Minimale hoogte wandcontactdozen

Kluskluns12

  • #1
Dag allen. Ik ben net begonnen met het opknappen van mijn net gekochte klushuis. Ik heb er (met een goede vriend) al een nieuwe groepenkast in gezet en de elektra uitgedacht. Morgen gaan we bezig met een YMVKas-kabel naar het schuurtje en wat nieuwe VD-draden trekken.

Omdat het plafond er op de 1e verdieping uit is, is het nu ook gemakkelijk om het een en ander aan nieuwe leidingen te leggen.

De wandcontactdozen zitten nu vrij hoog. Die wil ik dus verlagen en/of verplaatsen. Maar: wat is de minimale hoogte hiervan? Staat hier iets over in de NEN1010? Ik zou ze op zo'n 20cm willen plaatsen. De schakelaars wel op de standaard (uit mijn hoofd) 105cm.

Het gaat om slaap/werkkamers en de woonkamer. Voor de keuken en badkamer is het natuurlijk een ander verhaal.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Er is geen regel voor de hoogte van de wcd's, dat mag je zelf bepalen
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
20cm is wel erg laag, houd rekening met de te leggen vloer, en de plint. Het is echt niet fraai als de onderkant van de WCD's zeer dicht op de plint komt.

Wij houden normaal gesproken 35cm vanuit de afwerkvloer aan (hartmaat).
 

Kluskluns12

  • #4
Hartelijk dank beiden!

@Hessie, goed punt. Met de vloerdikte had ik al wel rekening gehouden (ik bedoelde 20cm boven de te leggen vloer) maar met de plint niet echt. Wat bedoel je met afwerkvloer? Is dat de uiteindelijke vloer of juist de 'kale ondergrond'?
 

Tiho

  • #5
Ik heb wel 20 gedaan met een plint van 12 cm hoog. Tussen plint en onderkant zit zo een 4 cm. Ik vind dit veel mooier. Bij 35 cm zou er 20 cm tussen zitten.

Is misschien iets persoonlijks.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu