Wasmachine en droger aansluiten op een stopcontact een verdieping lager?

JackyB

  • #1
Hallo allemaal,

Ik zit met een uitdaging.
Ik heb een wasmachine en wasdroger op zolder geplaatst alleen geen stroom voorhanden.
Extra stopcontact aanleggen is helaas geen optie. Kan ik mijn wasmachine en droger kabels ook vervangen voor langere geaarde kabels en zo aansluiten op een stopcontact een verdieping lager?
Ik hoor graag tips.
Alvast dank voor het meedenken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Nee, verlengkabels zijn niet geschikt voor het permanent aansluiten van zware verbruikers zoals wasmachine en droger. Waarom is een extra stopcontact geen optie?

Het beste is om een eindgroep vanuit de meterkast naar de zolder aan te leggen.
 

JackyB

  • #3
Het is geen verlengkabel. Ik wil de huidige kabels inclusief stekkers verwijderen. En nieuwe (langere) aansluiten...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Indien je een gat kunt boren om de verlengde kabels van de wasmachine doorheen te halen, zou je toch ook een of twee XMVK/YMVK-kabel van beneden naar boven moeten kunnen halen en daarmee een fatsoenlijke installatie realiseren.

Ben je je bewust, dat bij defect of vervanging van de apparaten kabels losgehaald en daarna weer aangelegd moeten worden?

Ik denk ook niet dat het brand- en veiligheidstechnisch verantwoord is om het zo te doen. Je zou wellicht problemen met verzekering kunnen krijgen indien er iets vervelends plaatsvindt.
 

JackyB

  • #5
@Kees dat dacht ik zelf ook namelijk. De kabels zijn dan indentiek zoals je een wasmachine en/of droger koopt alleen dan een beetje langer, dat is toch niet extra brandgevaarlijk of zie ik dat verkeerd? Ik moet er wel bij zeggen dat de 2 apparaten voor incidenteel gebruik zijn, dus niet standaard "aangesloten" zijn.
 

JackyB

  • #6
Ook ga ik de kabels niet door muren en vloeren wegleggen maar gewoon "los" leggen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik kan de situatie niet beoordelen, maar raad je ten zeerste af om het zo te doen!

Los liggende snoeren (het zijn eigenlijk helemaal geen kabels die jij gaat gebruiken) zijn bijzonder kwetsbaar!
Er gaat nogal wat stroom doorheen en het maakt echt wel een verschil of je een aansluitsnoer hebt van 1,5 meter of één van 7 meter of nog meer.

Bovendien: ga je de snoeren en stekkers vakkundig aansluiten, weet je hoe dat moet, met adereindhulzen en heb je een geschikte tang daarvoor? De snoeren die aan de apparaten zitten hebben een aangelaste stekker, en ze zijn vakkundig aangesloten op de apparaten.

Ik krijg de rillingen over m'n rug als ik zoiets lees, maar ik kan je niet tegenhouden!
 

JackyB

  • #8
Er gebeurt niks met die snoeren. Ze "liggen" er gewoon als de wasmachine aan staat anders niet. (Niet aangesloten)Ik las ook ergens hier op het forum dat je het draad door kunt knippen, verwerken in een lasdoos en zo kunt verlengen met wago's. Het rare is alleen dat iedereen hier en op internet wat anders roept daarom weet ik het ook niet meer.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Eerlijk gezegd snap ik dan niet waarom je het hier vraagt.
Nou weer in lasdozen verbinden met wago's. Heb je eigenlijk in de gaten waar je mee bezig bent?
Ik kan me niet voorstellen, dat dat te maken had met het aansluiten van apparatuur zoals wasmachines en drogers. Misschien met ledlampjes boven een plafond, maar dat is heel wat anders.

Nogmaals: doe het niet!
En daar laat ik het bij, ik reageer niet meer, ook niet als je nog met andere argumenten komt of links naar topics waar iemand daarvoor een suggestie deed. Het is gewoon niet veilig wat je wilt doen.
 

JackyB

  • #10
Ik vraag het om bevestiging, en wat ik al eerder zei iedereen zegt wat anders. En nee dat ging om een wasmachine kabel te verlengen, niet om spotjes aan te sluiten of wat dan ook. Vandaar dat het verwarrend is. Ik vraag alleen om advies niks anders. Jij zegt weer totaal wat anders, gek he dat ik het dan niet meer snap...
 

JFW

  • #11
Los van het feit of dat je de kabels zou kunnen en/of willen verlengen, zoals Walker al schreef hebben dergelijke apparaten altijd een aparte eindgroep in de meterkast. Dus als je alles een verdieping lager aansluit weet je dat die groep 'onbruikbaar' is tijdens gebruik van je wasmachine?

Daarnaast, we hebben het over stroom maar ook de afvoer (vd wasmachine) is niet onbelangrijk, daar al wel over nagedacht? Voordat je al je moeite in oplossing 1 steekt en daarna pas probleem 2 tevoorschijn komt.
 

JackyB

  • #12
Afvoer en watervoorziening heb ik allemaal al aangelegd. Ik heb vanuit een lasdoos nog een extra stopcontact aangelegd. Kortom wasmachine werkt en probleem opgelost.
 

Quesjer

  • #13
Uit "een" lasdoos..... Elk apparaat wat zwaarder is dan 2000 watt moet op een eigen groep. Elke groep mag maximaal belast worden tot 3680 watt.
Stel dat er brand komt, en de verzekering weigert uit te betalen wegens onoordeelkundig aangelegd.....Je hebt echt wel goede adviezen gekregen, maar wil ze niet gebruiken. Dat kan, dat mag, maar het risico wat je loopt is ook voor jou.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
Die eis van ≥2000 watt op een eigen groep is vervallen in de norm.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu