Wateroverlast garage

Vries214

  • #1
Beste klussers/vakmannen

Situatieschets:
Met de buren deel ik een gedateerde vrijstaande garage ( 6m x 6m) van denk 20 jr. oud (2 onder 1 kap met plat dak).
De garage heeft een (hard)houten opbouw die staat op een betonnen fundering (op houten palen van 6m). De garagevloer is betegeld met stoeptegels. De garage(s) staan regelmatig blank omdat de bovenkant fundering onder het maaiveld ligt en ook het dak op diverse plekken lekt.
De zijwanden zijn bedekt met houten schroten (aan de onderkant alles verrot vanwege verticale montage en deels onder maaiveld). De hardhouten opbouw en dakliggers zijn op het oog nog in goede conditie. Voor mijn openslaande garagedeuren zit een (zand vang) put aangesloten op het riool

We willen de boel nu gaan renoveren om van de wateroverlast af te zijn.
M.b.t. het instromen van water aan de onderkant dacht ik in eerste instantie aan om een stenen muurtje op te (laten) trekken en daar het frame op terug te zetten. Ik vernam gisteren van een (bouwkundige ) IT collega dat een muurtje geen waterdichte oplossing biedt (wel na impregnatie). Een oplossing die hij aangaf was om een drainage/afwateringsgoot te maken om de garage met aansluiting op de put/ riool.

Mijn vraag concreet is of jullie nog andere opties zien. Tevens vraag ik me af of een eventuele drainage ring opgebouwd moet worden met de in de grotere bouwmarkt bekende goten of een zelfgemaakte goot volstaat van klinkers opgesloten tussen de fundering en b.v. opstaande (60 x 40) tegels die een ‘damwand’ vormen om de tuin op niveau te houden en het voorkomen van het dichtslippen van de goot.
Mvgr.
Paul
 

Fiesiekus

  • #2
Vries214 schreef:
....een (hard)houten opbouw die staat op een betonnen fundering (op houten palen van 6m).
Voor zover ik dit goed begrijp: kan je niet het dak repareren, de tegels er uit en een voldoend hoge nieuwe betonvloer op de oude storten?
 

Vries214

  • #3
Het dak moet/gaat volledig vervangen worden. De stoeptegels liggen op zand (binnen funderingsring). Dit wil ik tevens wat ophogen. Probleem is dat ik tegen A'dam noord aanwoon (waterland) alles staat hier op 'kleef' in de grond. Ik ben bang dat de hele boel gaat (ver) zakken met een betonnen vloer.
 

Fiesiekus

  • #4
Oke, dat is duidelijk. In principe wordt een betonvloer los van de wanden/funderingsring aangelegd. Dan blijft inderdaad, naast je eigen dranage-plan, het ophogen met zand als mogelijkheid en dan tegels weer erin.

Over hoeveel cm verschil gaat 't?

Bij nader inzien: kan je de funderingsring niet met beton tot de vereiste hoogte ophogen? Met enige additie is dat wel waterdicht. Hoef je niet te metselen plus dat te impregneren!
 

Vries214

  • #5
De fundering boven het maaiveld brengen is ook nog een optie. Het moet dan wel ongeveer >20 cm omhoog. Ik weet niet wat dit kwa gewicht gaat doen. Er staan per kant 4 palen van 6 m. De bestaande fundering is 15 x 30 cm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu