Vocht probleem in een volle Fitness zaal

Mars AF

  • #1
Bij ons in onze nieuwe sportschool hebben wij tijdens een volle groepsles een luchtvochtigheid van boven de 100% we hebben een klimaatbeheersing systeem, maar hoe moet deze ingesteld worden bij een hele hoge luchtvochtigheid met condensvorming tot gevolg? Waar ligt dat dan aan? Hopelijk weet iemand hier een antwoord op. Wat we het beste kunnen doen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je zal toch met wat info moeten komen. Wat zijn de afmetingen van de zaal. Uit hoeveel mensen bestaat een volle groepsles. Wat voor een vermogen of hoeveel m3 heeft de installatie.

Bij inspanning, als we maximaal inademen, kunnen we tot 4 liter lucht opzuigen.
Voor een gemiddelde woning is de luchtverversing van 100 tot 350 m³ elk uur van de dag en van de nacht
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Het is maar de vraag of je installatie daar iets mee kan.

Heb je ontvochtiging/koeling in dat ding?
Word vocht gemeten?
Je installateur kan het apparaat afstellen op je wensen en je de werking uitleggen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dit is geen klusvraag van een particulier. Schakel gewoon je eigen installateur in!
 

Mars AF

  • #5
De ruimte waar het over gaat is ongeveer 80 vierkante meter. Een volle zaal is dan 20 man in deze zaal. Wij heben een mitsubishi heavy klimaatbeheersing met cassettes in her plafond met 2 units in deze zaal. Een remote control rc-ex3a, ondanks dat deze aanstaat ontstaat er toch flinke condensvorming op de vloer. De installateur zegt dat hij het niet kan verklaren. Dus ik hoopte dat misschien iemand hier iets erover kan vertellen. Wat wij hier tegen kunnen doen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
En de rest dan?
Dit zijn alleen 2 cassetteunits, geen verwarming? Geen ventilatie?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Van welk materiaal is de toplaag van de vloer en een idee hoe de vloer is gemaakt. Bijvoorbeeld beton en deze ligt op het zand. Is er wel of geen isolatie gebruikt. Het kan ook zijn dat er een kruipruimte onder de vloer is aanwezig is. Ook weer met en zonder isolatie.

Wel jammer van de installateur. Een vloer kan erg koud zijn zeker als deze niet is geisoleerd. Op koude oppervlakken kan, als de luchtvochtigheid hoog is, condens ontstaan.
Denk even aan iemand die een bril draagt en vanuit de kou een warme ruimte binnen loopt. Merk op zie het verschil als er veel visite in die ruimte is.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik heb al veel groepslessen gegeven in sportscholen. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een lucht- of klimaatsysteem een volle groepsleszaal op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid kan houden. Altijd zijn er problemen van oplopende temperatuur en luchtvochtigheid.

Vergeet niet dat de capaciteit van dergelijke geplaatste systemen ook nooit berekend zijn op de pieken. Niet qua aantal mensen en als dat al het geval is al helemaal niet op de bijbehorende inspanningen die die mensen leveren. Een goed systeem kost geld en gaat samen met verwarming, isolatie, ventilatie, enz.. en geld is schaars in de fitnessbranche.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
BertPleizier:
Heb je ook meegemaakt dat de vloer door condens nat werd?
Condens op ramen enzovoorts is lastig, maar een natte vloer is meestal glad en dat is gevaarlijk.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ja hoor. Natte vloer die daardoor glad wordt is ook herkenbaar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu