Vragen ivm aanschaf warmtepomp en opnieuw aanleggen complete verwarmingssysteem

Henkie123

  • #1
Hallo!

Eerst wat context:
Wij zijn thuis met een flinke verbouwing bezig. We zijn de gehele woning aan het renoveren en dus ook aan het isoleren.
Ook komt er een (hybride) warmtepomp. Keuze is nog niet gemaakt maar in ieder geval 2 verkoopadviseurs zeiden dat het technisch wel uit kon om over te stappen op volledig elektrisch, ondanks dat het een groot huis is en deze uit 1975 komt.

Ik ben van plan om alles opnieuw te gaan aanleggen. Dit omdat alle leidingen nu nog van staal zijn en er een serieus lompe ringleiding op zolder loopt naar alle radiatoren op de 1e verdieping en begane grond die veel ruimte in beslag neemt (hangt met beugels aan de muur). Toevallig is op zolder bovenop de ruwe stortvloer nooit meer een zandcementdekvloer (chape) aangebracht, dus mijn idee is om daar alle leidingen in te gaan verwerken naar de radiatoren op de 1e verdieping. Omdat de temperatuur buiten weer wat is gestegen hebben we deze week in het gehele huis alle leidingen weggehaald en tevens alle radiatoren op de begane grond. Er liggen sinds een maand zonnepanelen op het dak met flinke overcapaciteit (zonder warmtepomp), dus we stoken momenteel met een paar 2kW elektrische kacheltjes ons huis warm. Dat gaat prima.

Concreet
Er komt dus een warmtepomp, als het financieel past het liefst een all electric.
Oppervlakte begane grond is ongeveer 86m2 groot. VV wordt de enige vorm van verwarmen beneden en is dus de hoofdverwarming. Advies dat me is gegeven is om te zorgen voor overcapaciteit van de VV. Hij stelde voor maximum lengte per groep op 80 a 90meter te houden. Dan kom ik uit op 10 groepen. Ook stelde de verkoper dan voor het warmptepomp water tot 45graden in te stellen en dan een open verdeler te nemen (zonder extra pomp). Hij zei dan wel 18mm slangen te gebruiken zodat de interne pomp van de warmtepomp niet te veel weerstand heeft. Dat betekent ook dat de radiatoren boven dan ook (maximaal) 45 graden water krijgen en dus (flink?) in vermogen achteruit zullen gaan. Advies daar was om dan heatfans te plaatsen onder de radiatoren en dat die zo wel 50% meer vermogen kregen. Sowieso verwarmen we boven eigenlijk nooit, maar er zijn nu (nog) geen kinderen dus wie weet.

Vragen
1. Welke diameter aanvoer (en retour) leiding moet ik nemen van zolder naar de verdeler? Locatie van de verdeler heb ik nog niet bepaald, afstand van de binnenunit naar de verdeler zal zo'n 8 a 10 meter worden. En er moeten denk ik wel een paar bochten van 90graden in komen (extra weerstand). Uitgaande van een open verdeler zonder pomp met dus een maximum temperatuur aanvoer van 45 graden. Ik zat nu te denken aan Uponor meerlagenbuis van 32mm. Die heeft een wanddikte van 3mm dus dan hou je een interne diameter over van 26mm. Is dat voldoende?
2. Kan dit eigenlijk wel 45 graden water in de vloer stoppen, of moet deze maximum temperatuur omlaag?
3. Kan het eigenlijk wel om een systeem aan te leggen met maximaal 45 graden water en om dan boven de gewone oude radiatoren te behouden i.c.m. heatfans of kan dit niet uit qua vermogen? Kan ik dan met een moderne radiator toe of moet dit dan meteen een LTV radiator worden?
4. Als ik boven een paar radiatoren open draai, gaat dan niet al het water daar door stromen (weg van minste weerstand) en niet meer door mijn vloerverwarming? Of kan ik dit voorkomen door de radiatoren ook aan te sluiten via een verdeler met flow meters?
5. Is 18mm buis nodig voor de VV slangen of is 16mm voldoende? 16mm is momenteel toch een beetje de standaard dacht ik maar 14mm wordt ook steeds normaler.

Sorry voor de lange lap tekst en de vele vragen! Maar ik dacht dat die context wel handig was om het idee goed over te brengen.

Bedankt voor jullie reacties!

Groeten,
Henk
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Haal er iemand bij met verstand van zaken, dit is geen dhz klus.
Met wp systemen komen de berekeningen nogal nauwkeurig, iets te weinig of iets te veel geeft direct problemen als.extra stookkosten pendelende warmtepompen enz.
Laat dit systeem ontwerpen en ga in overleg wat je zelf doet en uitbesteed.
Kost je een beetje meer maar geeft een veel beter eindresultaat.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Als iemand de vloer wil gaan verwarmen met 45 graden als living, dan heeft die geen enkele kennis van verwarnen met een warmtepomp. Net wat heathunther schrijft zoek een gerenomeerd bedrijf, desnoods een aantal fabrikanten van WP je kan het maar 1 keer verkeerd doen.
En neem zeker geen te grootte capaciteit daar loop je op leeg, een WP moet de juiste capaciteit hebben en is berekend altijd iets te klein omdat het maar een paar weken op max nodig is.

Vr Gr
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
45 graden is te hoog om rechtstreeks de vloer in te gaan, tevens zijn de groepen aan de lange kant voor een wp de groepen rond de 60 a 65 meter met 16mm slang zodoende kan er gewerkt worden met pomploze verdelers.
Aanvoer en retour zal waarschijnlijk in 32 mm uitgevoerd moeten worden, ook is een buffervat raadzaam.

Laat u door iemand adviseren die ervaring heeft met dit soort systemen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Henkie123 schreef:
Er liggen sinds een maand zonnepanelen op het dak met flinke overcapaciteit (zonder warmtepomp), dus we stoken momenteel met een paar 2kW elektrische kacheltjes ons huis warm. Dat gaat prima.
Het was een milde winter dus met het bovenstaande sta je misschien op het verkeerde been.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Henkie123 schreef:
verkoopadviseurs
Dat zeg je goed, maar noem het gerust verkopers. Het is lastig om echt onafhankelijke adviseurs te spreken, die kosten ook meteen geld als je ze langs laat komen.

Is er bijvoorbeeld gesproken over een buffer van minimaal 1000 liter?
Een kleine buffer is voor een goeie werking en de levensduur van de warmtepomp, een grote buffer voor het zelf gebruiken van zonne-energie.
Zolang er gesaldeerd kan worden nog niet super belangrijk, maar ik zou er ten minste ruimte voor vrijhouden.
Een voordeel van de drukte nu, is dat de goeie je geen onzin hoeven te verkopen, die hebben toch al teveel werk.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #7
En leg je slangen in een slakkenhuis h.o.h. 10 cm uit elkaar.
En als ik de keuze heb zou er bij mij wel een verdeler met pomp in komen, in combinatie met een na-regeling per ruimte.
En ja voor de radiatoren boven kun je ook een verdeler (deze wel zonder pomp) nemen met flowmeters is de installatie makkelijker in te regelen op flow, hier kun je nadien ook makkelijker een na-regeling op monteren.
En je hebt nu alles op de schop gegooid, doe het laatste stapje ook dan, laat de radiatoren boven vervallen en neem hier convertoren voor.
En nagedacht of is er spraken geweest over de mogelijkheid om te gaan koelen?
Je doet het maar een keer dus doe het goed!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Schakel een adviesbureau in: Een installatie adviesbureau. Dát is de specialist die je zoekt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Hier een grote vrijstaande woning uit 1970 geïsoleerd en gasloos. Draait nu de eerste winter op full electric en het was de hele winter 22 graden in huis. De aanvoer staat zo rond de 42 graden als het vriest.

De aanvoer- en retour naar de 3 open verdelers is 25 mm Uponor gemaakt. Omdat er wat bochten in de leidingen zitten is er een extra circulatiepomp bijgeplaatst. Deze draait lastafhankelijk en komt amper boven de 10W uit op piekmomenten.

Zorg dat je de verdelers zo plaatst dat je centraal zit tussen alle ruimtes waar de groepen naartoe moeten. Omdat het pomploze verdelers zijn kunnen ze ook in een slaapkamer gemaakt worden.

16 Mm slangen in de vloer is goed als je h.o.h. 10 cm aanhoudt in slakkenhuispatroon. Groepen inderdaad niet langer dan 80 meter nemen.

Als je de radiatoren boven waterzijdig inregelt krijgen de verdelers nog gewoon voldoende water. De radiatoren zijn dan namelijk geknepen en kunnen nooit al het water opvragen.

Laat voor de keuze van een warmtepomp een warmteverliesberekening opstellen. Dan weet je exact welke capaciteit je nodig hebt van de warmtepomp.

Laat vervolgens een aantal installateurs van bekende merken een aanbod maken voor je klus. Ga niet met handige Harry uit de straat in zee, maar uitsluitend met officiële installateurs van een bekend merk.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Henkie123

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu