Voorschriften grijze PVC pijp en lasdozen

Cle74

  • #1
Hallo, hopelijk kunnen jullie mij helpen.

In een kleine bedrijfshal wil ik zelf elektra aanleggen. Ik dacht zelf aan ymvk kabel in grijze PVC pijpen te leggen. Nu wil ik alles wel meteen volgens de voorschriften aanleggen, zodat ik later niets meer hoef aan te passen en zodat ik ook geen gezeur met de verzekering krijg.

1- Om de hoeveel cm moet de PVC pijp aan de muur met beugels bevestigd worden?
2- Welke lasdozen moet ik gebruiken? Is het nodig bijv. van die grijze te gebruiken en moet de kabel bij de ingang met een wartel vastgezet worden?
3- Hoeveel cm mag de kabel tussen het einde van de PVC pijp en de lasdoos vrij hangen zonder beugel?
4- Misschien wil ik meteen krachtstroom aanleggen. Is voor 20A 5x2,5mm dik genoeg? Hoeveel Ampere mag hier maximaal doorheen? Eventueel wil ik de groep later kunnen uitbreiden naar 3x25A of zelfs 3x32A.
5- Er bestaan krachtstroom contactdozen met in dezelfde behuizing een 230V stopcontact. Is deze dan ook met 20A belastbaar? En als ik er een normaal stopcontact bij plaats, mag daar dan ook 20A doorheen, of moet ik dan een extra zware uitvoering hebben?
6- Is er een beperking van het aantal lasklemmen die je in één leiding mag gebruiken? (Ik zal over een lengte van ca. 30m de leiding ca. 5x onderbreken met een lasdoos om een wcd aan te leggen)

Alvast bedankt voor jullie antwoorden!
 

Confidence

  • #2
1 10 cm vanaf lasdoos of schakelaar en verder om de 40 cm een beugel

2 Ik zou een zoals je zegt een grijze doos gebruiken bij voorbeeld ATE-MA AK1

3 10 cm vanaf lasdoos of schakelaar

4 Dit is een beetje afhankelijk van de lengte, maar zeker voor de zwaarder vermogen die je evetueel zou willen gebruiken zou ik zwaarder leggen

5 er zijn diverse mogelijkheden hiervoor in de handel, je zult dan CEE contdozen moeten kijken

6 Lasklemmen is geen probleem

Misschien een opmerking is het niet verstandig om eventueel een installateur te laten kijken naar wat je wilt gaan doen zeker met CEE verhaal
 

Cle74

  • #3
Bedankt voor je snelle antwoord, helder!
Ik zal de instalateur die de groepenkast gaat plaatsen inderdaad ook nog even vragen als ik m'n plan op papier heb staan. Misschien heeft hij dan nog wel wat tips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu