WCD voor de wasmachine die kaduk is???

Willy de V

  • #1
Hallo Klussers/Electriciens,

Probleem: Ik heb op de zolder een WCD voor de aansluiting van de wasmachine. Als ik daar mn spanningzoeker in steek, krijg ik een brandend lampje, er staat dus WEL spanning op de bruine draad. Echter, als ik de radio/lamp/wasmachine aansluit, doet het apparaat het niet.

Ik heb dus zelf geconcludeerd dat er op mn nuldraad (blauw) een breuk moet zitten. Klopt dit ???

Nu ben ik gaan zoeken, maar de enige CD met aardedraden op de bovenverdiepingen is in de badkamer. Echter, daar komt geen draad voor de wasmachine in, want ik kan de stroom van de badkamer uitzetten en heb dan nog steeds spanning op de zolder.
Kan het zo zijn dat de draden voor de Wasmachine-WCD DIRECT aangesloten zijn op de betreffende groep in de meterkast ???

Hoe kan ik nagaan of ik werkelijk daarbreuk heb of dat er iets anders aan de hand is ???

Kortom wie kan me helpen en heeft een oplossing????

Ik heb al een nieuwe leiding naar de zolder getrokken voor de aansluiting van de droger, mag ik door die leiding heen ook evt de nieuwe draden trekken voor de wasmachine ???

Alvast bedankt,

Willy de V
 

Fiesiekus

  • #2
Wasmachine heeft volgens de regel een eigen groep. Daar mogen geen draden van een andere groep t.b.v. droger doorheen (of andersom).

Spanningszoeker weggooien en een 2-polig meetinstrument kopen. Kijk eens in de meterkast of er een aparte wasmachine groep is (checken door groep uit te schakelen en te meten met een 2-polig meetinstrument).
 

Willy de V

  • #3
Dank voor je reactie.....

een 2polig meetinstument kopen, en dan wat moet ik daar mee meten????
Spanning/Stroomsterkte/Weerstand om de evt draadbreuk op te sporen ???

Zou het zo kunnen zijn dat er geen CD tussen de WCD en de groep in de meterkast zit??? Huis is een tussenwoning uit 1985.
 

Fiesiekus

  • #4
Dat laatste is heel waarschijnlijk (bijna 100%). Met een 2-polig meetinstrument meet u o.a. de spanning (bijna) correct.
Kijk eens in de meterkast of er een aparte wasmachine groep is
En....?

Overigens is draadbreuk op een willekeurige plek, erg onwaarschijnlijk. Denk eerder aan een slecht contact, bijv. in de WCD of in de groepenkast.
 

GewoonIemand

  • #5
Heb je de stopcantact zelf al gecheckt of de contacten wel goed zijn? Misschien zit er een kabeltje los.

Of anders de leiding volgen, en elk lasdoos ertussen controlen.

En zoals Fiesiekus al zei eerst meten met een multimeter.
 

Willy de V

  • #6
K heb de WCD gewisseld, maar nog steeds geen resultaat.

Een lasdoos kan ik nergens vinden tussen de WCD op zolder en de meterkast, althans niet waar de betreffende draden langsgaan. Hoe zou ik deze het makkelijkste kunnen vinden ???

Ook de contacten in de meterkast gecheckt, ziet er allemaal goed uit.

Nog niet gemeten, maar ik haal vanmiddag een Multimeter.

Nog andere oplossingen/tips ???
 

Pascal10

  • #7
Meet eens in je meterkast op de groepschakelaar misschien is deze wel stuk en maakt hij wel de fase draad en niet de nul. Wil nog wel eens voorkomen als je hem hebt uitgeschakeld dat er maar 1 van de 2 gemaakt word, ben het namelijk al verschillende keren tegen gekomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu