Verwarming hobbyschuur

Hans V

  • #1
Dit is een algemene vraag over verwarmen.
Mijn hobbyruimte is wat vroeger de schuur was, halfsteens, 6x3 meter, 2,5 hoog. Het plafond is geïsoleerd. Een rookgasafvoer is te plaatsen.
Waarmee kan ik dat het goedkoopste tot redelijke werktemp. (17 C) verwarmen als ik bezig ben?
Ik kan geen ondergrondse leidingen leggen, de hele tuin is pas beplant en grotendeels getegeld. Er is wel een vaste stenen muur van huis naar schuur.
- Propaantank met caravankachel?
- Electrisch: een aansluiting met voldoende vermogen is er al, maar dat lijkt behoorlijk duur, zelfs als ik het alleen gebruik als ik echt aanwezig ben.
- Gas; zo ja, mag ik een gasleiding bovengronds langs de vaste muur leggen; mag een slang gebruikt worden in plaats van vaste metalen pijp?
- Aansluiten op de huisverwarming: zo ja, kan dat met geïsoleerde slang bovengronds?
- Zonneboiler zou technisch wel leuk zijn, ook al is dat natuurlijk wel duur.
- Andere ideeën

Hans V
 

Fiesiekus

  • #2
Ander idee: houtkachel plaatsen. Is iets meer werk om aan te steken, maar daarna wordt het heerlijk warm.

Als je dat niet ziet zitten, is een gaskachel de goedkoopste en handigste keuze. Die gasleiding zal via een beschermmantel moeten lopen, en mag geen slang zijn; dus wel koperpijp.
 

Hans V

  • #3
Ja, een houtkachel is een goed idee. Vooral omdat ik klussend wel houtresten heb. Maar hoe hoog moet dan de pijp worden tussen de huizen en hebben de buren last van de rook?

De gasleiding mag wel buiten tegen de muur? Bij kennissen mocht het slang zijn maar dan ondergronds.

Hans
 

Fiesiekus

  • #4
Voor beide opties geldt: overleg met brandweer c.q. installateur. Beide zijn vanachter onze PC's niet te beoordelen en veiligheidstechnisch gesproken zo belangrijk dat deskundigen hun oordeel ter plekke moeten geven.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Misschien is een afvoerloze pertoleumkachel iets? Zijn een aantal jaren geleden driftig aangeboden. De schuur zal wel geventileerd zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu