Koolmonoxidemelder: hoeveel, wanneer gekoppeld?

Hvdk

  • #1
Wil in mijn washok een Hittemelder plaatsen. Hierin hangt ook mijn cv-ketel. Daarom wil ik er ook een Koolmonoxidemelder plaatsen.

Had gelezen dat je een Koolmonoxidemelder het beste in alle ruimtes kunt plaatsen waarin een gasgevoed toestel staat: gaskachel, cv-ketel, maar ook in de slaapkamers. In al mijn enthousiasme heb ik er maar gelijk 4 aangeschaft, ook een voor de keuken.
Achteraf misschien een eenvoudiger oplossing:
In het washok een koppelbare Koolmonoxidemelder met de rookmelders plaatsen. Dan hoor je het toch ook in de slaapkamer en de rest van het huis als de cv-ketel niet goed mocht functioneren. Verder heb ik geen gasgevoede toestellen. Behalve dan in de keuken. Maar daar kan weinig mis gaan toch? Zet in ieder geval niet het gas aan als ik boven ben of slaap.

Kidde 4MCO Koolmonoxidemelder 230v is bijvoorbeeld te koppelen met de Firex rookmelders. Als de Koolmonoxidemelder afgaat, gaan alle rookmelders ook af met het geluid van de Koolmonoxidemelder. Dat is dus een ander geluid dan dat van de rookmelders. Erg handig.
  1. Mijn vraag: Is dit de beste oplossing? Losse melders in je slaapkamer werken pas als de CO al helemaal tot de slaapkamer is gekomen, toch?
  2. De Koolmonoxidemelders hebben toch verder geen functie dan een melding maken als CO vrijkomt uit een gastoestel en niet mbt de luchtkwaliteit? Of melden deze ook als je te weinig ventileert?
  3. Heeft het dan nog zin een Koolmonoxidemelder te plaatsen in de keuken? Dit om te kijken als je aan het koken bent de lucht nog wel oké is?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
1. Klopt. Losse melders geven inderdaad pas alarm als er een meetwaarde wordt overschreden op die locatie.
2. Klopt, een CO melder meet de concentratie CO in de lucht en geeft alarm als die te hoog is. Sommige melders geven ook op een display weer wat de concentratie CO op dat moment is en soms ook de historie van hoogst gemeten concentratie in de laatste periode.
3. Potentieel kan een gasfornuis ook CO problemen geven al is dit volgens mij weinig voorkomend. Het advies is om een melder te hangen in iedere ruimte met een verbrandingstoestel en bij voorkeur ook in iedere verblijfsruimte.

Zie ook de pagina van de Brandweer hierover.

Ik zou in ieder geval een melder plaatsen in de CV ruimte en bij een houtkachel of open haard. Ook bij een geiser mocht je die nog hebben.
 

Hvdk

  • #3
2. Klopt, een CO melder meet de concentratie CO in de lucht en geeft alarm als die te hoog is. -> wordt dat dan ook aangegeven als je onvoldoende ventileert, ook al is er geen verbrandingstoestel in de ruimte?

Cv is enige verbrandingstoestel op het gasfornuis na.
\Ik denk dat ik dan voor een koppelbare id buurt van de cv-ketel ga en evt een losse voor bij het fornuis.

Bedankt voor de link.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
De CO melder weet niet of jij wel of niet ventileert. Die meet gewoon de ppm aan CO in de lucht en als die boven de drempel komt dan gaat hij piepen.

Onvoldoende ventileren in zijn algemeenheid geeft zo'n melder dus niet aan. Er moet echt CO gemeten worden en dat gaat je zonder verbrandingstoestel niet lukken.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
@ HvdK U bent mogelijk in de war met CO2 melder, wat wel een maat voor ventileren betreft.

CO is een giftig gas van een niet goed werkend gas toestel Koolmonoxide = CO en dat is dodelijk bij hogere concentraties.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu