Wat is dit voor kabel?

Willem101

  • #1
Bij sloopwerk kwam ik deze kabel tegen. Ik wil de kabel graag verwijderen, maar kan niet goed achterhalen waar deze nu vandaan komt en naartoe gaat. Omhulsel lijkt papierachtig, deels los op de foto. Alvast dank!

1629108272903790723760.jpg
 

Evenwatanders

  • #2
Dat is met zo'n foto eigenlijk net zo onduidelijk als het voor jou is. Het zou een (hele) oude belkabel kunnen zijn, misschien een telefoonleiding (alhoewel me dat niet erg waarschijnlijk lijkt).

Maar voor het zelfde geld is er iemand 'inventief' geweest en heeft ooit dergelijke draad gebruikt voor de netspanning (230V dus). Het beste kun je isolerende handschoenen aantrekken, dan een beetje van de 'isolatie' wegkrabben, zodat je er een (universeel) meetinstrument op aan kunt sluiten. Meet de spanning tussen de twee draden op diverse bereiken (begin op het hoogste wisselspanningsbereik en schakel dan naar beneden). Eventueel ook nog op gelijkspanningsbereik meten, nadat je vastgesteld hebt dat er geen wisselspanning te meten is..

Hetzelfde kun je doen tov. aarde (eventueel een verlengdraad gebruiken). Wees niet verbaasd als je dan enige (wissel)spanning meet, dat komt doordat een open draad allerlei spanningen uit de omgeving opvangt.

Meer valt er denk ik niet van afstand van te zeggen, tenzij een van de forumleden zo'n drard herkent als: "dat is het geweest". Het zou wel handig zijn als je een gedetailleerde foto van de draad zelf plaatst, zo valt er niet heel veel te zien.
 

tnjkos

  • #3
Als het omhulsel papier achtig is, is het wellicht nog een hele oude elektriciteitsdraad met een stoffen isolatiemantel. Oude telefoonkabel kan ook. Zowiso is de doorvoer zo door het kozijn natuurlijk niet ok, dus het moet worden vervangen.
 

Evenwatanders

  • #4
Juist omdat het door het kozijn gaat, deed het me denken aan een kabeltje naar de belknop (al of niet nog aanwezig). :wink:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Kijk eens goed rond in de meterkast of je daar die kabel ook ziet.

Anders eens beginnen met de voltstick erbij houden om te zien of er 230v op staat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu