Zonnepanelen: meerdere omvormers

Kikker

  • #1
Hoihoi,

Ik ben van plan mijn installatie uit te breiden met een aantal extra panelen. Daarvoor wil ik graag een extra omvormer inzetten. Voor mij is dat voordeliger dan mijn huidige omvormer inwisselen tegen een zwaardere.

Er is al eens een topic geweest waar dit besproken is:
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/extra-zonnepaneel-omvormer-aansluiten.68544/
Het lijkt er op dat het prima kan, mits alles op de juiste manier is afgezekerd. Toch vraag ik mij af of het geen problemen oplevert.

Elke omvormer kijkt aan zijn AC-kant of er spanning op staat en besluit op grond daarvan te gaan leveren.

Als nu de netspanning in de meterkast wordt uitgezet, gaan dan de twee omvormers niet "aan elkaar" leveren? Oftewel kan een omvormer het verschil zien tussen "het net" en "een andere omvormer"?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Dat gaat prima. Als het net wordt afgekoppeld, zou in principe de situatie die je schetst voor kunnen komen. Maar de spanning zal dan óf stijgen óf dalen boven de grens van de omvormers. Deze schakelen dan direct af.

Hetzelfde komt voor, als in de wijkcentrale wordt afgekoppeld. Je zit dan ook met tientallen PV-installaties 'op een eiland'.
 

Kikker

  • #3
Oke bedankt! Dat stelt me gerust.

kheb n.a.v. je post even gegoogled op "omvormer eiland" en kwam op termen als "anti-eiland beveiliging" en "ENS". Dat laatste is dus blijkbaar een systeem dat ervoor zorgt dat omvormers niet (aan elkaar, of aan apparaten in een losgekoppeld stuk net) blijven leveren als het net wordt uitgeschakeld. En ik heb even gekeken in de handleiding van m'n huidige omvormer, daar staat dat deze ENS-beveiligd is volgens VDE 0126-1-1 / DK5940.

Whatever. Maar het gaat dus. Thanks!
 

Ronald41

  • #4
Ik ben wel benieuwd hoe ze dat doen met fasedraaing.
Synchroniseren die omvormers automatisch met elkaar?
 

Kikker

  • #5
Niet met elkaar, maar met het net. En aangezien de omvormers op hetzelfde net zijn aangesloten, zullen ze dus ook op elkaar gesynchroniseerd zijn.
 

Ronald41

  • #6
Maar de topicstarter wilde weten wat er gebeurt als hij het net afschakelt. Welke omvormer is dan de referentie?
Als er bijvoorbeeld eentje verloopt welke gaat dan bijregelen?
Of gaan ze dan allebei proberen bij te regelen en loopt de boel in de war?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Ze gaan vrijwel direct plat.
De netimpedantie (weerstand van het net)word nl steeds gemeten om de maximale output van de omvormer te berekenen voor de vermogens trap.
Een kleine wijziging is geen probleem maar als het net ineens afschakelt dan is er een veel te groot verschil met de vorige periode en schakelen ze direct af ze zien elkaar niet als referentie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu