Wat is naast vloerverwarming de voordeligste bijverwarming

Arwa

  • #1
Hallo, na uren google zoeken kom ik er niet uit. Hopelijk kan ik hier antwoorden vinden.
Ik heb een vrijstaande woning uit 1956 met een open woonkamer en keuken van ongeveer 55m2. Afgelopen jaren heb ik de nodige isolerende maatregelen getroffen: spouwmuur isolatie en de benedenverdieping van 55m2 vloerisolatie met vloerverwarming. Boven nog de cv radiatoren. Ik heb een cv ketel die op 50 graden staat ingesteld en daarmee kan ik de woning goed genoeg warm krijgen. Verder heb ik zonnepanelen die gezamenlijk netto 6000KwH opleveren. Binnenkort krijgen we een full electric warmtepomp en ik vraag me af of het niet verstandig is om de vloerverwarming in de woonkamer standaard op 19 graden te zetten en als we thuis zijn met andere bron bij te verwarmen. Hier gaat dan ook mijn vraag over.

De verschillende opties zijn:
  • Full elektrisch warmtepomp, de vloerverwarming dag/nacht op 19 graden zetten Een gevelkachel in de woonkamer plaatsen die op gas werkt waarmee ik de temperatuur van 19 graden naar bv 23 kan brengen (gas is duur maar het voelt ook snel warm in de woonkamer, hij hoeft maar 4 graden bij te verwarmen dus niet heel veel gebruik)
  • Full elektrisch warmtepomp met als bijverwarming een electrische straalkachel of electrische oliekachel
  • Full elektrisch warmtepomp. Geen bijverwarming maar de vloerverwarming warmer zetten (op 23 graden/ dan voelt het pas lekker warm) en de full electric warmtepomp het werk laten doen met aanvoer temp op 50 graden
  • Of zou in dit geval een hybride warmtepomp juist een goede optie zijn zonder bijverwarming?
  • Zie ik nog opties over het hoofd? (behalve petroleumkachel/ open haard ed)

Ik hoor graag welke ideeen jullie hierover hebben en ben blij met alle tips en tricks. Bedankt alvast!
Vriendelijke groeten,
Arnold
 

ChrisCK

  • #2
Arnold, als je de vloerverwarming hebt aangelegd hoh 10cm (voorbereid op lage temperatuur verwarming door WP), dan zou je de CV al verder terug kunnen zetten. Ik heb dat hier ook gedaan (35 oC in afwachting van de WP die in december -als het goed is- wordt geinstalleerd), en dat werkt prima.

Er zijn ook steeds meer WP’s die 50 oC af kunnen geven, al is dat minder efficient. Electrisch bijverwarmen is altijd erg onvoordelig (COP=1 ten opzichte van WP met COP=4). Ik zou dus altijd proberen het bij de WP te houden.

Wat je nog kunt overwegen: koppel ruimtes waar je weinig komt af van het systeem.Dat hebben wij gedaan met de slaapkamers. Alleen tijdens de huiswerkuurtjes gaat daar dan een klein electrisch (infrarood) plaatje aan
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu