Verwarring buitenlamp

tjappie!

  • #1
Hallo allen,

Wij zijn net verhuisd en ik heb onze lamp met PIR sensor (Qazqa 93922) aan de voordeur meeverhuisd. Gisteren wilde ik hem aansluiten maar helaas doet hij het niet. Toen ben ik beter gaan kijken, en nu blijkt dat er in het binnenwerk een witte draad los hangt. Dit lijkt de nul draad te zijn dit van de fitting afkomt, en volgende de multimeter staat hier inderdaad 220v op.

Ik heb de handleiding er op na gekeken maar dat zorgt alleen maar voor meer verwarring: Hier loopt een vierde setje draden van/naar het kroonsteentje terwijl het bijgeleverde kroonsteentje maar 3 aders voorziet. Verder ben ik ook de aardedraad in mijn lamp "kwijt".

Ongetwijfeld hebben we tijdens het demonteren iets gesloopt, maar heeft iemand een idee hoe ik dit correct zou moeten aansluiten? Ik zou gokken witte + blauwe draad samen op nul van het kroonsteentje? Aarde lijkt te zijn "afgebroken" van het pinnetje bij het boutje?

1685537290124.png


1685537203560.png
 

Swinxo

  • #2
Heeft de witte draad niet in die lasdop gezeten? Tbv de sensor?

De handleiding spreekt enkel over de nul (blauw), fase (bruin) en aardedraad (groen/geel) De afgebeelde 4e draad wordt niet besproken.
 

tjappie!

  • #3
Nee, in de lasdop zijn de fase van de PIR sensor en de fase van de fitting verbonden. De witte draad is juist de nul van de fitting.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou verwachten dat de sensor blauw en bruin en een schakeldraad heeft. De schakeldraad is met die witte lasdop verbonden met de lamp, zodat de sensor de lamp aan en uit kan schakelen.
De andere kant van de lamp moet dan op nul, dus samen met de blauwe draad van de sensor aan één kant van een kroonsteen.
De vierde plek van de kroonsteen op de tekening is hier waarschijnlijk vervangen door die lasdop.
Dus of je nu wel of geen kroonsteen wilt toepassen:
bruin van de toevoer op bruin van de sensor
blauw van de toevoer op blauw van de sensor én de losse witte draad van de lampfitting
geel-groen van de toevoer op de behuizing
De schakeldraad van de sensor op een veilige manier op de andere witte draad van de lampfitting, is nu met die lasdop uitgevoerd.,
 

tjappie!

  • #5
Het is gelukt. Bedankt voor het advies!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu