Zonnepanelen terug leveren van energie aan het net

Sieperdepiep

  • #1
Ik ben totaal onbekend met stroom en electriciteit. Wij hebben oude zonnepanelen (ouder dan 5 jaar) van de vorige bewoners in ons huis. In principe zou het overschot aan energie terug op het net komen en de meter dan terug lopen. Zelfs op de zonnigste dagen in de zomer hebben we dit niet gezien. We hebben in het algemeen geen voordeel gemerkt in het stroom verbruik. Nu zijn mijn vragen:
Zou het kunnen dat er ergens iets verkeerd zit en dat de opgewekte stroom niet gebruikt kan worden?
Kunnen de panelen zelf electriciteit gaan gebruiken?
Kan het zijn dat het overschot de meter niet terug maar juist door laat draaien?
Alvast bedankt voor antwoorden en mogelijke suggesties.
 

Confidence

  • #2
Niet alle meter's zijn geschikt voor het terug leveren van de energie aan het net.

Hoe zit de installaties ingekoppeld in het systeem? Met een stekker in de wandcontactdoos? Of via een vaste aanleg op de meter kast?

De panelen zelf kunnen geen energie gaan verbruiken.

Overigens wil het niet zeggen dat op de warmste/zonningste dag dat je meeste effect hebt van de zonnepaneelen.
 

Sieperdepiep

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie! Het is ingekoppeld met een stekker in de contactdoos.
 

Dirkinbrabant

  • #4
Om hoeveel panelen of welk vermogen aan panelen gaat het? Teruglopen van de meter begint pas als je eigen verbruik minder is dan wat de panelen opwekken. En meestal kan je op de omvormer zien wat de panelen leveren op dat moment.
 

Sieperdepiep

  • #5
We hebben 6 panelen, het vermogen weet ik niet. De omvormer zelf geeft volgens mij geen getallen maar dit zal ik nog checken. Wij hebben op een zonnige dag toen de panelen lekker in de zon lagen alles uit gezet (behalve de koelkast, vriezer en dingen die alleen stand-by staan als computer en TV). De meter liep langzaam maar helaas voor ons niet terug. Misschien is 6 panelen gewoon te weinig.
 

Leensen

  • #6
Alleen draaischijfmeters zonder terugloopblokkering kunnen terugdraaien (en daarmee wordt de teruggeleverde energie automatisch verrekend via het totaalverbruik).

Als je een elektronische meter hebt, dan kan deze alleen teruglevering meten als deze telwerken voor teruglevering heeft. Om het dan verrekent te zien op de factuur, zullen zowel de meterstanden van levering als ook teruglevering bij de leverancier terecht moeten komen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu