Warme LED verlichting

Willem269

  • #1
Hallo,
we willen nieuwe verlichting aanbrengen onder twee keukenkastjes. Kan iemand zeggen hoe ik zie wat de warmste LED verlichting is. Gaat om balkjes/lampjes van zo'n 35 cm lang, al zal dat er niet veel toe doen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Even googelen met 'Ledverlichting kleurtemperatuur' en er gaat een wereld voor je open.

2700 K is een hele mooie waarde voor een warme kleur LED. Vind ik echter zelf te warm (roze) voor een keuken (meer iets voor huis- of slaapkamer). In een keuken zou ik eerder iets van 3000 K kiezen of voor helder wit 4000 K.
 

Willem269

  • #3
Dank je, roze moet het niet worden en ook niet te wit.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
3000 is ongeveer de kleur van ongedimde halogeenverlichting
4000 is wat ze in de volksmond "natuurlijk wit" noemen (dus niet van dat helder witte licht maar meer vergelijkbaar met kleur 810 van TL buizen).

voor een keuken zijn hele mooie platte lampen te vinden in een lengte van 30cm tot 100cm. Deze zijn simpel te monteren, makkelijk schoon te houden en kosten ook nog eens bijna niets en geven een enorme hoeveelheid licht.
 

CV__

  • #5
Philips verkoopt de standaard Halogeenlampen als 2700K

Ik heb in m'n hele huis overal 2700K; onder de kastjes, in de afzuigkap, aan het plafond...

Met uitzondering van de koelkast (een of andere smerig wit LEDje) en de TL boven de badkamerspiegel (930 = 3000K).

Let op dat niet alleen het witpunt van belang is maar ook de kleurkwaliteit. Vaak aangeduide met "CRI". Maar helaas is die standaard wat lek, dusdanig dat de ene CRI80 lamp een vlakker spectrum geeft dan een CRI90 lamp die toevallig op de paar testkleuren goed presteerd.

En doe geen lampen achter zo'n melkglas aan het plafond ofzo; die dingen zorgen er bijna zonder uitzondering voor dat er alleen een heel smerig licht uit komt...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
CV__ schreef:
En doe geen lampen achter zo'n melkglas aan het plafond ofzo; die dingen zorgen er bijna zonder uitzondering voor dat er alleen een heel smerig licht uit komt...
vergis je niet, er zijn de laatste 1,5 jaar producten op de markt gekomen die zo goed zijn dan je eerst achter de lijst moet kijken om te zien of het nu led is of toch een gewone TL buis. Vooral een merk wat ook SmartPhones maakt is onder een andere naam met een sterke opmars bezig.
Daarnaast zijn ze mooi plat (nog geen 1,5 cm hoog) zodat ze ook goed achter een rand te plaatsen zijn zonder dat ze er onderuit komen en geheel glad zodat ze in een keuken ook veel beter schoon te maken zijn dan een normaal keuken armatuur.
 

CV__

  • #7
Tja, als er vergeleken wordt met TL's dan ligt de lat dus al niet zo hoog :mrgreen:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
In de meeste privé keukens zijn nu eenmaal geen lampen nodig om het vlees of de groente er mooier uit te laten zien.
Vaak zie je als alternatief dan inderdaad van die vage ledverlichting met lelijk licht waar je ook nog eens de hoofdprijs voor betaald.
Zoek je wat wat beter (meestal niet bij de keukenboer) dan zijn er ook lampjes voor een paar tientjes te vinden die wel mooi licht geven en als aangegeven ook nog eens makkelijk en onzichtbaar gemonteerd kunnen worden.

Maar we hebben ze ook al in een professionele keuken gemonteerd en ook daar waren ze er ook zeer enthousiast over. (ook het schoonmaakbedrijf)
 

CV__

  • #9
Niet alleen om het lekkerder er uit te laten zien... maar ook om te zien of iets gaar is, rauw is of verrot is...

Voor mij is alles wat ik onder de kastjes hang onzichtbaar... m'n ogen zitten altijd hoger. Hier hangt een kabelgoot, en vanaf die goot losse draadjes naar halverwege het kastje waar 12V Halogeenlampjes (G4) in armatuurtje zitten. Ik zie het alleen om schoon te maken en lampjes te vervangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu