Terugslagklep wtw unit

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #1
Hallo,

In ons appartementencomplex hebben we wtw units hangen voor de ventilatie. Deze units hebben per appartement eigen toe- en afvoerkanalen naar het dak. De toevoerkanalen zijn bovendaks gecombineerd en lopen via een verzamelkanaal verder naar de toevoeropening bij de dakrand.

Wanneer een van de units uitstaat, wil er nog wel eens geuroverlast optreden. Dit lijkt te worden veroorzaakt doordat er in dat geval lucht wordt aangezogen vanuit het appartement waarvan de unit uitstaat. Dit vanwege onderdruk in het gecombineerde deel van het aanvoerkanaal.

Ik heb begrepen dat dit probleem bij gestapelde bouw wel vaker voorkomt en dat daarom tegenwoordig wordt geadviseerd om terugslagkleppen te plaatsen tussen de units en de collectieve aan- en afvoerkanalen.

In onze situatie treedt het probleem vooral op via het toevoerkanaal. Nu de afvoerkanalen al individueel zijn, was mijn gedachte dat ik kan volstaan met enkel een terugslagklep in het aanvoerkanaal van elk appartement. Zou dit werken, of zie ik iets over het hoofd?

Tweede vraag die opkomt is aan welke kant van de unit een terugslagklep geplaatst moet worden. Mijn eerste gedachte zou zijn om de terugslagklep zo dicht mogelijk bij de leidingschacht te plaatsen. Dat betekent dus dat de terugslagklep in de zuigzijde van de unit wordt geplaatst. Gaat dit werken, of is het beter om de terugslagklep in de perszijde van de unit te plaatsen.
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De klep komt in de aanvoer zijde direct op de unit.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Je bedoelt dan op de perszijde van de unit, dus op de aansluiting richting de woning?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee de kleppen komen altijd op de zuigzijde.
Je wil NL dat de lichtstroom altijd geblokkeerd.word ook als.de unit voor.onderhoud uit elkaar gehaald word.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
@headhunter, dat was mijn eerste gedachte ook. Om de kans op geuroverdracht zoveel mogelijk te verkleinen, moeten de kleppen zo dicht mogelijk bij de aansluiting op de schacht worden geplaatst. Zo wordt een zo groot mogelijk deel van de kanalen in de woning zelf afgezonderd en is de kans op klachten het kleinst.

Ik ga eens een proefopstelling maken in een woning.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Als je de kleppen van het merk koopt van de wtw passen ze vaak in de aansluitingen op de box.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Het gaat om whr90 units van Storkair van bijna 20 jaar oud. Ik kan daar vrij eenvoudig kleppen op aansluiting van de box zelf zetten, dat is niet zo'n probleem.

Er is eigenlijk onvoldoende ruimte voor de units, ze hangen op een ongelukkige plek en de geïsoleerde piepschuimkanalen tussen unit en schacht hangen er daardoor los tussen. Luchtlekkage is er dus al snel.

Hoe dichter de kleppen op de schacht gemonteerd worden, des te kleiner is de kans dat de huis installaties het collectieve aanvoerkanaal nog kunnen beïnvloeden. Dat zou het minste gezeur geven en heeft dus wel de voorkeur.

Het beheer is ook lastig, de wtw units vallen onder de verantwoording van de afzonderlijke eigenaars. Jan en alleman werkt er aan. Als er al onderhoud wordt gedaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu