Vragen mbt 1>3 fase (of het nodig is in mijn geval e.d.)

Fry35

  • #1
Hallo
Ik zit met het volgende. Op dit moment heb ik een 1-fase aansluiting, 1x35

Vanwege een scheiding ga ik mijn huis bouwkundig splitsen.
Er blijft dus 1 meterkast die 2 etages gaat voorzien. Nu ga ik zelf inductie koken (ex blijft op gas). Verder komt er extra nog een oven en magnetron en vaatwasser en een nieuwe cw6 ketel met voorraadboiler.

In totaal heeft het huis dus straks best wel wat apparatuur. O.a. 2x oven, 2x magnetron, 2x vaatwasser,1x wasmachine, 1x droger, 1x waterkoker, 1x koffieautomaat, 1x cw6 ketel met boiler, vloerverwarring in badkamer, heater op dakterras.

Dat zijn de apparaten waarvan ik zeker weet dat ze behoorlijk wat trekken. Daarna natuurlijk nog de restapparatuur (stofzuigers, fohns, computer,tv en weet ik wat).

Ik heb een aantal vragen:

Als jullie dit zo snel zie, ga ik dat redden met 1x35? Wat voor mij absoluut belangrijk is is dat ik geen gedoe wil met mijn ex dat als op haar gedeelte een vaatwasser en een wasmachine oid aanstaat samen met wat andere apparatuur, ik moet wachten met koken, vaatwassen of iets anders. We zijn niet voor niets uit elkaar….

Mijn nog te kopen inductie (ikea hogklassig), 7400watt, schijnt zowel op 2x230v 16a te kunnen als 1x32 (weet iemand toevallig of dat echt zo is, ik kom er zelf niet helemaal uit!)? Dat zou mij een upgrade schelen van 1 fase naar 3 fase aansluiting van 3x25 toch?

In totaal kan ik natuurlijk wel meer aansluiten op 3x25 dan 1x35, maar per fasegroep weer minder (25 is minder dan 35) of maak ik dan een denkfout? 3x35 wil ik overigen niet, dat kost me 650 euro per jaar extra aan transportkosten e.d.

Ik hoop dat ik hier wat hulp kan krijgen. Grootste probleem: electriciens zijn zo druk nu, die komen hier niet voor langs om het te bespreken voor advies heb ik al gemerkt. Daarnaast is het bij netbeheerders ook zo druk dat een upgrade ruim 2 maanden vantevoren moet worden ingepland, terwijl ik nu spullen moet aanschaffen e.d.
Heel veel dan alvast voor een antwoord!!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Kookplaat zou technisch op 1x32A kunnen maar dat kan in NL niet, een 32A eindgroep heeft 50A hoofdzekeringen nodig.

3x25A is zeker aan te bevelen,
Normaal kan een appartement met gas op 1x25A dan heb je voldoende vor alle standaard apparatuur.
met 1x25A gaat zelfs koken vaak ook wel goed, maar 1x35 zou beter zijn.
Dus als je de installatie netjes verdeeld over 3x25 en de kookplaat ook op 400v(2x230v2N) aansluit mag er geen probleem zijn.
 

Fry35

  • #3
Dank je voor je snelle en duidelijk antwoord Headhunter! Ben ik erg mee geholpen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu