Weerstand trekschakelaar

DuncanvdH

  • #1
Toen ik mijn appartement kocht zat er een trekschakelaar boven het bed waarmee je vanuit je bed het licht aan en uit kon doen (wisselschakeling met muurschakelaar erbij). Ik heb de schakelaar weggehaald maar nu de verbouwing klaar is wilde ik ze terugplaatsen.

Nu heb ik met een multimeter de weerstand gemeten over de contacten als deze gesloten zijn. Die weerstand is tussen 1.4 en 2 ohm. Dat lijkt me heel erg (te) veel of niet?

Groeten, Duncan
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Ach nee, dat is niets.
Meet voor de zekerheid maar eens tussen beide meetpennen, dus direct tegen elkaar.
De kans is groot dat je dan bijna hetzelfde meet.
 

DuncanvdH

  • #3
Hallo Ronny, dank voor je reactie. Tussen de meetpennen, is de weerstand 1 ohm.
 

HBH

  • #4
Met 1 Ohm bij de meetpennen aan elkaar heb je geen erg goede meter en/of snoeren. Mijn onlangs nog gekalibreerde meter (van een kwaliteitsmerk) geeft met de pennen aan elkaar 0,10 Ohm aan en over een gesloten schakelaar 0,13 Ohm.
Op basis van jouw gemeten waarden is het moeilijk te zeggen of de weerstand van de trekschakelaar niet "heel erg (te) veel is". En ook al zou die 1 Ohm zijn of iets dergelijks, dan is die schakelaar nog heus wel te gebruiken.
 
Laatst bewerkt:

DuncanvdH

  • #5
Dank voor je reactie. Ik ga een betere meter aanschaffen. DIt was een multimeter van minder dan 10 euro en dat voldeed voor metingen aan mijn auto altijd.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Dit gaat nergens over, een weerstand verschil van 0,1 of 1 Ohm over een trekschakelaar is
totaal niet van belang. Er kan een stofje tussen zitten of je drukt net iets te zacht en het verschil
is er al. Natuurlijk is een gecalibreerde meter altijd beter maar je gaat toch ook niet met een
lumen/lux meter controleren of de lamp brandt. Dat zie je zo.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
En wanneer je meet op een plek die ook maar het minste beetje geoxideerd is, heb je zo al een (of enkele) Ohm(s) extra te pakken in je meetresultaat. Ik heb daarom eerder het idee, dat de meetpennen wat vervuild zijn, dat meet je dan zowel bij het kortgesloten houden van de meetpennen als bij een echte ohmmeting.

Ik ben inderdaad in het bezit van een duur, (ooit) gecalibreerd meetinstrument. Maar voor de wat groffere metingen aan dingen die helemaal niet zo nauw komen gebruik ik bij voorkeur zo'n goedkoop metertje. Voornaamste reden: doe ik eens wat fout bij mijn meting , bijv. een 230V meting op Ohm-stand, dan waag ik niet mijn dure meetinstrument eraan. Weliswaar heeft die betere beveiliging tegen verkeerd gebruik, maar daar wil ik niet te veel op vertrouwen. Het komt niet vaak voor, maar toch, ook ik als ervaren meetinstrument gebruiker (en dat al meer dan 50 jaar) heb soms pech met zo'n ding. Eén onoplettendheid en je dure instrument is naar de andere wereld en reparatie is vrijwel onmogelijk of in elk geval heel kostbaar.

Overigens is calibratie van zo'n instrument niet eeuwigdurend: indien echt calibratie vereist is, is regelmatige calibratie door een vakbedrijf noodzakelijk! Vandaar dat ik schreef: ooit gecalibreerd.
 
Laatst bewerkt:

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als na het terugplaatsen het licht gewoon blijft werken, ook doet als je wat tegen de schakelaar tikt, is er niets aan de hand.
 

HBH

  • #9
Het nauwkeurig meten van een lage Ohmse waarde hangt voor een groot deel af van hoe men de meetpennen gebruikt. Bij het korstsluiten van de pennen - kruislings (lichtjes) over elkaar houden - wil de meter (althans de mijne) wel eens 0,15 Ohm aangeven maar dan na enige seconden stevig aandrukken van de pennen en die enigszins over elkaar te schuren, heb ik wel eens 0,09 of 0,08 Ohm gezien. Dat is dan een voorbeeld van 'vervuilde' meetpennen.
Echter voor het nauwkeurig meten van weerstand van onderdelen via wat vlakkere oppervlakken is het belangrijk de uiterst scherpe uiteinden van de meetpennen te gebruiken, waarmee men door stevig te drukken door een eventuele oxide laag kan prikken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ja, dat kan wel zijn, maar dat doet er voor dit onderwerp totaal niet toe! TS kan gewoon een eenvoudig meetinstrument gebruiken, waarbij de mate van contact tussen meetpennen en te meten object er nauwelijks toe doet. Een nauwkeurige meting is hiervoor totaal niet nodig!

Dat was de reden dat ik antwoord #7 schreef, niet om er verder nog een boom over te gaan opzetten!
 

HBH

  • #11
De achterliggende gedachte van antw. #7 was helaas niet tot mij doorgedrongen. Wel vond ik de daarin
uitgesproken angst om een meter op te blazen, niet erg relevant voor het onderwerp.
Dat een door TS gemeten weerstand van 1 Ohm er nauwelijks toe doet, was reeds mijn eindconclusie in antw. #4.
Omdat het onderwerp van TS wel terdege over meters (en meetpennen) ging, heb ik aangegeven waarom fabrikanten van meetsnoeren, de meetpennen van zulke scherpe puntjes voorzien.
 
  • Like
Waarderingen: Rene93

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu