Woning 2008 groepenkast renoveren

Djmore

  • #1
Beste forum lezers,

Ik woon sinds kort in een huis uit 2008, na enkele voor vallen ben ik er achter gekomen dat mijn groepen kast niet functioneerd zoals het hoort,

ik heb toen ook enkele keren gemeten, en zelfstandig ene kortsluiting gemaakt, tussen fase en aarde, om mijn aardlek te testen, deze sloeg niet uit, met collega's zijn we tot de conclusie gekomen, groepenkast moet vervangen worden.

nu hou ik 1 vraag over,

moet ik bij deze renovatie mijn wasmachine op een apparte groep zetten, gezien de NEN 1010 voorschrijft dat elk apparaat met een vermogen gelijk aan of groter als 1 KW een eigen groep moet hebben.

moet dat ook in deze woning of kan dit veder geen kwaad als ik alleen de groepen vervang?


Bij voorbaat dank
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Volgens mij was in 2008 een aparte groep voor de wasmachine ook al verplicht (>2 kW trouwens). Is het overigens niet voldoende alleen de aardlekschakelaar te vervangen als deze defect is?
 

Appeltje

  • #3
Ja, wasmachine moet al heel lang op een eigen groep, los van de aansluitwaarde. Groepenkast vervangen betekend een ingrijpende verbouwing en daarmee dus sowieso voldoen aan de huidige regelgeving.
 

Fritske1978

  • #4
Waar heb je deze kortsluiting gemaakt? als je het in een stopcontact hebt gedaan, kan het ook zijn dat de geelgroene aarddraad ergens tussen de meterkast en dat bewuste stopcontact onderbroken is. dan springt de aardlek ook niet.
 

Peter_H

  • #5
Ik weet dat dit geen antwoord is op je vraag (die heb je al), maar ik vraag me toch af wat er gebeurde bij de kortsluiting. Was er wel een vonk te zien en viel een zekering uit? Zo niet, dan lijkt me inderdaad dat de aarde niet is doorverbonden.

Je ALS testen door de fase rechtstreeks met de aarde te verbinden vind ik wel een ruwe manier.
Je kunt het ook proberen met milli-ampères i.p.v. ampères. Zet er bijvoorbeeld een gloeilamp tussen. Of verbind de aarde met de nul en zet dan een grote verbruiker aan.
 

Xr8

  • #6
Bel een elektricien. Deze kan je aardlekschakelaar testen, en meten wat de uitschakeltijd is. Daar heb je meer aan dan aan dit soort testen.

Wat gebeurt er als je op de testknop drukt? Voor het zelfde was je automaat sneller dan de aardlekschakelaar?

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu