraden (geel/groen) gewoon maar weggeknipt bij de kabels. En die ene in die klem gaat dus nergens heen...

Wat degene die dit zo gemaakt heeft bezield heeft weet ik niet, maar het zou me niets verbazen als er aan de andere kant van de kabels gewoon 'geaarde' stopcontacten zitten. Die dus in werkelijkheid niet geaard zijn en dus kan de situatie levensgevaarlijk zijn!

Een wat duidelijker afbeelding:


PS. Gebruik de volgende keer een titel die te maken heeft met het onderwerp.
Een titel 'Help!!' zegt niets en bovendien komt het nogal schreeuwerig over.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Bovendien lijkt het er op dat rechtsonder de aarde draad en fase draad in één klem zitten.
Klopt dat?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Kees schreef:
Bovendien, en dat is het allerergste, zijn alle aarddraden (geel/groen) gewoon maar weggeknipt bij de kabels. En die ene in die klem gaat dus nergens heen...
Het lijkt er op dat in die steeklas ook een bruine draad zit en dat de geel/groen als schakeldraad is gebruikt.

suc6

Gerrit
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Nog wat vergroot en verscherpt:



Kan zijn dat er inderdaad nog een draad bij die geel/groene zit (was me nog niet opgevallen). Kan ook zijn dat er achter de lasklem een losse draad (met plakbandje eromheen?) zit.

Moeilijk te zien zo, maar in elk geval een knoeiboel.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Als je kijkt in de lasklem zelf dan lijkt het er op dat er ook 2 draden in zitten.
Maar inderdaad is het wel ongelofelijk dom om de aarde weg te knippen ipv. even in de doos te vouwen. Gebruik je hem niet dan laat je hem mooi onder in de doos zitten voor het geval je hem toch ooit nodig hebt. Heb je hem nu nodig dan moet je de kabel vernieuwen.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu