Wasmachine aansluiten op trekschakelaar (badkamer)

onervarenklusser90

  • #1
Beste kenners,

Ik ga verhuizen en heb een wasmachine besteld en deze komt in de badkamer en moet worden aangesloten op de trekschakelaar die daar aanwezig is. De trekschakelaar zit op 2.10m hoogte en de wasmachinekabel is slechts 1.50m. De wasmachine is dus nieuw en wat ik ook begrepen heb is dat de garantie een dingetje kan gaan worden als je bijvoorbeeld de hele machinekabel gaat vervangen door een langere kabel of anderszins gaat klooien met het appraat zoals deze geleverd wordt.

Ik zie/lees dat een contrastekker (aangesloten op trekschakelaar) ook een oplossing kan bieden voor een situatie als deze. Onderstaand (linkje) is bijvoorbeeld een contrastekker die ik online gevonden heb waarbij geclaimd wordt dat deze perfect is (norm NEN-1010) om aan te sluiten op een trekschakelaar in de badkamer en vervolgens de wasmachine op aan te sluiten:


Is bovenstaande contrastekker een goede maar vooral veilige oplossing om het snoertekort op te lossen?

Ik lees op dit forum dat meerdere mensen dit probleem ook hebben/hadden en zie ik ook nogal uiteenlopende antwoorden die mij als leek wat betreft elektra (laat staan elektra in vochtige ruimtes) nog niet echt verder hebben geholpen met wat te doen, en vooral: wat is wijsheid qua veiligheid.

De badkamer is een kleine 3.5m2, dus de machine staat vrij dichtbij de douche zelf. De douche is volledig 'open', dus er zit geen glazen tussenwandje of douchegordijn tussen de machine en de douche zelf. Een glazen tussenwandje zou ik evt nog kunnen plaatsen als dit beter is om spetterend water tijdens het douchen zoveel mogelijk bij de machine weg te houden, een douchegordijn wil ik liever niet tenzij noodzakelijk. Uiteraard schakel ik de trekschakelaar uit na gebruik van de wasmachine, en douchen terwijl de machine draait en de trekschakelaar aan staat is überhaupt niet zo'n goed idee denk ik(?).

Ik voeg ook nog even een foto toe van hoe het eruit ziet in de badkamer qua situatie/aansluitingen en een plattegrondplaatje van de badkamer van bovenaf en de bewuste contrastekker welke wellicht dé oplossing is voor dit euvel.

Excuses voor het lange bericht, maar ik ben het liefst zo gedetailleerd mogelijk zodat jullie een zo volledig mogelijk beeld van de situatie hebben en mij en anderen met dit probleem zo goed mogelijk verder kunnen helpen:)

Alvast enorm bedankt voor de moeite die jullie nemen om op mijn vraag te antwoorden.:prima:

Groet, Ab

Hier de 3 extra toevoegingen:
Screenshot_20230406_003433_Gallery.jpg
Screenshot_20230406_000657_Adobe Acrobat.jpg
Screenshot_20230406_003613_Chrome.jpg
 

BigBert

  • #2
Prima oplossing. Laat de kabel zo lopen dat de aansluiting zoveel mogelijk in de hoek, zover mogelijk van de douche, ligt. Maak hem desnoods vast aan de kraan of de afvoer.
 
  • Like
Waarderingen: onervarenklusser90

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
.
 
Laatst bewerkt:

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #4
Zolang je de kabel op maat maakt zodat de contrastekker niet op de grond ligt.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Is er in dit huis een aardlekschakelaar?
Zo niet dan mogen er geen stopcontacten in de badkamer, het lijkt mij dat het ook niet in de vorm van een contrastekker mag.
 
  • Like
Waarderingen: S.oldeerbout

Bademutze

  • #6
En hang een douchegordijn op ,of plaats een douchewand.anders gaan je machine binnen no time roesten !
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu