Wandcontactdoos aan andere kant van de muur 'verbeteren'

DuncanvdH

  • #1
In mijn jaren 50 huis zit opbouwschakelmateriaal op ondiepe kunststof/bakeliet? contactdozen. De leidingen zijn van staal maar de draden zijn al netjes vervangen voor moderne met plastic mantel in de juiste kleuren.

Nu heb ik voor het voorbereiden van stucen de wandcontactdoos in een kamer erafgehaald en onder die wcd bleek geen inbouwdoos te zitten :( . Er was op exact dezelfde plek op de muur in de aanliggende kamer een wcd, met daaronder wel een inbouwdoos en een van de vorige eigenaars (denk ik) heeft een gaatje in de bodem van de doos geboord, gewoon twee draden (zonder enige bescherming :? ) door de muur heengetrokken en de wcd op de muur geschroefd.
Het is een halfsteensmuur.

Hoe moet ik dit nu oplossen? Of is dit niet op te lossen en moet ik het 'nep' stopcontact definitief weglaten?

Ik heb uitgebreid het forum afgezocht en vond alleen deze post. https://www.klusidee.nl/Forum/topic/stopcontact-aan-weerszijden-van-de-muur.57619/ Het is me niet duidelijk wat er precies bedoelt wordt.
Hebben sommige inbouwdozen een losse bodem?

Alvast heel erg bedankt!
Groeten,
Duncan
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Er zijn inbouwdozen met in de bodem een uitbreekpoortje. Dan kun je twee dozen die recht achter elkaar liggen verbinden met een stukje (flex)buis. Als de dozen strak tegen elkaar liggen kun je de buis zelfs weglaten. Als er geen uitbreekpoortje zit kun je zelf een gat boren.

Maar als je toch gaat stucen, dan heb je toch ook wel de gelegenheid om dozen te boren en leidingen te frezen? Dan zou ik persoonlijk nooit kiezen voor 2 dozen achter elkaar in dezelfde wand. Dit geeft een flink geluidslek. En afhankelijk van de muurdikte past het misschien ook niet eens.
 

DuncanvdH

  • #3
Hallo Xander,
Dank je wel voor je antwoord.

In de kamer met het 'nepstopcontact' zou dan een leiding moeten worden gelegd uit het plafond. Het plafond is nog heel dus ik ben terughoudend om daar in te gaan (laten) frezen.


Is het dan voldoende om alleen een leiding te plaatsen?
Voor het opbouwstopcontact is voor de montage geen inbouwdoos nodig.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik nam aan dat je het opbouwmateriaal meteen zou willen vervangen door inbouw, als je toch gaat stucen. Die leiding hoeft niet vanuit het plafond te komen je kunt ook een stukje horizontaal frezen vanaf de bestaande doos in dezelfde wand.

Als je de situatie wilt houden zoals deze is kun je inderdaad volstaan met een stukje (flex)buis tussen het opbouwmateriaal en de bestaande inbouwdoos. Zorg dan wel dat je dit fixeert, maar dat zal met het stucwerk wel goedkomen.
 

DuncanvdH

  • #5
Nee, helaas.
Er is in de bewuste kamer maar 1 stopcontact, gecombineerd met de lichtschakelaar. De enige stroompunten zijn 1 in het plafond en dus de schakelaar/wcd naast de deur.

Het is dus niet noodzakelijk dat de leiding eindigt in een ondiepe inbouwdoos?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu