Heipalen op kleef

Trying

  • #1
24.8.2009

Ik woon in een gebied met vrijslappe grond (Reeuwijk).
Een aantal jaren geleden zijn er 9 houten palen van ca. 10-11 meter, met betonnen oplangers onder mijn brug voor het huis geheid.
Ik vraag mij af, als deze palen op kleef geslagen zijn wat ongeveer de draagkracht per paal is.
De diameter van de betonnen oplangers is ca 25 cm
Als iemand dit kan inschatten graag het antwoord vertaald in bv kilo's draagkracht omdat het begrip kN/m2 niet duidelijk is.

Met vriendelijke groet,

trying.
 

Millew

  • #2
Waarom wil je dat weten?

Het enigszins nauwkeurig schatten van het draagvermogen van heipalen is niet mogelijk. Je kan hoogstens een indicatie krijgen. Zoiets in de trant van: houten palen op kleef worden toegepast in dit en dat belastinggebied.
Daar kan je dus niet op bouwen :lol:

Het berekenen van het draagvermogen van heipalen is specialistisch werk.
Zelfs voor het berekenen zijn de gegevens, die je nu aanlevert, niet toereikend.
O.a. puntdiameter van de palen en het verloop van de diameter naar boven toe moeten ook bekend zijn. Verder is het handig als er sondeergegevens bij zijn.
 

Trying

  • #3
25.8.

Hallo Millew,

Bedankt voor je snelle en duidelijke reactie.

De reden waarom ik een indicatie van de draagkracht van de heipalen wil hebben is, dat op afzienbare tijd de brug vervangen gaat worden.
Aangezien we dan zwaarder uitkomen ben ik natuurlijk geïnteresseerd in wat de mogelijkheden zijn om de palen zwaarder te belasten.
Dit moet toch wel aanzienlijk zijn omdat het een ophaalbrug betreft waarvan alleen al de zware bovenbouw (ca 700kilo) op twee van de 9 palen steunt en er geen verzakking heeft plaatsgevonden.
Overigens komt de bovenbouw (ophaalbrug model) niet terug.Ook het dek(hardhout) en vooral de onderbouw zware hardhouten binten vertegenwoordigen een aanzienlijk gewicht.

Met vriendelijke groet.

trying.
 

Millew

  • #4
Het lijkt mij in dat geval toch verstandiger om een geotechnisch adviesbureau in te schakelen.
De kosten van zo'n advies vallen in het niet, vergeleken met de kosten als het onverhoopt misgaat bij het vervangen van de brug.
Maar ik denk, dat je dat zelf ook al wel inziet :D

Probeer ook zoveel mogelijk informatie nog op te sporen van de bouw van de oude brug. Het kan de kosten van een sondering uitsparen als je die nog op kan diepen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu