Aanvoerwater loopt direct naar de retour radiator type 21

A65 Lightning

  • #1
Heren,
Ik heb nu nog een Remeha Avanta 35C en ik doe een poging om de aanvoer temperatuur te verlagen naar 60 tot 65 graden.
Tijdens het opnieuw waterzijdig inregelen stuit ik op het probleem dat bij de enkelplaats paneelradiatoren het aanvoerwater deels direct van de aanvoer naar de retour loopt bij de eerste rib. De radiatoren zijn dan ook eenzijdig aangesloten met een Herz combiblok aan de retour.
De radiatoren voorzien wel in de mogelijkheid om kruislings aan te sluiten maar heeft iemand een idee hoe? Het enige met de huidige blokken lijkt de aanvoerleiding direct vanaf het blok achter de radiator naar de andere bovenzijde brengen. Aangezien de leidingen uit de vloer komen is er niet veel keuze zonder al teveel te investeren. Type 22 panelen zou wenselijk zijn, maar daarvoor staan de leidingen al te kort aan de muur.

20240117_183618.jpg
 

Lange Herman

  • #2
Het lijkt mij een redelijk oude radiator.
Misschien moet je de radiator eens spoelen? Een deels "verstopte" radiator kan dit soort problemen ook veroorzaken.
Mogelijk is de pomp van de ketel aan het overlijden?
Ook dat kan dit soort problemen veroorzaken.
Als je een al wat oudere Avanta hebt is het vervangen van de pomp een kostbare actie. (vaak moet dan ook de besturingsautomaat vervangen worden)
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is de stromingsrichting wel goed, zodat eerst de bovenkant van de radiator bij de kraan warm wordt en later pas de onderkant / onderblok ? Natuurkunde leert toch dat het warmste water bovenin 'blijft hangen' tenzij de stroming erg sterk is.
 

A65 Lightning

  • #4
Ik twijfelde eerst ook aan de stromingsrichting, maar na een half uur de kraan dicht wordt toch wel eerst de bovenzijde warm. Ook ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik 50% onderblokken heb, hierdoor kan een hoge doorstroming ontstaan.

De ketel is 13 jaar oud, dus binnenkort aan vervanging toe, maar bij T22 radiatoren van 1500 lang heb ik dit probleem niet. De radiatoren zijn van 1995, toen is het huis gebouwd. En zoals meer hier is er sindsdien niet veel vernieuwd.
 

Auto-Geen

  • #5
Of de stroming richting is verkeerd of de radiator is niet goed ontlucht.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
met 50% onderblokken gaat er dus altijd 50 % de retour in vanuit de aanvoer, dan zijn er verkeerde onderblokken geplaatst of er is toch een deel als 1 pijpsysteem uitgevoerd
 

A65 Lightning

  • #7
Het lijkt mij van beide wat. We hebben beneden 9 radiatoren, op elke radiator zit een 50% onderblok en we hebben beneden een verdeler met 6 aanvoer en 6 retourleidingen.
Ik vindt het al vreemd dat op elke radiator een 50% onderblok zit, dit zou betekenen dat het retourneert van de tweede radiator in serie ook verwarmt terug naar de verdeler gaat. De leidingen liggen ook in de vloer, dus even leidingen volgen is er ook niet bij.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Als de eerste radiator dicht staat dan moet het water nog steeds door het onderblok lopen.
Als de tweede radiator dicht staat dan moet dat ook nog steeds water door het onderblok lopen als de eerste radiator open staat.
Dat is dus goed.

Een er zijn waarschijnlijk 3 radiatoren die rechtstreeks op de verdeler zitten, die moeten inderdaad een 100% ventiel hebben.

Je kunt testen hoe het zit dit alles af te laten koelen en dan telkens één radiator open te zetten en dan voel je welke onderblokken er warm worden en welke retourleiding op de verdeler.
 

A65 Lightning

  • #9
Ronny, bij 50% onderblokken had ik gevonden dat de retour door de aanvoer loopt zodat het retourneert met maximaal 50% verwarmt kan worden en dan doorgaat naar de tweede radiator als aanvoer. Dus bij de eerste radiator aanvoer 65⁰, retour 45⁰. Die 45⁰ wordt door de overdracht van het aanvoerwater weer maximaal 60⁰ en wordt de aanvoer voor de tweede radiator. Vanuit de tweede radiator moet het retourneert zonder nawarmen direct naar de verdeler met zo'n 43⁰. Zie onderstaande afbeelding. De onderblokken zijn niet instelbaar.

11846912.jpg
 

A65 Lightning

  • #10
Inmiddels iets verder, ik heb 3 100% onderblokken en 6 50% onderblokken. Nu kan het uitzoeken beginnen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu