Wat voor ISRA-punten op de foto?

klaas94

  • #1
Beste klussers,

Kunnen jullie me vertellen wat op de onderstaande foto's te zien is?
Volgens mij gaat het om ISRA-punten.
Foto's zijn afkomstig van een appartement uit de jaren 60.

Specifieke vragen:
De foto met daarop de witte UTP-kabel is voor internet, maar ik vroeg mij af of dat ronde geval op die foto ook nog een functie heeft.
De groene kabel is voor analoge tv, klopt dat? Dat bestaat niet meer, zou ik dit dan kunnen dichtsmeren?
De foto met de twee ronde aansluitingen. Daarvan zou ik graag willen weten wat beide aansluitingen zijn. Ik vermoed dat eentje daarvan telefoon is.

PXL_20230731_214703609.jpg PXL_20230731_214725884.jpg PXL_20230731_215008096.jpg
 

Jeff123

  • #2
De groene kabel is voor zo ver ik weet de kabel die Ziggo gebruikt voor internet en tv. (Als ik de naam van het bedrijf mag noemen overigens..)
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Groen is inderaad coax van het kabelbedrijf. Daar mag je officieel niks mee doen, zowel de kabel als het punt zijn niet van jou. (aan die groene kabel heeft iets vast gezeten)
Dit is ook voor digitale tv. De groene kan je op een tv aansluiten. Ook internet (en telefoon) kan via die kabel.

Maar foto 1 lijkt een punt dat wel van jezelf is. Van oudsher is de ene kant radio en de andere tv.
Het kan dat foto 1 niet aangesloten is zelf dat het al ruim 30 jaar niet maar aangesloten is en dat het bijvoorbeeld voor een oud antenne systeem is geweest.

De laatste foto is telefoon. (veel draadjes) Via DSL heb je internet en telefoon.
Ligt er daar al een tijdje glasvezel dan is er kans dat die lijn niet meer in gebruik is. Hiervoor kan je contact opnemen met kpn, maar makkelijk en waarschijnlijk sneller is het om dat zelf even uit te zoeken.
 

klaas94

  • #4
Dankjewel Jeff123 en Jackd. Verhelderend verhaal.
  • De groene kabel zal ik zo laten zitten.
  • Over 26 maanden vervalt mijn DSL-verbinding heb ik opgezocht. Dan stuc ik over deze aansluiting heen. Ik heb nu toch al glasvezel.
  • Tenslotte de radio- en tv-aansluiting. Analoge tv en radio bestaat niet meer. Daar kan ik dan ook overheen stucen lijkt me?

Graag hoor ik nog één keer van je Jack.
 

Kaajee

  • #5
Als je toch niet alles dicht gaat stucen (groene kabel blijft) , zou ik alles gewoon laten zitten en voorzien van blindplaten, je weet nooit waar je het nog voor nodige hebt. Wellicht wil je in de toekomst toch over op internet via de coax kabel of ga je weer terug naar DSL over koper (of wellicht een volgende bewoner).
Ik kan het niet goed zien, maar komt die witte UTP kabel (van je glasvezel) nu ook uit de muur van die telefoon aansluiting?
Dat is ook niet echt netjes dan. Ik zou dan overwegen daar een utp inbouw doos voor te nemen.

Daarbij weet je nooit wat de toekomst gaat brengen en heb je dan op plek altijd de mogelijkheid om nog (andere) kabel te trekken.
 

klaas94

  • #6
Dag Kaajee,

Dankje voor de moeite om te reageren. Paar punten.
  • Je geeft aan dat de witte UTP kabel glasvezel is, maar dat is niet zo. De witte kabel is internet via DSL/koper en dat wordt over twee jaar stilgezet. Dan smeer ik hem nu alvast dicht. Glasvezel komt ergens anders binnen, dat heb ik niet op de foto gezet.
  • De groene kabel is coax geloof ik. Die blijft open want, daar mag ik ook niks mee doen zoals Jeff en Jack al eerder aangaven. Ik zal eens kijken je idee van blindplaten.
  • Dan blijft die ouderwetste radio/tv aansluiting over. Volgens mij is die aansluiting zo gedateerd dat ik die ook gerust kan dichtsmeren.
Heb je hier nog ideeën bij?

Groet,
Klaas
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Waarom dichtsmeren?
Dichtsmeren is zo definitief, trek de kabels er uit maak er een 230V stopcontact van of trek er UTP bekabeling in voor een TV oid. dan heeft het gewoon een functie.
 

klaas94

  • #8
Dag Gerrit,

Goed punt!
Naar aanleiding van je opmerking heb ik een overzichtsfoto gemaakt. Een stopcontact zit al in de buurt een UTP-punt zit al in de buurt. Dus ik zou niet zo goed zo goed weten wat ik daar dan mee opschiet.

PXL_20230802_205911214.jpg
 

Kaajee

  • #9
Net als ik al eerder schreef en @Gerrit B eigenlijk ook bevestigd: waarom dichtsmeren, je weet nooit wat je in de toekomst nog nodig gaat hebben. Blindplaten staan ook heel netjes.
Daarbij, helemaal dicht gaat het toch niet worden, want die groene coax kabel blijft zitten. Zo te zien is het toch al een wir-war een kabels en devices.

Maar hé, als jij de rest wilt dichtsmeren, ga je gang. Kwaad kan het (nu) nog niet.
 

klaas94

  • #10
Dag @Kaajee. Ik zal er nog eens over nadenken wat ik in de toekomst ooit nog nodig denk te hebben. Gezien de nabijheid van een stopcontact en de utp-kabel is mijn eerste gedachte niets, maar je hebt gelijk wie weet. Even een nachtje over slapen alvorens ik het definitief ga dichtsmeren. In ieder geval dank voor je meedenken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
" of ga je weer terug naar DSL over koper (of wellicht een volgende bewoner). "
Dat zou heel knap zijn als over 26 maanden de stekker er bij de kpn uitgaat.
Hier in de omgeving verdwijnt het nu al. Glasvezel of (coax)kabel zijn dan de opties.
DSL wordt afgesloten en met de tijd zal langzaam de hardware verwijderd worden, kabels in de straat die kapot gaan komen niet meer terug, enzovoorts.
 

klaas94

  • #12
@Jackd, klopt helemaal. Al blijf ik het een mysterie vinden of die oude radio/tv-aansluiting nog een nut heeft. Komt daar überhaupt nog een signaal op binnen.
 
  • Like
Waarderingen: MCB65

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik gok dat de oude radio/tv aansluiting van voor de (groene) kabel aansluiting is.
Appartementen deelden toen één grote antenne op het dak.
 

klaas94

  • #14
@Jackd ik heb even een gokje genomen en de aansluiting eraf geschroefd om te kijken wat voor kabel
er achter zit. Het is een coax-kabel, ik heb er even een foto van gemaakt. Deze komt recht uit de muur, misschien van boven en gaat vervolgens naar beneden richten onderburen. Aangezien er ook al een groene coaxkabel binnen komt via de buitenmuur (en deze is later aangelegd) denk ik dat je gelijk hebt.

Dankje wederom voor de moeite.

PXL_20230802_222347352.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Jackd schreef:
Dat zou heel knap zijn als over 26 maanden de stekker er bij de kpn uitgaat.
geloof jij het?
Zou eind jaren 90 de analoge lijn ook niet opgeheven worden?
Nu per 1 dec stoppen de ISDN15 en ISDN30 lijnen pas en nog steeds draaien er gigantische aantallen analoge lijnen simpelweg omdat er in het buitengebied geen glasvezel of coax wordt gelegd of het is tegen astronomische bedragen en via 4G of 5G er niet voldoende snelheid is.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #16
Waar zeg ik dat 100% eruit gaat? Het gaat hier alleen om de vraagsteller.

Het eerste deel ligt er al uit.
" De traditionele kopertelefooncentrales worden losgesneden van het KPN-netwerk, waardoor de stroom van het koper afgaat. Deze telefooncentrales zijn dan niet meer nodig, of er wordt slechts nog een klein stukje van gebruikt. "

ps. bij de buren (liefst iemand die er al heel lang woont) vragen helpt soms ook. (dan doel ik op de oude coax)
 
Laatst bewerkt:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #17
De oude coaxaansluiting is een rijgdoos. De kabels lopen dus ook naar de buren. Je hebt grote kans dat het niet meer gebruikt wordt, maar dat betekent nog niet dat je het dicht mag smeren.

In theorie zou bijvoorbeeld de VVE (als die er is) kunnen besluiten dat de leidingen voor andere doeleinde gebruikt gaan worden. Dan moeten de dozen wel bereikbaar zijn.

Hetzelfde geldt voor de KPN aansluiting. Ik zou dus ook voor een paar blindplaten gaan. Simpel, netjes en geen gezeik in de toekomst.
 

MvanV

  • #18
Coax wordt nog volop gebruikt. Niet voor analoge TV maar als.je bij Ziggo gaat dan liopt het digitale TV signaal en het internet daar over, zelfs met een gigabit her en der.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #19
Telefoonkabels die ook naar de buren lopen zouden al heel lang niet meer mogen bestaan.
Dat hebben ze lang geleden al vervangen, anders kon je zowel meeluisteren met de buren als op hun kosten bellen.

Dat is ook makkelijk te zien. Als het goed is komt er één kabel binnen en gaan er geen kabels uit. (behalve dan jouw eigen witte kabeltje)

Via deze doos kon je wel meerdere lijnen/nummers hebben. Vooral handig toen internet nog via inbellen ging en dus niet kon bellen en internetten tegelijk.

ps. voor de zekerheid kan je wat foto's maken met een rolmaat erbij. Met een plastic zak erin kan je het dan altijd nog vrijhakken.
Blindplaten vind ik lelijk, maar smaken verschillen, heb soms klanten waarbij het veel mag kosten om een plaatje of draadje uit het zicht te krijgen.
 

klaas94

  • #20
@Jackd ,

Dankjewel. Ik heb twee coaxkabels. Eentje loopt door naar de onderburen en wordt niet meer gebruikt. Ik smeer hem dicht maar zal je tip opvolgen over een plastic zak erin en met een rolmaat opmeten waar het zit. De andere coaxkabel is later geplaatst en wordt gebruikt voor televisie en internet van ziggo.

Dit komt goed zo denk ik. Net als jij ben ik ook geen fan van blindplaten, ik acht de kans minimaal dat ik er ooit nog bij moet. Ook de KPN smeer ik daarom dicht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu