Vervangen pomp Nefit Ecomline Classic

968mint

  • #21
Hoe is dit experiment geeindigd?
Ik was de afgelopen dagen dit wiel ook aan het uitvinden totdat ik dit topic vond. Onze cv ketel maakt nogal veel ruis en suis geluid omdat de pomp van de ecomline hr continue vol aan draaide. (nu op stand I gezet enkele min nadraaien) Eigenlijk zou ik overmoeten naar de buitentemp afhankelijke instelling en dan moet de pomp (Grundfos UP 25-55 130) weer continue draaien. Om stroom en herrie te besparen was mijn idee ook een nieuwere of zelfregelende pomp erin te zetten. bv de alphaII. Installateur ook nog gebeld die vond het geen goed plan omdat de pomp geregeld word door de elektronica van de cv. Dit valt echter mee wat het is alleen aan/uit.

Ik wil de pomp van de vloerverwarming overigens ook vervangen maar dit is geloof ik niet zo controversieel.
 

StefanD

  • #22
Gezien de negatieve adviezen op dit forum heb ik de pomp niet gewisseld, hoewel ik nog steeds niet snap waarom het zo'n probleem zou zijn...
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #23
Een label-A pomp zoals de Alpha van Grundfos, maar ook gelijkwaardige typen zoals de BIRAL AX13-3 mag je niet extern schakelen (dus ook niet via een pompschakelaar!!!)
In het besturingssysteem van de Nefit EcomLine HR(C)-toestellen is een
pompschakeling ingebouwd.
Laat dat ook een les zijn voor de komend eperiode, want die pompen worden vanaf 1 januari 2013 verplicht, dus zul je ze vaker tegen gaan komen.
Google maar even op "energiezuinige pompen", dan ontdek je al snel aanvullende informatie over die pompen.
Die Grundfos UPS 25-50 130mm kun je trouwens (nu nog) voor een prikkie kopen, want ze gaan er volgens jaar uit.

Vanaf 1 januari 2013 is het verplicht om Label-A pompen in te zetten bij o.a. vloerverwarmingsverdelers: dan maakt dat de vloerverwarmingsverdeler per die datum wel aanzienlijk duurder gaat worden. (op internet vind je al genoeg info over die nieuwe Europese regeling: dus even Googlen op "energiezuinige-pompen")

Wil je de Label B pomp op je verdeler van de vloerverwarming vervangen door een nieuwe Label-A pomp, dan is dat wel mogelijk (maar dan geen pompschakelaar gebruiken!!)
Een label-B pomp in combinatie met een (goede !!) pompschakelaar biedt je trouwens praktisch hetzelfde energieverbruik als een label-A pomp.
 

StefanD

  • #24
Weet je ook waarom dat zo is?
 

968mint

  • #25
Het was wel ongeveer duidelijk dat extern schakelen van die alpha pomp problemen kon geven (kan ik mij ook iets bij voorstellen, hij regelt, stelt zichzelf in en dat wordt hij te pas en onpas uit en aan gezet. Echter als je de regeling van de cv op buitentemperatuur afhankelijk zet. en de pomp dus 24u pd draait (stand II) zou je dat probleem niet hebben en het grootste bezwaar tegen montage van de alpha vervallen.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #26
Bij een solo toestel is dat correct, echter bij een combi-toestel blijft dan je
pomp draaien bij het omschakelen van de 3-wegklep....en dat is niet de
bedoeling :wink:
 

968mint

  • #27
@DexterXL
nu ben ik hem even kwijt. Ik had voor het gemak de tapwater gedeelte maar genegeerd. Echter als de verwarming buitentemp geregeld staat en pomp de hele dag draait (nu zelf modulerend) dan merkt hij toch ook vanzelf de tapwater vraag? Of blijft hij door de tapwater voorziening en 3 weg klep de hele dag maximaal draaien ipv alleen voor warm water.

Op dit moment de ketel nog gewoon op regeling kamer thermostaat en warmt hij maar af en toe het water voor ernaast geplaatste boiler op.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #28
Je hebt het over het extern schakelen van de pomp, dus buiten de aansturing
van de UBA van je ketel, dan draait hij dus 24 uur p/dag, maar hij moet
wel even uit gaan zodra hij de klep omschakeld naar ww.
Dit regelt normaalgesproken je UBA, ga je die dus omzeilen, dan kan je
tegen problemen aan lopen......en zoals genoemd is het niet aan te raden
om hem via de UBA aan te sluiten.
 

968mint

  • #29
Dat heb je met beginnende "cv-monteurs" zoals ik klok wel horen luiden maar...
Was niet mijn bedoeling hem extern te schakelen maar gewoon de cv op buitentemp regeling te zetten. Dan hoor je de pomp stand op de uba op II te zetten (24 uur aan). Maar wordt dan nog wel via de uba gestuurd. Als jij zegt dat bij het omschakelen van de 3 weg klep naar warmwater de pomp even wordt uitgezet zal dat wrsh nog steeds zo zijn. Maar ja dan zou de alpha pomp nog steeds regelmatig aan uit gezet worden wat geloof ik niet de bedoeling is.

Misschien is het een betere oplossing als ik toch een andere pomp wil een nieuwer model "normale" niet autoadept zuinige en hopelijk stille pomp te plaatsen
 

968mint

  • #30
Aanvulling op voorgaande bericht. Viel dit topic binnen omdat ik bedacht had de pomp te vervangen ivbm de cv installatie veroorzaakt bij continue draaiende pomp. Hij staat nu weer op kamertemp geregeld met pomp op stand I (enkele min nadraaien, hij bleek eerst op II te staan) wrsh zal de cv installatie uiteindelijk weer op weersafhankelijk gezet worden. wij hebben op de BG vloerverwarming (met enkele kleine radiatoren) en thermostaatknop gestuurde radiatoren in de kelder en de bovenverdiepingen. Ik word / werd echter gek van het gesuis / ruis van de installatie. Uit info uit dit forum zal ik nog even wat gaan experimenteren met nogmaals ontluchten/ proberen meer radiatoren open te zetten en de Bypass anders af te stellen.
geruis komt overigens echt bij de installatie zelf vandaan (en die hangt onder de slaapkamer :( )
 

egreijer

  • #31
Hoi
Kan iemand mij vertellen hoe ik als ik de Nefit Grundfos Uper 25-60 130 van de Nefit Ecomline Excellent HR30 (met bijhorende Nefit 120l boiler) vervang door een zuinige Grundfos Alpha 2 met dezelfde specs ik de bedrading moet aansluiten? De Nefit Grundfos pomp werkt zover ik weet met een stuursignaal voor de stand maar de Grundfos Alpha moduleert automatisch en gaat harder lopen als de waterdoorvoer dat vraagt).

Heb vorig jaar de pomp van de vloerverwarmingsverdeler ook vervangen door de Grundfos Alpha 2 en dat werkt perfect en bespaart megaveel energie t.o.v. de traditionele altijd aan >100w ouderwetse altijd aan verdelerpomp).

Alvast bedankt!

Groeten, Erwin
 

Lammy1

  • #32
Enkel door de ketelfabrikant goed gekeurde onderdelen mogen geplaatst worden ...
 
  • Like
Waarderingen: Obelix2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu