Zanussi ZTE272 wasdroger draait niet goed

TomRamakers

  • #1
Hallo,

De wasdroger draait niet meer goed...

Als hij linksom (of rechts) draait, loopt ie mooi, na enkele seconden schakelt hij om, en draait de trommel de andere kant op. Zodra hij rechtsom moet draaien, begint de motor te brommen en springt hij in storing.

Lampjes rechts beginnen dan rood te knipperen.
Met de hand is de trommel wel rond te draaien naar elke kant.

Eerst begon dit afentoe, maar steeds vaker en sneller.
Opnieuw aanzetten heeft geen nut, springt naar enkele omwentelingen bij verandering van richting weer op storing na een hoop kabaal.

Nu dacht ik aan koolborstels, dus motor verwijderd maar die zitten er niet (zichtbaar) op.

ck-352300-21r01 dit is het type motor.

Met de hand is er geen speling aan te voelen, en draait hij zowel links als rechts vrij.

Het aardelager aan de achterzijde mag wel vernieuwd worden (de veer ligt tegen de aanslag aan) maar dit heeft toch niks met mijn probleem te maken ?

iemand een idee ?

groeten Tom
 

Arno23

  • #2
Hallo,

Het kan zijn dat de aanloop condensator defect is, dit is een klein buisvormig apparaatje wat boven achterin de droger zit. Deze kunt u na laten meten bij een witgoed zaak of als u zelf over zo'n meter beschikt (ik dacht een multimeter) dan kunt u hem ook zelf uitmeten. Heel veel verstand heb ik hier niet van, maar weet wel dat dit al vaker genoemd is. Wilt u het zeker weten kunt u beter wachten op een expert.

Hopende voldoende geholpen te hebben
Groet Arno
 

Techrax

  • #3
De aanloopcondensator zit links naast de motor en moet een bepaalt aantal uF hebben, dit staat vermeld op de condensator. Het kan ook zijn dat het omschakelrelais op de printplaat kapot is. Maar begin met de condensator. Graag het pnc nummer vermelden.
 

TomRamakers

  • #4
De aanloopcondensator heb ik vanmiddag al vervangen nav reactie arno. helaas mocht dit niet baten.

Toen de beplating er af lag nog eens goed gekeken, en hij draait niet 2 richtingen op, maar een kant.

Soms verlaagd hij zelf het toerental, en zodra hij dan weer vermogen wilt nemen, begint hij te haperen en brommen.

pnc: 916096225(01)
 

Techrax

  • #5
Controleer de printplaat op verbrande contacten en losse solderingen. Waarschijnlijk het omschakelrelais defect. Bestelnummer printplaat met omschakelrelais erop: 973916096225016 en kost ca. €137,- maar dit is de machine waarschijnlijk niet meer waard. Vermeld het s-no voor productiedatum.
 

TomRamakers

  • #6
De machine is van 2008 en draait ongeveer 10 keer per week (we hebben veel was) dus heeft in totaal 3500/4000 keer gelopen.

We hebben besloten een nieuwe te kopen. De keuze is gevallen op een warmtepompdroger van bosch/siemens.

Zijn hier nog tips/adviezen over ?

groeten Tom
 

Techrax

  • #7
U heeft dan wel echt een topper gehad aangezien Zanussi maar 2200 droogbeurten mee gaat gemiddeld. Via dit forum worden geen verkoopadviezen verstrekt. Een ding wat ik u wel kan vertellen is dat een warmtepompdroger langer erover doet om een was te drogen dan een condensdroger doordat een warmtepomp droger een lagere temperatuur heeft. Een warmtepomp droger heeft iedere week onderhoud nodig, na zo'n 5 tot 6 droogbeurten moet de warmtepomp filter onderin worden schoongemaakt.

Veel droogplezier met de nieuwe machine!
 

TomRamakers

  • #8
Dankjewel voor de snelle reactie, nu rest mij nog een vraag, als die mag uiteraard.

Met het schoonmaken van de filter neem ik aan dat je de condensor bedoelt. Bosch heeft een systeem waarbij dit zelf wordt gereinigd. Functioneert dit, of is dit een verkooptrucje ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Of het functioneert kan ik zelf niet goed beoordelen. Je moet in elk geval óók bij zelfreinigende warmtepomp-drogers regelmatig een aantal filters schoonmaken. Haal daarvoor bij de betreffende fabrikant even de handleiding van de beoogde machine op.

En dan is het goed om het volgende te weten:

Er zijn (vrijwel?) geen drogers met zelfreinigende condensor die op een afvoer aangesloten kunnen worden. Het water uit het bakje is namelijk nodig voor de schoonmaakactie. Het legen van zo'n bakje is natuurlijk ook geen ramp, maar je moet wel iets in de buurt hebben waar je het in kunt gooien...

Wil je dus beslist een droger mét afvoerslang voor het condenswater, let er dan goed op dat dat inderdaad mogelijk is bij de betreffende droger. Meestal is dat te zien bij de specificaties / accessoires: als er een dergelijke slang als accessoire bij staat dan mag je aannemen dat het kan.

Dat is voorzover ik even snel op de de site van het door jou genoemde merk heb gezien alleen het geval bij de drogers die niet zelfreinigend zijn.

Nu zul je misschien denken: dan maak ik de condensor zelf wel schoon: dat kan niet, die zit vast ingebouwd. Alleen een klein filter dat ervoor zit kan gereinigd worden. Dat is de reden dat je dat vaak moet doen: als dat filter even te vies wordt, gaat het vuil in de condensor zitten en krijg je problemen. :?
 

Techrax

  • #10
Zie hier hoe het zelfreinigende condensor systeem werkt:


filmpje duurt 25 seconden.

Het condenswater word naar de condensor onderin gelaten en daarna weer naar de lade bovenin gepompt en dit word dus een aantal malen gedaan gedurende het droogprogramma. Zoals je ziet vind ik het niet zo heel goed werken het is namelijk maar een heel klein beetje water en het lijkt erop dat het water de condensor niet eens raakt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik had het bedoeld als niet-merkgericht 'advies', maar het gaat nu (onbedoeld) toch die kant op... :(
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #12
Voor verdere vergelijkingen in merken wasdrogers verwijs ik door naar de diverse consumenten sites.

Tot zover laat ik het verhaal staan omdat het wel inzicht verschaft in types drogers die nog niet algemeen bekend zijn.

Svp geen verdere merkgerichte adviezen geven.
 

TomRamakers

  • #13
Ik wil jullie allemaal bedanken voor het verhelderende en duidelijke advies!

excuus aan de mod als het onbedoeld toch richting merkadvies is gegaan.

de site van consumentenbond heb ik al gevonden.

Merci,
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
Geen probleem, we willen het noemen van merken en voorkeuren op Klusidee te voorkomen.

Soms is het heel duidelijk en soms heb je een twijfelgeval over wat wel en niet kan.

Succes met de aanschaf.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu