Wandcontactdozen keuken ymvk

Roy067

  • #1
Een goeden middag,

binnenkort ga ik helpen met het plaatsen van 4 extra groepen en een nieuwe aardlek, ivm het plaatsen van een nieuwe keuken.
Nu gaan wij een nieuwe kleine kast bijplaatsen in de meterkast bedraad met 6mm2 en van daaruit 4 nieuwe groepen richting de keuken.

dit gaan we doen met kabel via de kruipruimte met YMVK kabel.
Wat is nu de mooiste manier om deze kabel aan te sluiten op de wandcontactdozen?

optie 1 : normale opbouw WCD met randaarde, een stukje buis 20 cm en daarin de kabelplaatsen. Dan kan je deze gewoon normaal strippen en doorvoeren.

optie 2 : spat waterdichte WCD met randaarde gebruiken, deze zijn voorzien van een kabel wartel.

Beide is volgens mij prima, optie 1 misschien prijstechnisch interessanter.

Groeten,

Roy
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Optie 1 is prima (en gebruikelijk) voor de keuken. Het netste is om de kabel op rechte stukken in een buis te voeren. De bochten mogen dan open zijn. Mocht je dit niet doen dan op zijn minst de kabels goed beugelen.

Kook je nu op gas? Nu je toch e.e.a. gaat aanleggen voor de nieuwe keuken, is het wellicht raadzaam om ook een 19mm buis of een 5x2.5mm kabel richting het fornuis te leggen voor het geval je elektrisch wil gaan koken in de toekomst.
 

Roy067

  • #3
Top is voor mij tog alweer 15 jaar geleden dat ik examen heb gedaan in elektrotechniek ;) Dan Ben he soms wel eens wat kwijt, zeker met alle veranderingen
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
En toch blijkt je eigen suggestie gewoon kloppend :prima:

Probeer wel de buis zo dicht mogelijk tegen de wcd's te laten eindigen. Dan is de kans dat er iets achter de kabel haakt en deze los trekt uit de wcd nog kleiner.
 
  • Like
Waarderingen: Roy067

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Controleer wel even met de keuken die geplaatst wordt of er voldoende ruimte achter de kastjes is voor opbouw WCDs. Bij sommige keukenmerken is die ruimte heel krap en zijn inbouw WCD's handiger. Dan heb je wel wat hakwerk te doen natuurlijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu