LED-driver verwarring

Roely!

  • #1
Hallo allemaal.

Ik heb ooit de Halo lampjes in 5 spots vervangen door LED en dat ging best een tijd goed. De voeding heeft het echter begeven.
Op de LED-lampjes staat 1.2 W, 200mA. Nu had ik verwacht dat ik een driver zou moeten hebben van minimaal 5x1.2 W = 6 W (simpel) en 1.2/0.200 = 6V over elk lampje. Dus dat maakt een driver van 6 watt en uitgangsspanning van 30 volt.
Sowieso lijken deze weinig verkocht te worden. Maar bij nader inzien zag ik echter dat er 12V op de LED-lampjes staat. Hoeveel moet die driver nou leveren?12V, 60V of 30V?

Alvast bedankt voor de tips!

Groet'n
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Simpel de spanning is leidend,
Jij hebt nu ook een standaard 12v voeding die vroeger gebruikt werd voor halogeen.

Een echte driver is een stroombron, deze stel je in op de ledstroom en dan zal de driver daarbij een spanning maken die nodig is om die stroom te laten lopen. Een driver.heeft een vaste stroom en een spanningsbereik.
Een spanningsbron heeft een vaste spanning en een stroombereik.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Als dit LED lampjes zijn die je rechtstreeks in een halogeen sokkel kunt steken dan zit de driver er waarschijnlijk al intern in. Dan kun je een gewone 12 Volt voeding gebruiken.

Werden de halogeenlampjes oorspronkelijk gevoed door een wisselspanningstransformator? Die kunnen er niet erg goed tegen om LEDs op aan te sluiten omdat die LEDs bij de hoogste spanning even een piekstroom vragen, in plaats van een nette sinusvormige stroom op te nemen zoals halogeenlampjes. Dat zou de reden kunnen zijn dat de voeding het begeven heeft.
 

Roely!

  • #4
Top hoor, deze antwoorden.

Dat klopt inderdaad. Dus ik moet wel een 12 volt voeding aanschaffen, maar eentje die een hoger piekstroom kan leveren. Waar kan ik die aan herkennen?

Bedankt weer!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu