AEG Lavamat 52600: Wat is hier mis?

Niels87

  • #1
Ik heb een AEG Lavamat 52600, sinds kort maakt mijn wasmachine erg veel lawaai. Ik heb hem ook sindsdien ook maar één keer nog aan gehad, dit geluid werd vrij eng om aan te horen.

Nu heb ik onderhand de wasmachine vrijwel van top tot teen opengemaakt (behalve de trommel behuizing). Ik zie tot zover eigenlijk niet veel geks, ik dacht eerst dat het een lager zou moeten zijn. Maar de lager ziet er nog goed uit, ook op het wiel zat geen speling, daarentegen op de trommel wel.

Ik heb hieronder een filmpje neergezet, waarbij ik de trommel ronddraai, hier hoor je het geluid. (helaas bij het maken van dit filmpje geen hardere klappen/gerommel zoals hij wel eens doet) Kunnen jullie mij hierbij een oordeel geven over of het een lager is of iets anders?
Ik heb de machine onderhand vrijwel helemaal uit elkaar. Het enige wat nog rest is de as uit de lagers slaan. Momenteel heb ik deze actie moeten staken door het ontbreken van een lang genoege bout om de as er uit te slaan.

Het lijkt er dus op dat de buitenlager goed is. Wat ik nu hoop is dat de binnenlager kapot is. Wat ik hier ook al op het forum las is dat er een mogelijkheid is (zeker omdat de trommel alleen speling heeft) dat het trommelkruis kapot is. Dat laatste hoop ik niet, want ik geloof dat het dan beter is om een nieuwe wasmachine te kopen i.p.v. onderdelen aan te schaffen?

Dus mijn vraag: Heeft iemand een idee dat ik ergens naast zit of dat iemand al een conclusie kan trekken?
[edit]Daarnaast: enig idee wat voor onderdelen die ik al kan gaan bestellen?[/edit]

Hieronder nog wat foto's :


De machine staat in zijn uiterste vorm van naakt, helaas een knop tijdens de demontage afgebroken. (beetje lijmen straks)


Op dit stadium zijn we gestopt met het verwijderen van de as. Bout te kort...


Buitenste lager ziet er in orde uit en doet ook niet bepaald gek bij draaien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Vervang de beide lagers en de afdichting, dit is duidelijk het geluid van een lager dat van binnen geoxideerd is.
Controleer de as op beschadigingen bij de afdichting, de as moet gaaf zijn anders hebt u hetzelfde probleem snel opnieuw.
Vernieuw ook de afsluitring tussen de trommelhelften.
 

Niels87

  • #3
Goedeavond Jan,

Onwijs bedankt voor de snelle en professionele reactie! Met de afsluiting bedoeld u dat ik de afsluiting van de bak moet vervangen? (ik ben nog niet zover bij de lagerringen dat ik kan zien wat daar qua afsluiting zit) ik moet dus geloof ik 2 lagerringen aanschaffen en dan nog bepaalde afsluiting?

Nogmaals bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Afdichtingsring op de as bij de lagers moet vervangen worden, door lekkage van deze ring is het lager gaan oxideren.

Ook de afdichtingsring tussen de twee trommelhelften moet vernieuwd worden.
 

Niels87

  • #5
Oke! Helemaal perfect. Dan ga ik morgen eens op zoek naar een internet shop waar ze die onderdelen verkopen. Nog aanraders?

Boodschappenlijstje:
1x binnen lagerring
1x buiten lagerring
1x afsluitingsring voor bij lagers
1x afsluitingsstrip voor trommelbak
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
1 aanrader, ga naar de onderdelenwinkel, dan weet u zeker wat u krijgt en u kunt nog wat advies vragen over b.v. het plaatsen van de afdichting op de as.
 

Niels87

  • #7
Daar zit wat in. ;) ik zal eens kijken of we zo'n shop hier op het eiland hebben. :)

Bedankt Jan!
 

Niels87

  • #8
Hallo Jan (en alleman),

We hebben de lagers er met bruut geweld uitgekregen. Je had helemaal gelijk over de geoxideerde lager, zie de onderstaande foto.



Er zit zoals je ziet gewoon een kogel bij waarvan bijna de helft nog maar over is. De rechter lager was nog vrijwel intact, we hebben deze wel een flinke klap verkocht zoals je ziet en gingen deze sowieso niet terug plaatsen uiteraard.

Kan je mij bevestigen of onderstaande de zelfde kogellager als die rechter is?


Daarnaast, er is niet veel meer over van de linker en kan ook eigenlijk niet zien wat er qua serienummer meer op staat.... Enig idee welke dat kan zijn?

[EDIT]Nog een vraag, ik ben een beetje de weg kwijt qua de stof-, water- of gewoon niet dichte lagers! Welke moet ik nou hebben??[/EDIT]

Die webshop is in eerste instantie alleen even om te kijken of ik de juiste serienummer heb. ;) Ik ga nog op zoek naar een onderdelen winkel hier in de buurt. ;)

Bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Uw vragen zijn de reden dat ik soms mensen aanraad naar een onderdelenwinkel te gaan, webwinkels zijn mooi voor diegenen die precies weten wat ze moeten hebben.
 

Niels87

  • #10
Oh oké... Duidelijk verhaal. Ik zal eens kijken of ik op het andere eiland een witgoed onderdelen handel kan vinden. Ik geloof dat hier op het eiland (Schouwen-Duiveland, Zeeland) niet een onderdelen zaak te vinden is.

Bedankt nogmaals.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Ook plaatselijke witgoedwinkels hebben deze onderdelen op voorraad of kunnen ze snel bestellen.
 

Niels87

  • #12
Oké, ik vrees alleen dat een mikro elektro (hun kennende) niet voldoende verstand van onderdelen in een wasmachine hebben om mij te kunnen adviseren in de lagers. ;) Ik ga wel even mijn best doen om een specialistische zaak te vinden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Een beetje automonteur weet er ook het nodige van. :wink:
 

Niels87

  • #14
Hahah, oké! Laat ik nou net een computer programmeur en grafisch vormgever, beide van deze kanten van mij hebben de ballen verstand van lagers. ;) Maar doe mijn best. Gelukkig met wat hulp van mijn schoonvader die boer is heeft mij tot zover kunnen helpen. Het vinden van de juiste lagers en of het stof- of waterdichte lagers moeten zijn, kon hij mij helaas ook niet vertellen. :)
 

Marc0

  • #15
AEG heeft ook een webshop. Als je daar de PNC-code van je machine invoert (staat op het typeplaatje, waarschijnlijk ergens bij de deur) kun je er onderdelentekeningen vinden én meteen de juiste onderdelen bestellen.
 

Niels87

  • #16
Nou ik heb uiteindelijk toch nog een wasmachine reparateur op het eiland kunnen vinden die voor 42 euro morgen de onderdelen morgen komt langsbrengen! ;)
 

Niels87

  • #17
Onderdelen zijn binnen!

Ik dacht net even, laat ik dat ding meteen even schoonmaken nu 't toch helemaal open ligt. Toen viel mij het volgende op:





Moet ik mij zorgen maken om het feit dat de veren zich half door de kunststof kuip hebben heen getrokken?
 

Kees kit

  • #18
Ja , is een teken dat hij behoorlijk gedraaid heeft .

2 opties : compleet nieuwe achterkuip , of je boort 2 nieuwe gaten :prima:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Met nieuwe gaten kom je in dunner materiaal terecht, dat scheurt heel snel weer uit, er zit een verdikkingsring bij de plaats waar de veer zit, die zit er niet voor niets.
Een metalen plaat met boutjes bevestigen en de veer op dezelfde plek er weer in hangen en u kunt weer jaren verder.
 

Niels87

  • #20
We hebben ondertussen de complete machine weer in elkaar en draait nu zijn eerste was! Klinkt tot zover allemaal goed. We hebben hem ook even laten draaien zonder was op centrifugeren, klonk ook goed! Er zit ook geen speling meer op de trommel.

De veren hebben we nog anders "opgelost", we hebben busjes in de gaten geplaatst. Waardoor we hopen dat het probleem zich minder snel zal verergeren. Jan, jouw oplossing zag ik helaas te laat... Anders had ik dat ook nog graag op die wijze willen doen.

Onwijs bedankt! Jan in speciaal uiteraard!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu