Warmtepomp droger en condens in de ruimte AEG Lavatherm

LeerlingNoob

  • #1
Ik heb een warmtepomp droger in m'n garage staan. De ruimte is daar niet verwarmd maar de ruimte is wel goed geïsoleerd. Eventuele warmte komt vanuit mijn aangrenzende kantoortje, heel koud wordt het daar niet.

De condens wordt afgevoerd via een slangteje naar een waterafvoer.
Dit slangetje ligt vrij in een afvoer waar het niet afgekneld wordt.

Opvallend is dat er ontzettend veel condens uit de droger komt waardoor praktisch de hele ruimte nat wordt. Meeste condens komt, logischerwijs, via de roosters aan de voorzijde. Ook achter de display van de droger zie ik condens. Tussen de naden zit water. Ik moet erbij zeggen dat dit mijn eerste ervaring is met een warmtedroger en daarmee niet direct de meest goeie.

Omdat mijn ervaring zeer beperkt te noemen is ben ik nieuwsgierig hoe andere mensen dit type droger ervaren, of wie dit herkent als probleem.
Is het 'gebruikelijk' te noemen of zou er sprake kunnen zijn van een 'lek'?
De rubbers lijken allemaal goed aan te sluiten.
 

LeerlingNoob

  • #2
Vandaag droger getest. Programma zou normaliter ± 01:50 minuten moeten duren. Na 2 uur is de kleding nog geheel vochtig. Totale droogtijd duurde 4 uur. Deugt natuurlijk voor geen meter.

Met nieuwe lading wasgoed de slang nu in een emmer gehangen om te kijken wat er uit komt aan water. Na twee uur tijd blijkt er niets uit te zijn gekomen.
Kleding nog erg vochtig, vocht sijpelt nu zelfs uit de zijkanten van de droger.

Ik heb geblazen in de afvoerslang en blijkt dat deze niet verstopt is. Ik hoorde water borrelen, waarna ik heb geprobeerd water aan te zuigen dit lukte. Er zat voldoende water in wat had moeten worden afgevoerd.

Het lijkt er op dat er een pomp defekt is. Kan iemand dat bevestigen?
 

Pap

  • #3
Ik probeer te helpen maar ken een warmtepomp droger niet
als hij heel erg condenseert kan het wezen dat er geen koude lucht onder condensor door gaat dus condens koelt niet af en word niet afgevoerd
probeer de pomp te testen door water bij de pomp te krijgen
bij een gewone droger kun je dat in de condens opvang bak doen
opvang bak er uit en daar water in doen en kijken of de pomp het via de slang wel weg brengt
 

Kacheltje

  • #4
Het lijkt er op dat er afvoerlucht lekt en op plekken komt waar dat niet de bedoeling is.
Voor de warmtepompwerking is de pomp afhankelijk van de warme vochtige lucht die door de verdamper geleidt hoort te worden.
Aangezien er geen condenswater ontstaat lijkt het hier mis tegaan.

Zit er geen garantie meer op?
 

LeerlingNoob

  • #5
Erm nee, geen garantie. Tweedehands gekocht van een eerlijke verkoper :?
 

LeerlingNoob

  • #6
Eerst maar weer eens uitelkaar halen denk ik en kijken wat 'ergens' is...
Dan ga ik Pap's plan ook even ten uitvoer brengen. Zoals gezegd, toen ik water aanzoog kwam er genoeg water maar het ging uit zichzelf niet verder.
 

Pap

  • #7
Ik heb met een gewoone condensdroger een keer gehad dat ook overal condens uit kwam
daar was de waaier van de koude lucht gebroken
begin eens de lucht stromen te volgen en kijk of alles draaid en of er geen verstopping zit
en pompje teste maar als die het niet doet krijg je wel een melding volgens mij
zet ook een merk en type er bij
 

LeerlingNoob

  • #8
Pap, ik weet bij dit type droger niet wat het gevolg is van een kapotte waaier, maar ik zal er ook zeker naar kijken. De stekker ervan heb ik namelijk pas nog losgehad, wellicht dat die toch niet helemaal goed contact maakt. Zou genant zijn :oops:
 

LeerlingNoob

  • #9
Vandaag boven- en zijplaten verwijderd om te kijken. De pomp blijkt mechanisch te worden aangestuurd door een vlotter. Via de overloop van de condenswater opvangbak heb ik er water in gegoten. In eerste instantie gebeurde er niets. Gelukkig zit er een microswitch die je in kan drukken wat de pomp activeerd.

Via de uitvoerslang heb ik het weer opgevangen. Na enkele keren meer water te hebben doorgespoeld kwam er steeds meer troep in het water in de vorm van 'pluisklontjes'. Met name bij de vierde keer spoelen kwam er enorm veel troep mee. Pomp moest nog steeds handmatig worden geactiveerd.

Ik heb dit een keer of tien doorgespoeld na zo nu en dan er ook in te blazen tot ik eigenlijk weinig of geen stukjes meer in het water aantrof. De pomp wordt nu inmiddels automatisch geactiveerd. Het lijkt er op dat de vlotter door pluisjes vast is komen te zitten en/of er een doorvoer werd versperd door al die rommel. Morgen ga ik een droogbeurt uitproberen, dus het wordt een spannende dag. Hopelijk wordt de moeite beloond.
 

LeerlingNoob

  • #10
Vraagje tussendoor: hoeveel liter vocht komt er ongeveer vrij bij zeg 5 kg wasgoed gecentrifugeerd op 1600 toeren?
 

LeerlingNoob

  • #11
Hmm, amper respons tot dusver helaas.

Droger getest, echter geen water uit de slang. Iaw, probleem nog niet opgelost. In de tussentijd zijn de meeste zaken uitgesloten en zijn er volgens mij nog een drietal mogelijkheden:

1. Omgevingstemperatuur te laag
2. Verstopping lamellen
3. Lekkage gas

Meer kan ik niet bedenken.

Nu heb ik vanaf de achterzijde met 6 bar door de lamellen geblazen waardoor de lucht er aan de voorzijde uitkwam. Die lijken me dus open.

Omgevingstemperatuur gaat ik nog testen, maar ik kan niet echt geloven dat dit het probleem is.

Dan de lekkage: kan de boel worden verwarmd worden als er een gas lekkage is?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Helaas zijn de vrijwillige witgoed specialisten niet altijd aanwezig op het forum.
Die zullen ook nog wel een andere hobby hebben.

Dus misschien nog even geduld hebben, en dan krijgt u hier wel een antwoord op hoop ik. :wink:
 

LeerlingNoob

  • #13
Heb m'n vingers gekruist :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Vermeld even merk en type, dan maakt u meer kans op goed advies.
 

LeerlingNoob

  • #15
Jan, ik deed dat eerder niet omdat ik vermoedde dat het mogelijk tegen de regels in ging. Bij deze het merk en type;

AEG Lavatherm 59840.

Wellicht dat niemand nu raar reageert wat betreft het probleem. Ik heb namelijk nogal wat gelezen over dit type met dit specifieke probleem.
 

Kees kit

  • #16
Dit model heeft 2 ventilatoren , 1 voor de compressor te koelen rechtsvoor , maar ook 1 links achterin , start hem eens met de klep links onderin open , na een tijdje draaien moet daar lucht uit komen . misschien zit de ventilator vast en draait hij niet ?
 

LeerlingNoob

  • #17
Kees, zekerheidshalve: doel jij met de 'klep open' op de grijze/klep dop waar de wisselaar achter zit?

Wanneer het dat betreft wil ik het wel eens proberen, maar ik ben er redelijk van overtuigt dat die werkt: wanneer ik tijdens een programma de open doe dan blaast er duidelijk lucht. Dat is afkomstig van die ventilator toch?

De betreffende ventilator heb ik in een eerder onderwerp teruggeplaatst nadat deze was gevallen omdat ik achter de kunststof deksel op de achterzijde wilde kijken of zich daar ook stof had opgehoopt. Een vraag die me nog wel bezighoudt is of er valse lucht in het systeem kan ontstaan, dat het op dusdanige wijze voor dit probleem zorgt.
 

Kees kit

  • #18
Ja klopt, zit achter de condensor , dan vrees ik dat het een koeltechnisch defect is . Het systeem gaat dan op de verkeerde plek condenseren en dan krijg je vochtvorming op de verkeerde plek .
Hoe oud is hij , waar komt hij vandaan zit er achterop een grote witte sticker met daarop een grote B of een X ?
 

LeerlingNoob

  • #19
Kees, er zit geen sticker op.

Ik heb 'm onlangs bij een particulier in X gekocht. Het viel me later op dat het apparaat op de foto een sticker op de voorzijde heeft die ik niet heb. Daarnaast werd het onder twee namen verkocht hoewel de ander inmiddels is verwijderd, van een 'vrouw'. Beide hadden ze hetzelfde verhaal, van hun vader, alleenstaand, dus weinig gebruikt. Voorts valt op dat ze nu slechts twee weken een account hebben. Ik geef aan 'ze' omdat volgens mij hetzelfde gold voor de andere accounthoud(st)er.

Sinds mijn aankoop twee weken geleden staat de droger er nog steeds op en wordt er nog steeds geboden. Ik wil geen voorbarige conclusies trekken, maar...

Goed, terug naar het probleem. De boel warmt duidelijk wel op, dus dat deel werkt. Wat als het koeltechnisch defect is, wat is er dan te doen?
 

Kees kit

  • #20
Mmmmm, ik vrees een kat in de zak, als het idd koeltechnisch is dan wordt het lastig, dan moet de hele sokkel vervangen worden ... Zet hem eens op een tijds gestuurd programma, dan start je hem , daarna druk je de twee rechtse knoppen in en houdt ze ingedrukt, dan verschijnt er een foutcode , E lees hem eens uit ....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu