Wasmachine aansluiten op trekschakelaar.

Levdr

  • #1
Dag mensen,

Ik heb een nieuwe wasmachine met een snoer met vaste (uiteraard geaarde) stekker eraan. Nu heb ik een trekschakelaar. Ik weet dat verlengsnoeren e.d. niet mogen in een natte ruimte, maar de wasmachine-aansluiting zit in de inpandige berging en dus niet in een natte ruimte. Waarom het huis is afgeleverd met een trekschakelaar op die plek is me een raadsel; schuin onder die trekschakelaar en maar een metertje verder zit nota bene een gewoon stopcontact waar de warmteterugwininstallatie op aangesloten zit!

Maar goed, nu wilde ik een (geaarde) contrastekker aansluiten op het snoer dat de trekschakelaar in gaat zodat ik de wasmachine zo in kan pluggen. Voordeel hiervan is dat het wasmachinesnoer intact blijft, wat belangrijk kan zijn voor eventuele garantie.

Vraag is of dit een goede manier is zo? Of knip ik toch maar beter de stekker van het wasmachinesnoer en sluit het direct op de trekschakelaar aan? Nogmaals, het gaat hier dus om een droge ruimte!

Erg bedankt alvast.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Betreft het een afzonderlijke eindgroep achter een aardlekschakelaar? In dat geval kun je de trekschakelaar door een enkelvoudige wandcontactdoos vervangen als je de stekker er liever niet afknipt. Anders liever het snoer direct aansluiten op de trekschakelaar.
 

Levdr

  • #3
De trekschakelaar zit op een eigen, afzonderlijke groep inderdaad. Maar waarom is het niet verstandig om de wasmachine aan te sluiten via een (goede, rubberen) contrastekker? Ik dacht dat dat alleen onverstandig en potentieel gevaarlijk was in een natte ruimte, wat hier dus niet aan de orde is?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
De vraag is of die groep achter een aardlekschakelaar zit of niet. Dat is het criterium of er een trekschakelaar op moet of dat je ook een contactdoos mag toepassen. Dit staat los van natte ruimte of niet.
 

Levdr

  • #5
Ah ok, dat had ik dan niet begrepen. Excuses. Het antwoord is ja, het is een aardlekschakelaar. Er zijn 4 groepen en de wasmachineaansluiting heeft dus zijn eigen groep: groep 4.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Dan zie ik geen belemmering om de trekschakelaar te vervangen door een gewoon stopcontact. Dan hoef je de stekker niet af te knippen en is het geheel toch netjes aangesloten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu