WTW zelf aanleggen

Unartic

  • #1
Bij de renovatie van onze woning gaan we een wtw unit plaatsen. Nu ben ik aan hetkijken of ik dit zelf kan gaan doen om de kosten te drukken. Ik ben absoluut handig als doe-het-zelver, alleen van gebalanceerde ventilatiesystemen heb ik geen kaas gegeten.

Is dit een doe het zelf klus of is het eigenlijk wel een must om een installatiebedrijf in te schakelen?
 

Chathanky

  • #2
Wtw heeft enkel zin als je je woning "luchtdicht" maakt.
Met een niet goed luchdicht afgewerkte woning zal je weinig besparen in deze dure oplossing.

Dit in iedergeval als basisvereiste, de rest is voor latere zorg.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
In overleg met een installateur kun je wellicht zelf de ventilatiebuizen aanleggen, toevoer in de woon- en slaapkamers en afvoer in de keuken, wc('s) en badkamer. Tevens zijn er toe- en afvoeren naar buiten nodig. Een WTW systeem ingeregelen lijkt me een vrij specialistisch werkje wat je beter aan de installateur kan overlaten.
 

Xr8

  • #4
Vraag me af of je er iets mee bespaard. Heb vaak de klacht gehoord dat de apparaten veel stroom verbruiken en dat het irriteert vooral bij inblazen in de slaapkamers.

Apparaten zijn duur en de aanleg is vaak best ingrijpend. Heb al meerdere malen zo'n apparaat verwijderd en vervangen door een gewone ventilatiebox. Ivm EPC wellicht niet zo het hoort maar de klant wenst het zo. De toevoer ventilator stond bij deze gevallen al jaren uit.

Succes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Stroom verbruik is iets meer als met een box, het zijn dan ook 2 ventilatoren ipv 1, maar vaak is de aansturing elektronisch en dat is iets efficiënter dan condensator motoren.

Een goed aangelegd en ontworpen systeem geeft geen geluidshinder.
Belangrijk is dat de luchtsnelheid in de kanalen laag blijft, dus liever grote kanalen dan kleintjes.
Hetzelfde geld voor een ventilator, het mooiste is dat deze met de hand kan worden ingesteld zodat deze bij 75% van zijn capaciteit eigenlijk al je benodigde lucht verplaatst.Dit voorkomt trillingen omdat de motor rustiger draait.
Ook hier moet je ervoor zorgen dat de kanalen de lucht er makkelijk heen kunnen krijgen, krijgt hij te weinig lucht dan gaat hij extra geluid maken.
Ontkoppel de WTW van de kanalen door een demperslang van ca een meter, dat verminderd ook geluiden.
Houd rekening met het reinigen van de buizen, een systeem zal 10- tallen jaren draaien en er zal stof in de buizen komen.
Het scheelt flink als je makkelijk bij overgangen kan komen als je de kanalen eens moet vegen.
Een slecht onderhouden systeem kan ernstige gezondheids klachten geven.

Het grootste nadeel van de WTW vind ik het gebruik van filters.
Eens per maand moet je die uitzuigen en 2x per jaar vervangen, dat doe je de eerste 1/2 jaar trouw maar dan nooit meer of hoogstens 1x per jaar.
Gevolgen zijn best ernstig, extra geluid door slechte lucht toevoer, verstopte wisselaar en mogelijk schimmelvorming in de wisselaar.
 

Chathanky

  • #6
Filters moet je bijhouden, dat zondermeer maar een vervuilend filter laat minder stof door en zal de wisselaar niet meer vervuilen.

Bij grote luchtbehandelingskasten worden de filters eens per jaar vervangen, goed deze hebben een groter filter met meer capaciteit om stof af te vangen.
Het meerverbruik aan stroom bespaar je ruim uit door de besparing op ventilatieverliezen.

Doe het zelven? niet een aanrader, zelfs installateurs falen door de gebrekkige kennis. De voorbeelden zijn terug te vinden in diverse vinex wijken.
Een goed ontworpen en uitgevoerd systeem is echt wel een comfortabel en een zuinig ventilatiesysteem.
Een goed binnenklimaat valt of staat door het wel of niet goed onderhouden.

In een ziekenhuis breng je de dag ook door in een gefilterd ventilatiesysteem, maar een goed systeem mag wat kosten. :mrgreen:
En een slecht onderhouden auto is ook een onbetrouwbaar en gevaarlijk ding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu