Vraag over zelfbouw 'portable 220V filter en aarde'

RonaldPeru

  • #1
Hallo,

Op zoek naar een oplossing voor een elektriciteits probleem voor mijn computers en muziek elektronica zit ik met de volgende vraag, of uitdaging liever gezegd;

Ik woon in de Jungle in Peru, de stroomvoorziening hier is een ´best effort service´, beter kan ik het niet noemen.

Over het algemeen worden er hier geen aarde aansluitingen of aardlekschakelaars toegepast. En de spanning varieert van 210 tot 240 V in extreme situaties.

Regelmatig komt het voor dat als ik de metalen behuizing van bv mijn DJ controller aanraak er een nare spanning in mijn vingers voelbaar is. En af en toe valt de hele toevoer uit, alsof de overspanning beveiliging stekkerdoos ingrijpt. Een paar componenten, zoals mijn actieve luidsprekers, hebben stekkers met aarde maar ik heb geen aarde aansluitingen.

Na enkele gesprekken met Peruaanse 'experts' is mij het volgende geadviseerd :

- Een stabilisator, die de spanning compenseert en continue houd
- Vervolgens een aardlek schakelaar / differentieel, met een aparte aarde (in de praktijk een paar pinnen in de grond met een dikke kabel naar de schakelaar)
- 1-2 automatische zekeringen met eigen stopcontacten voor mijn apparatuur

Alles ingebouwd in een kast, zodat ik die mee kan nemen naar andere plekken waar geen aarde aanwezig is en 'beschermd´kan aansluiten op een aanwezig stopcontact zonder aarde.

Gaat dit werken ?
Ik ben geen elektricien maar het klinkt aannemelijk. Helaas moet ik toegeven dat hier in Peru mensen automatisch ´'ja' zeggen op alles, simpel omdat er geld te verdienen valt.
Ik ben van plan zoiets zelf te bouwen, moet niet zo moeilijk zijn. Maar na wat zoeken op google ben ik niet echt iets tegengekomen wat me overtuigd.
Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen ? of mij een link sturen van een pagina waar een dergelijke installatie in schema te vinden is ? Engels of spaans is geen probleem,

Alvast mijn dank !

Vriendelijke groet,

Ronald
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Stabilisator, Bestaan die nog?Ze waren iig niet echt verplaatsbaar.Je zou daarvoor een krachtige on-line no-break unit kunnen gebruiken die hebben een beveiliging tegen onder- en overspanning.
Aarde is gewoon een pen in de grond waaraan je de aarde van je apparatuur verbind, zo word de spanning tussen apparatuur en aarde vereffend en word er een pad voor foutstromen gecreerd.
Aardlek komt tussen de fase en nul inkomend en uitgaande zijde gaat naar je apparaten.
Al denk ik dat je met isolatiebewaking beter af bent omdat je niet weet of fase ook fase blijft bij een mobile opstelling en mogelijk gebruik op generator,
Ook kan je je aarde moeilijk meten elke keer als je verhuist, dan is een IT-stelsel makkelijker icm een isolatiebewaking.
 

RonaldPeru

  • #3
Ja hoor, stabilisators bestaan nog, zijn volop te koop.
Allemaal uit China, niet echt dat je denkt ´kwaliteit´.
No break heb ik aan gedacht, maar max verbruik ik 3 KW, en die apparatuur is hier moeilijk verkrijgbaar. En duur.

Wat bedoel je precies met IT-stelsel icm een isolatiebewaking ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
We kennen in nl verschillende aardingsstelsels:
TN-C of TN-S TN-CS.
TT
en IT.
TN-C-S de aarde word door de energieleveancier geleverd via een PEN leiding, een ader die de functie heeft van NUL en aarde. deze kan Combinatie of Seperaat uitgevoerd zijn, bij combinatie zikn nul en aarde dezelfde draad, bij seperaat word de combi draad uitgesplitst in 2 nl NUL en AARDE.

TT stelsel:
de gebruiker heeft zijn eigen aardpen waarvan de weerstand afhankelijk is van de gebruikte beveiligingen.

IT stelsel:
Een geisoleerd opgestelde voeding(generator) waar je een aardpen aan zet met een hoge weerstand.Op de voeding zet je dan een isolatiebewaking zodat bij een eerste fout naar aarde al word afgeschakeld voordat de situatie echt gevaarlijk kan worden.Door een zwevende voeding werken aardlekschakelaars niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu