WTW unit Brink Renovent HR - CF gestopt

Herm

  • #1
Hallo,

Gisteren is onze warmte terugwin unit (Brink Renovent HR - CF bouwjaar 2000) ermee opgehouden. Ik heb het apparaat afgelopen zomer vaker uit dan aan gehad ('s zomers levert het ding toch weinig op behalve lawaai). Gisteren zette ik hem weer aan en rook een 'elektrische brandlucht'. Deze lucht kwam door de luchttoevoer de kamer in. Na een paar minuten op vol vermogen te hebben gedraaid, klapte de aardlekschakelaar.
Ik heb het apparaat opengemaakt en zie dat de zekering is doorgebrand. Ik kan verder weinig aan het apparaat zien: de controle print is ingegoten in een hard plastic, de ventilatoren zijn niet eenvoudig los te krijgen (wil er niet teveel aanzitten om ze in balans te houden). Ze draaien beide soepeltjes.

Heeft iemand enige ervaring met deze situatie en hoe ik dit kan oplossen?

Alvast vriendelijk dank,
Herm Flink
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ding levert zomers zeker wel wat op.
Frisse lucht, Zomers houd deze het huis langer koel met maximale ventilatie.
Teveel lawaai komt vaak van een afgesloten toevoer.
Deze toevor zit vaak onder het pannendak en is gesloten met een stukje gaat zodat muizen ed er niet in vallen, dit gaat dicht zitten met spinrag en stof en daardoor gaat een wtw klapperen en brommen.

Motoren zijn zeer simpel te verwijderen evenals de aansturing, wisselblok en filters en thermostaat.

Mogelijk is bij jouw een motor verbrand.
Maar dat zal je toch moeten uitmeten.
 

Herm

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie!

Ik heb een multimeter, dus zou de motoren wel door kunnen meten lijkt me. Maar er lopen nogal wat draden van de regelprint naar de motoren. Ik geloof 8 draden per motor. Er zit ook nog wat elektronica in elke motor.
Kan iemand mij op weg helpen met een schema waarmee ik de motor kan doormeten?

Bedankt,
Herm
 

Herm

  • #4
Ik heb de kap van beide motoren verwijderd en het is me wel duidelijk: de motor van de afvoerventilator is doorgebrand. Zie linksboven op de foto:


Lijkt me dat de hele motor vervangen moet worden. Het is een GE ECM motor type 5SME44JG2003. Maar op internet valt er niets op dit nummer te vinden (niet in Nederland). Wie kan mij verder helpen?

Maar belangrijker is misschien de vraag: wat is de oorzaak van het doorbranden? Hoe groot is de kans dat een toe/afvoer onder het dak verstopt zit en dit de oorzaak is? Aan de instellingen van de ventilatie openingen in het huis is de laatste jaren niets veranderd, maar ik vind wel dat het ding meer geluid is gaan produceren de afgelopen jaren. Zijn er nog andere dingen waar ik op moet letten voordat ik de motor vervang?

Onzetten bedankt alvast voor de hulp.
Groetjes,
Herm Flink
 

Chathanky

  • #5
Het lijkt er meer op dat er een slecht contact is geweest in een van de solderingen of dat er een onderdeel uitgebrand is.
 

ErikE

  • #6
Hee,

Hier iemand met precies hetzelfde probleem. Na brandlucht en het klappen van de aardlekschakelaar, bleek de motor te zijn doorgebrand. Ik heb op internet ook gezocht naar een zelfde type motor, maar deze niet kunnen vinden.

Mijn vraag is dan ook hoe u dit probleem uiteindelijk heeft opgelost of dat iemand weet waar ik zo'n motor kan bestellen

Alvast bedankt,
Erik
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Motoren zijn via Brink verkrijgbaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu