Wateroverlast in schuurtje

Thijsb

  • #1
We wonen nu al bijna 10 jaar in ons huis, en in de de schuur in de tuin is altijd wat wateroverlast geweest bij heftige regenval. Het water trekt omhoog via de rand waar de tuin en schuurtje elkaar grenzen (zie rode cirkel op de foto's).

Ook in de tuin (met sterke kleigrond) blijft water na regen vaak staan--we proberen al jaren wat gras te laten groeien, maar tegen het eind van de herfst is dat grotendeels mos geworden. Vorig jaar heb ik met een grondboor 8 diepe gaten geboord en die volgegooid met grind, maar het probleem blijft bestaand.

Vorig jaar heb ik zelf een aantal terrastegels tegen de schuur aangelegd, en daar staat normaalgesproken een bank op. De afgelopen herfst/winter was de wateroverlast in de schuur echter extreem, soms stond er na heftige buien gewoon letterlijk een aantal millimeter water in de schuur. Ik vrees dat dit komt door de tegels, alhoewel ze wel gewoon aflopen (maar wellicht niet voldoende...).

Wat zijn stappen die ik kan zetten om de wateroverlast in de schuur tegen te gaan? Ik heb op het forum verschillende tips gelezen, maar weet niet goed wat hier het beste gaat werken. Ook twijfel ik (gezien de enorm natte tuin) of het niet nodig is om drainage aan te brengen in de tuin/onder het stukje gras. Alle tips en ideeen zijn heel erg welkom, alvast heel veel dank!!

WhatsApp Image 2024-03-02 at 09.36.34.jpeg WhatsApp Image 2024-03-02 at 09.36.35 (1).jpeg WhatsApp Image 2024-03-02 at 09.36.35.jpeg WhatsApp Image 2024-03-02 at 09.38.03.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Inderdaad zal drainage mét aansluiting op het riool de enige werkende oplossing zijn. Vooral om de intensiteit van de regen toeneemt, waardoor je meer pieken krijgt te verwerken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je woont daar 10 is die schuur ook zo oud.
Zou beginnen met de bank op een andere plek te zetten. Wat wind doet veel zon nog veel meer.
De bestrating moet lager liggen dan de bovenkant van de betonnen vloer. En als je de tegels iets meer afschot geeft richting de tuin zou ook positief kunnen werken.
Thijsb schreef:
Vorig jaar heb ik met een grondboor 8 diepe gaten geboord en die volgegooid met grind, maar het probleem blijft bestaand.
Verzonnen door een malloot.

Het weer is nogal grillig en zou een deel van het probleem accepteren en denk ook aan richting water bufferen. De hele zomer was het kurkdroog en daarna verzuipen we bijna.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
De grond is verzadigd, en zonder afvoer is de tuin een badkuip. Het water komt vanzelf over de rand.
 

Thijsb

  • #5
Veel dank allemaal! @Wgb: de bank staat daar volledig in de schaduw (de gehele dag, de schuur staat ten zuiden van de bank), maar het blokkeert naw wel een beetje wind. De schuur is al zeer oud, ik denk vanaf de jaren 70 (bouw van ons huis). Kan ik daar ook nog wat doen qua fundering/beton, in de schuur dus?

Als ik jullie allemaal hoor is het dus vooral belangrijk om drainage in de tuin aan te leggen en die aan te sluiten op het riool (die loopt gelukkig in de tuin bij de regenpijp aan de schuur, dus dat biedt mogelijkheden, denk ik).

Zouden jullie de drainage alleen onder het gras leggen of ook onder de (al liggende) bestrating?
 

Emiel1

  • #6
Kleigrond is slecht waterdoorlatend. Je kunt dat verbeteren door het te vermengen met drainagezand.
Als je toch aan het graven bent, kun je drainagebuis in de tuin leggen en water afvoeren naar een buffer (diverse systemen) of een greppel (afh. van wat er mogelijk is in de tuin) , met overstort naar het riool bij pieken. Je kunt evt. ook aan de rand van het terras het aflopende water meteen afvoeren, bijv.met een lijngoot.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Hoe diep is diep?
Met een grote grondboor een meter diep kan werken, maar het kan ook dat er op 1.20 een slecht doorlatende laag zit en dan doet één meter niks.

Waar gaat de hwa (regenpijp) van de schuur naartoe?
Kan best dat die ergens verstopt zit en het water vanaf het dak (ongezien) in de tuin terecht komt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ongeveer zoiets heb ik in de tuin.

Put met overstort..jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Thijsb schreef:
de bank staat daar volledig in de schaduw (de gehele dag, de schuur staat ten zuiden van de bank), maar het blokkeert naw wel een beetje wind.
Als ik iets opvallends zie.

Opdrogen schutting.JPG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu