Dakpannen reinigen

RobBosma

  • #1
Vandaag belde een Ier aan. Hij was met zijn bedrijf de dakpannen aan het ontmossen bij de buurman en hij wilde bij mij ook wel aan de gang. Kon voor 350 Euro 3 schuine dakdelen schoonspuiten en impregneren.

Er groeit inderdaad wel wat mos op mijn pannen. De man voorspeld rampzalige scnerio's als ik hem niet gelijk zijn gang liet gaan. Toch maar niet gedaan. Maar........., hij zette me wel aan het denken.

Hoe schadelijk is dat mos op mijn pannen? Het zijn van die grijze gewelfde pannen (volgens mij beton). Ik kan toch ook zelf met een bezem het mos weghalen? Of moet dit met een stoomcleaner (zoals het Ierse bedrijf dit deed).
 

Edwin 41

  • #2
Mos is niet schadelijk, schoon laten spuiten kan wel schadelijk zijn, en voor 350 incl impreg? Dat impreg zal dan wel water zijn geweest en dat mos kan je idd met een bezem weg halen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Dit soort pannen/mos?


Het reinigen is slecht voor de pannen. Ze moeten daarna geimpregneerd worden omdat het buitenste laagje iets beschadigd raakt. Mogelijk komt het mos minder snel terug door het impregneren, maar ik verwacht niet dat het veel scheelt.

Als je de pannen schoon borstelt (werkt overigens slecht met een bezem) komt het mos gewoon terug.

Mos op je dak is goed voor vogels en insekten. Ekologisch noemen ze dat tegenwoordig ;)
 

Edwin 41

  • #4
Beste is pannen eraf en nieuwe pannen erop de kosten vallen aanzienlijk mee, waarschijnlijk kunnen de panlatten blijven zitten
 

Tiho

  • #5
Betreffende mos heet korstmos.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Om nou voor wat mos, al de dakpannen te gaan vervangen, is onzin.
 

Tiho

  • #7
Helemaal mee eens, mos is over het algemeen absoluut niet schadelijk.
 

MvanV

  • #8
Over het algemeen kan je mensen die uit zichzelf aanbellen meestal beter afwimpelen en zelf een vakman kiezen en bellen.

Er zijn natuurlijk goudeerlijke types, maar er zijn er ook veel die het "goedkoop"aanbieden, terwijl iets achteraf niet zo nodig is, en en passant nog van allerlei "acute" dingen vinden.

In België waarschuwt de politie tegen Engelse aanbelopritasfalteerders. De prijs blijkt dan de prijs per meter. In het Gooi waarschuwt de politie voor Ierse aanbelschilders.
Consumentenprogrammas waarschuwen al jaren voor sommige schoorsteenvegers
 

Sjaan Smit

  • #9
Vooral die rond 5 december blijft erg hardnekkig.... :?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu