Wanneer inbouw contactdoos verplicht gebruiken?

linkaran

  • #1
Ik ben als timmerman ingeschakeld om het interieur van een stacaravan te "renoveren"
Alle wanden zijn door een voorganger betimmerd met onbehandeld ongeschaafd steigerhout.
De wand van de carravan van buiten naar binnenis als volgt opgebouwd : keralit schroten, isolatie noppenfolie, raggels met daarop triplex.tussen ruimte binnen en buitenwand is 45 mm
Alle leidingwerk elektra naar wandstopcontacten is gelegd met 3x1,5 ader ymvk kabel. Ik trof alle wandcontacten aan zonder wandcontactdoos.
Gewoon gaten geboord door de steigerdelen en de triplex achterwand, aders 10 cm gestript van buitenmantel, las verbindingsdoppjes eraan en draden zo in de schroefcontacten van het stopcontact gestoken. het geheel ligt dus zonder wandcontactdoos vrij in de spouw
Volgens mij is dat recept voor een flinke fik. Ongeschaafd onbewerkt steigerhout kan erg makkelijk ontbranden bij de minste geringste vonk.
Ik heb de eigenaar aangeraden alle wand en plafondaansluitingen waar 220 op staat te voorzien van wandcontactdozen en lasdoppen in een lasdoos te plaatsen ipv zo los tussen twee houten wandjes.. Vanuit veiligheid is dat veel beter maar is het ook verplicht? Nen1010 is een norm maar geen verplichting. Verzekeraars kunnen zich ontrekken omdat in de voorwaarden vaak staat: "deugdelijk aan gesloten" en dit lijkt me in de verste verte niet opo deugdelijk. Welke electromonteur kan mij exact aangeven wanneer het verplicht is om wandcontac-t en las dozen te gebruiken?

IMG_4664.jpeg IMG_4663.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Beiden zaken zijn inderdaad niet conform NEN1010.

- Je moet schadelijke beïnvloeding van een brandbaar montageoppervlak voorkomen (paragraaf 515)
- Verbindingen mogen alleen worden gemaakt in daarvoor bestemde omhullingen (paragraaf 526.5)

Maar ja, als de discussie op het niveau "Is de NEN1010 verplicht?" komt, dan heb je natuurlijk weinig aan die info. :wink:

Naar mijn idee is toepassen van de NEN1010 wel verplicht. Artikel 6.8 van het bouwbesluit is het met mij eens. Mocht je iets willen doen wat niet volgens NEN1010 is, maar wel minstens net zo veilig, dan kun je daar misschien nog lang over discussiëren. Maar dit is natuurlijk niet minstens net zo veilig...
 

linkaran

  • #3
Dankj voor je reactie Xander, ik heb de klant in elk geval aangeraden om alle inbouw wandstopcontacten en schakelaars te voorzien van wandcontactdoos zodat lasdoppen en aansluitingen omhuld zijn. Of het nu wel of niet verplicht is, ik wil er mijn naam niet aan hebben kleven als de kiet verhuurd wordt en er slachtoffers te betreuren zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Een wandcontactdoos heet in de volksmond stopcontact.Ik neem aan dat je een inbouwdoos bedoeld.
 

linkaran

  • #5
nooit geweten! maar idd bedoel ik inbouwdoos tbv schakelaars en wandcontacten. lasdoppen en lasklemmen horen dan weer in een lasdoos toch? Het zijn die volkse inzichten waardoor de verwarring toeslaat. Mij werd verteld dat de vorige klusser wel bij meerdere "electriciens" te rade was gegaan en er van overtuigd was dat het zonder inbouwdoos correct was aangesloten..Was tie nu maar bij een eleKtricien te rade gegaan dan had het mischien nog goed gekomen...;)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Goed dat je dit signaleert :prima:

Bekleden met steigerhout fronst ook mijn oren. 500kg toevoegen aan wandbekleding lijkt me best veel voor zo'n lichte constructie van een stacaravan...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu