3standen schakelaar 'uit' stand?

Olafski

  • #1
Hallo,

Ik heb in mijn appartement een ventilatiesysteem, met een 3 standen schakelaar in de muur van de keuken. Deze 3 standen zijn gelabeld '3', '1', en '2' (:)), hetgeen betekent dat zelfs op stand '1' er nog een klein beetje airflow is. Graag zou ik willen dat er ook een 'uit' stand op staat, aangezien ik eigenlijk alleen behoefte heb aan de '3' stand wanneer ik kook of douche.

Ik heb de schakelaar van de muur gehaald, alleen ik snap er weinig van. Momenteel is hij als volgt aangesloten (er zijn 6 plekken voor draden aan de bovenkant):
[ ] [DB] [LB] [LB] [ ] [DB]
Waarbij DB voor DonkerBruin en LB voor LichtBruin staat. Elk paar van 2 aan sluitpunten voor draden lijkt overeen te komen met 1 van de standen. De standen 3 en 2 hebben dus ieder 1 donkerbruine draad en stand 1 heeft 2 lichtbruine draden.

Is er iets wat ik hiermee aan kan? Ik hoopte dat het zo simpel ligt als 1 of meerdere draden losmaken (en isoleren ;)). Eigenlijk maakt het me niet uit als een eventuele oplossing bepaalde standen verliest, zolang de hoogste stand maar blijft bestaan.

Bij voorbaat dank!



[edit]
Het betreft een J.E. StorkAir CMF14 model ventilatie.
[/edit]
 

Fiesiekus

  • #2
Toch is de vraag of je de ventilatie wel helemaal uit moet zetten. Moderne geïsoleerde woningen hebben zo weinig natuurlijke ventilatie dat enige geforceerde ventilatie noodzakelijk is om een redelijk "fris" binnenklimaat te creëren. Denk ook aan evt. vochtproblemen die kunnen ontstaan.
 

Olafski

  • #3
Inderdaad, mijn excuses, ik had niet goed gezocht :s Ik ben er inmiddels achter dat het niet echt aan te raden is om hem uit te zetten.

Toch erger ik me als ik in stilte probeer te werken hier aan het lawaai dat hij maakt. Ik woon hier nu 4 maanden, en in het begin viel het wel mee, maar nu produceert het punt waar de lucht afgevoerd wordt in het plafond toch een zekere fluittoon. Is er iets wat ik daaraan kan doen?
 

Fiesiekus

  • #4
Ja, een fluittoon komt door een te hoge snelheid of een obstructie. Misschien eens demonteren en schoonmaken? Wat ik op m'n werk wel eens doe (als het geluid ittitant wordt) is tijdelijk een hard plastic vel tegen de aanzuigopening aanhouden. Blijft hangen en je bent van de herrie af.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Stand 1 is normale ventilatie indien er niemand in de woning is
stand 2 is bij aanwezigheid van 1 a 2 personen
stand 3 is bij meer dan 2 personen en koken douchen.

Indien de unit totaal wordt uitgeschakeld krijg je problemen met vocht, de woning wordt minder snel warm, en de toko gaat schimmelen.

Fluittonen, betekent ventiel reinigen, onthoudt wel de stand want dat is belangrijk voor het balans in het systeem.

Er zijn ook dempers te koop die je zo in het kanaal kan schuiven, deze halen de hoge tonen eruit.
 

Olafski

  • #6
Misschien ten overvloede, maar ik huur dit appartement dus wellicht is het verstandig als ik niet al te druk aan de gang ga met dingen opnieuw inrichten :)

That being said, kan ik makkelijk bij een plek waar ik die spullen schoon kan maken en/of zo'n geluidsfilter installeren? Ik ben erg gesteld op m'n stilte 's nachts :$

[edit]
Oh, en dit gebouw is nieuw.. is het echt de bedoeling dat je die dingen na 4 maanden al schoonmaakt? Ik dacht dat dit soort installaties jaren mee gaan...
[/edit]
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Ja ze zijn niet stuk alleen smerig.Of gooi jij je vloerbedekking ook weg als het vies is?

Je kan het ventiel zo uit het plafond trekken, beetje water en zeep laten drogen en weer terug drukken.

Via datzelfde gat kan ook een dempertje geplaatst worden.
 

Olafski

  • #8
Okay, hartelijk dank :) Dan ga ik daar eens even achteraan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu