Vliering maken - balken meerdere opties

Marsam

  • #1
Beste allen,

Ik heb wederom jullie deskundig adviezen nodig. Wij hebben recentelijk een dakopbouw laten plaatsen. De binnenkant gaan wij zelf onder handen nemen. Een van de eerste projecten waar ik aan wil beginnen is het aanleggen van de vliering. De afmeting van de vliering is overigens 680 x 175 x 60 cm. Voor de volledigheid, de vliering zal gebruikt worden om lichte dozen, reiskoffers en andere lichte zaken in op te bergen. Ik heb de mogelijkheid om de balken van muur tot muur te plaatsen (zie afbeelding 1 en 2) of de balken aan de balken van het dak te bevestigen (zie tekening 3). Aanvankelijk ging mijn voorkeur uit naar de eerste optie, maar onlangs kwam ik een afbeelding op het internet tegen, waardoor ik op andere ideeën ben gebracht (zie tekening 4). Wat is jullie mening hierover?

Alvast bedankt voor de reacties.

vliering maken 1.jpg vliering maken 2.jpg vliering maken 3.jpg vliering maken 4.jpg
 

Doehetzelfalshetkan

  • #2
Wat wordt de hoofdfunctie van die bovenste verdieping, dat kan invloed hebben op de keuze van wel of niet en hoe hoog de vliering mag zijn.
Wij hebben er een volwaardige slaapkamer van gemaakt en daar de kids al ras groeiden en wij met net geen 1.80 m zeker niet tot de grootste maar ook bepaald niet klein zijn, hebben we de eis gesteld dat het plafond op minimaal 2.40 meter hoogte geplaats moet worden. Vervolgens is de maatlat er langs gelegd en dan zie je vaak in één blik welke opties er af vallen en wat er over is.
In bovenstaand verhaal lijken de afmetingen al bekend te zijn... dan is het handig om op de foto's aan te geven waar dat exact is, want het is vreemd om opties aan te dragen die niet passen bij de opgegeven maten.

De optie van foto 4: Normaal zou ik die optie afraden.. Ik zie bij een aantal bewoners in de wijk dat deze die optie gebruikt hebben. Bij hen kon er wel meer gewicht op dan hier mogelijk zou kunnen en je kunt van buitenaf het dak a.g.v. het extra gewicht veel verder inzakken dan de buren die geen vliering hebben. De dak belasting zit kort bij of mogelijk zelfs over de grens waar het voor berekend is. Dat bepaalt nl de keuze van de balken waar het dak zelf op ligt.
Wij hebben dat dus niet gedaan en nieuw balken gelegd waar de dwarsbalken ook nog opkwamen (onze vliering hoogte is ca 1.60m). We hebben dus op safe gespeeld.

Foto 4 blijft wel interessant, maar klopt het met de maten en weet u 100% zeker dat er nooit een extra belasting bij komt. U kunt wel alleen wat " lichte dozen, reiskoffers en andere lichte zaken" er in op bergen, maar vervolgens hangt iemand er later iets heel zwaars aan de dwarsbalken van die vliering waar de balken keuze niet op berekend was?

Neem dat mee in uw beslissing en laat er een expert nog zijn/haar zegen aan geven. Succes.
 

Marsam

  • #3
Bedankt voor de reactie. Op de zolder komen twee slaapkamers en een badkamer.
Bij deze de afmetingen van de vliering. De hoogte is overigens 50 cm en geen 60 cm zoals eerder aangegeven.

afmetingen vliering.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dan zou ik mij de tijd en de moeite besparen. Daar gaat nagenoeg niets op passen.
 

Marsam

  • #5
Ai! Dat is dan wel weer jammer om te horen. Ik leefde in de veronderstelling dat ik bepaalde zaken op vliering kwijt kon.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu