Zanussi ZF 842 Wasmachine verwarmt niet

A

Anonymous

Gast
  • #1
Ik heb een Zanussi ZF 842, waarbij het water niet meer warm wordt. Het programma wordt normaal afgewerkt, maar het water blijft koud. Het ding opengemaakt en het volgende gecontroleerd:

Thermostaat-schakelaar doorgemeten met Ohm-meter:
werkt correct (geen verbinding als temperatuur bereikt is, verbinding zolang die nog niet bereikt is). Trommel gevuld met ketel warm water --> omslagpunt verschuift, dus de voeler werkt ook correct.

Gekeken of er spanning op het element staat:
er loopt een verbinding van de mechanische klok naar de thermostaat-schakelaar en van andere pool daarvan naar het verwarmingselement, en dan via de andere pool van het verwarmingselement terug naar de mechanische klok.

De machine aangesloten, programma kookwas (temperatuur op 95 graden) ingesteld.

Neemt koud water in, en dan begint trommel te draaien. Paar keer linksom, wachten, paar keer rechtsom etc. etc.

Volgens mij moet nu het verwarmingselement gaan werken om het water te verwarmen, maar ik kan in de hele bovenbenoemde verbindingsketen geen punt ontdekken waar spanning op staat.

Volgens mij krijgt het verwarmingselement dus geen spanning !.

Wie kan mij verder helpen ?
Heb ik de goede zaken gemeten, wat kan er nog aan de hand zijn ?

Help !!

Morgana.
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Volgens de documentatie komt de machine uit 1991 of 1992, er is helaas geen schema meer voorhanden, maar de klok moet via de thermostaat spanning aan het element geven, ik vermoed een defect in de klok en gezien de leeftijd..................
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
OYep, 20-08-1990 gekocht voor 798 echte harde oude guldens !

Heb zelf ook geen schema, toch jammer; heeft het al die jaren goed gedaan !!
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Jammer om zo´n ouwe taaie af te schrijven, maar eens is het zover, aan al het goede komt een eind.......................
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Vroeg me nog een ding af:
zit er in die machine eigenlijk wel een terugkoppeling;
m.a.w.: wacht het programma totdat het water de juiste temperatuur heeft, en gaat het dan verder, of wordt er een vuistregel gebruikt om het water een vaste tijd op te warmen (ik neem aan, dat er steeds evenveel water ingelaten wordt), waarna het programma gewoon doorgaat ? Ik had al beredeneerd dat (mits er een terugkoppeling is zoals boven beschreven) het verwarmingselement niet de oorzaak kon zijn, omdat het programma gewoon afgewerkt wordt.

Als er een terugkoppeling is en het verwarmingselement is defect, dan moet het programma eigenlijk niet verder gaan en blijven staan in dezelfde status en wachten totdat het water warm is.

Als het programma toch doorloopt, is dus de klok defect !

Klopt dit, witgoedmonteur ??
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Je redenatie is goed voor iemand die niet dagelijks in het witgoed bezig is, BRAVO!!

De meeste programma´s werken als volgt:
Hoofdwas: water innemen , spanning gestuurd via de klok en de waterhoogteregelaar( ronde schakelaar met een tuitje en meestal 5 of 6 draden erop), is het water op hoogte, schakeld de waterhoogteregelaar( pressostaat of niveauregelaar) de spanning van het inlaatventiel en geeft spanning naar de timermotor waardoor deze een stap verder gaat.

Dan volgt de verwarming, via de Klok en Thermostaat EN de Niveauregelaar spanning naar het element. Is de temperatuur bereikt, dan schakelt de thermostaat door naar de klok waardoor deze weer een stap verder gaat.

In een aantal gevallen zit er een relais op of in de klok die het doorstappen van de klok TIJDENS het verwarmen blokkeerd. Het kan dus zo zijn dat dit relais in of op de klok defect is, maar dit is niet als los onderdeel in de handel.
 
A

Anonymous

Gast
  • #7
Je zult het niet geloven, ik geloof het zelf bijna niet. Machine weer netjet in elkaar gezet, nadat ik wat heen en weer gerammeld heb met de printplaat boven op de mechnische klok, EN NU DOET IE 'T WEER !! Kan dus nog even doorgaan !

Als ik de 25 jaar haal, dan hoef ik misschien geen wegenbelasting meer te betalen (of is dat bij wasmachines geen vastrecht voor de elektriciteit ?).

Overigens nog bedankt voor je compliment, witgoedmonteur.

Morgana.
 
A

Anonymous

Gast
  • #8
Maar kijk in ieder geval even of je slechte soldeerverbindingen ziet op de print, even een soldeerbout erover..

wie weet wordt hij dan wel 25 jaar........


PS....prima werk gedaan hoor, wederom mijn compimenten :!:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu