Wanneer is een aparte groep verplicht?

Appeltje

  • #1
In een ander topic had ik een discussie over wanneer een aparte groep verplicht is (dus niet "aan te raden" maar voorschrift).

Persoonlijk zou ik bij aanleg ervoor kiezen om alles boven de 2 kW maar apart te zetten als je gemakkelijk de kans hebt maar hoe luiden de voorschriften hieromtrent?

Danny opperde dat witgoedapparaten sowieso op aparte groepen moeten, ik meen dat de grens op 3 kW ligt en er een voorstel zou zijn om het naar 2,5 kW terug te brengen.

Wie heeft er een NEN1010 en kan de paragraaf aanhalen oid. Dan weet ik of zeker dat ik het goed doe of ik heb er weer wat van geleerd.

Alvast bedankt!
Ries.
 

Toon

  • #2
Verbruikende toestellen met een aansluitwaarde van 3 kVA of meer moeten zijn aangesloten op een afzonderlijke eindgroep.

art. 8.720.2.1.3 in de NEN1010. :cool:
 

Danny271

  • #3
Ok appeltje je hebt gelijk.

Ik heb het gelezen alleen doe het dus nooit omdat we niet op problemen zitten te wachten. Wij sluiten dus al jaren alle witgoed apparaten ovens, combi ovens, boilers, etc. etc. standaard op eigen groepen aan ongeacht het vermogen.

In andere topic werd dus ook al verteld dat de wcd ergens bij op geknoopt was door een amateur. Daar er dus niet bekend was wat er nog meer bij opzat, zei ik dus een aparte groep van maken.

Bovendien is een vaatwasser een apparaat dat een stroomverbruiker is en dat je daar beter geen lassen/kroonteentjes tussen kunt hebben.

Beste blijft voor mij dus eigen groep zonder lassen rechtstreeks uit de meterkast naar apparaat.
Zal dit ook altijd zo blijven maken, voorschrift of niet.
Maar nogmaals je had gelijk.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Danny271 schreef:
Bovendien is een vaatwasser een apparaat dat een stroomverbruiker is...
Vertel mij eens, Danny, welk elektrisch apparaat is geen stroomverbruiker? :?
 

Danny271

  • #5
Bedoel hiermee apparaten van 2000 watt of meer witgoed, ovens, boilers ed.
Dus niet een waterkoker, koffie apparaat, tostie ijzer ed.
 

Appeltje

  • #6
Het ging niet om gelijk hebben maar ik ging twijfelen... jouw handelswijze pas ik zelf (ook zo'n amateur ;) ) ook toe. Heb je nooit gezeur dat er een groep overbelast wordt en een automaatje meer of minder maakt ook niet echt uit.

Ga in mijn nieuwbouwhuis zelfs een groep aanleggen voor de combinatie waterkoker / koffiezetter omdat die (samen) ook rond de 3kW zitten.

Gr. Ries.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu