Vervangen pomp Nefit Ecomline Classic

StefanD

  • #1
Ik heb een Nefit Ecomline Classic HR30 met Ecomfit boiler.
Ik zou daar graag een modulerende pomp in zetten en kwam via Google de Grundfoss Alpha2 tegen die geheel zelfstandig kan moduleren.

Weet iemand of ik die pomp in mijn ketel kan gebruiken? Er zit nu (af fabriek) een Grundfos UPS 25-50 130 in.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Hallo StefanD,

Denk niet dat dit gaat lukken.
De pomp moduleerd Dan wel zelf, maar hij zal toch ook sturing van de print moeten hebben. Aangezien dit niet op de Ecomline zit, zal hey mi niet lukken.


Calenta :cool:
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
En wat geburd er als jou pomp gaat moduleren onder het minimum wat de ketel nodig heeft?

Dan krijg je een heel mooi gat in je warmtewisselaar.
Dan kun je een excellent opzoeken op internet met een modulerende pomp er in.
 

Emieldek

  • #4
Ik heb exact dezelfde ketel en ik heb twee jaar geleden de grundfos vervangen door de modulerende alpa 2 pomp. vervangen was heel eenvoudig. Ik heb nooit problemen gehad. Werkt prima.

Groet emiel
 

StefanD

  • #5
Calenta: Je zegt het zelf al: de pomp moduleert zelf en heeft voor het moduleren dus geen sturing nodig. De ketel hoeft hem alleen aan en uit te zetten, en dat kan de ketel best.

Obelix: Is de ketel daar niet tegen beveiligd? Als ik nu al mijn radiatoren dicht draai gaat de ketel toch ook niet kapot? Hij slaat gewoon uit als de temperatuur te hoog wordt. Of zie ik iets over het hoofd?

Emiel: Da's goed nieuws. Wat was voor jou de reden van vervanging?

Ik heb overigens de vraag ook aan Nefit gesteld en die zeggen alleen dat het niet mag. Zonder verdere toelichting.... :(
 

Emieldek

  • #6
Ik had een dure vloerverwarmingspomp die ik voorzien heb van een 2heat tijdschakelijk ipv van 700 kwh verbruikt deze maximaal 250 kwh. Ik kwam erachter dat exact dezelfde grundfos in de nefit classic 30 ketel zat. Ik las ook berichten dat het niet kon. Via de duurzame energiewinkel waar ik de alpha 2 pomp heb gekocht kwam ik erachter dat het bij de meeste ketels wel gaat. Ik heb de pomp de eerst tijd geoberserveerd en het gaat helemaal goed. Ik heb nu een veel lager stroom verbruik. wellicht dat ik ook wat minder gas verbruik.

Groet emiel
 

StefanD

  • #7
Zijn de stekkers ook uitwisselbaar, of heb je daar nog wat aan moeten aanpassen?
Ik neem aan dat het verder een kwestie is van:
- Afsluiters dichtdraaien
- Ketel aftappen
- Grote moeren van de pomp losdraaien
- Nieuwe pomp ertussen
- Alles weer aansluiten?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Ja is beveiligd.
Aanvoer , retour en safetysensor.
Maar als je die pomP er in zet voldoet de ketel niet meer aan zijn
Keurings eisen.
Gebeurd er dan wat heb je een probleem
 

Emieldek

  • #9
Het voorste deel van de pomp vervang je door de het voorste deel van de alpha 2. De achterkant van de pomp die tussen de leiding zit laat je gewoon zitten. De grote moeren die je noemt.. daar moet je niet aankomen.
Bij mij zit de ketel op hoogste punt ik hoefde niet af te tappen alleen uiteraard uitzetten kap er af en sleutelen. Er handig hoef je er niet voor te zijn. Ik was verbaasd hoe simpel het was. De stekker knip je af en pas je zodanig aan dat hij past in de contacten waar de oude pomp zat.


Emiel
 

StefanD

  • #10
Obelix: Wat voor probleem bedoel je? Probleem met de verzekering ingeval van brand of zoiets?

Emiel: klinkt simpel! Je hebt dus eigenlijk alleen de electronica vervangen. (Ik wist niet dat dat kon) Is die ook los te koop? (Zou goedkoper moeten zijn dan een complete pomp)
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #11
Ja idd je verzekering.
Ketel voldoet niet meer aan de keurings eisen. Dus je hebt een niet goed gekeurde ketel.
En geloof me ze doen er tegenwoordig alles aan om er onderuit te komen.
 

Xr8

  • #12
Pomp in de ketel draait overigens alleen als het nodig is als je de pomp tenminste niet continue laat draaien. Ik vraag me dan ook af of je de investering ooit terug zal verdienen. Pomp motor omzetten is meestal niet meer dan 4 inbusboutjes los en vastdraaien. De elektronica zit op de pomp en koop je samen met de pomp.

Succes.
 

Tumkie

  • #13
... dag garantie op de wisselaar !
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #14
De Alpha pompen van Grundfoss zijn niet gemaakt om steeds de spanning erop en eraf te zetten.
Grundfoss heeft daar andere pomp typen voor gemaakt die een besturing hebben en niet met een hard contact aan/uit gezet worden.

De levensduur van dergelijke pompen wordt door deze mishandeling ernstig verkort, het is dus beslist geen aanrader om dergelijk veranderingen in een ketel aan te brengen.

Gebruik een orginele pomp met modulatie of laat de orginele pomp met 1 toerental zitten.

Vr Gr en succes ermee
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #15
Kun je ergens mee onderbouwen dan zon pomp niet tegen aan en uitzetten kan?
Ik heb er nog nooit van gehoord namelijk.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #16
Die gegevens komen bij Grundfoss vandaan :idea:

Na montage van dit type pompen, werd aan ons verzocht ze op een zelf regelend GBS systeem aan te sluiten.
Dit gaat dan alleen met stroom er op en er af te zetten, als de groepen geen vraag meer hebben.

Grundfoss advies was een ander type pomp te gebruiken waar de mogelijkheid op aanwezig is deze te starten en te stoppen volgens de gebruikelijke methode van hun pompen en waarbij tevens de mogelijkheid van externe storing melding aanwezig is.

De Alpha pomp was niet geschikt voor het doel wat wij er aan wilden geven helaas?

Vr Gr
 

StefanD

  • #17
XR8: In de winter draait de ketel bij mij eigenlijk continu op een laag pitje. Alleen als ik de thermostaten lager zet gaat hij even uit totdat de temperatuur voldoende gezakt is. Ik denk dat het stroomverbruik best wel veel is. Ik heb nu een KWh meter op de ketel gezet. (meten is weten :D )
Overigens is de belangrijkste reden voor een modulerende pomp het stromingsgeluid in de installatie. Bij forse kou heb ik daar geen last van, maar als het wat warmer wordt en de radiatoren verder dicht gaan zet ik de pomp nu handmatig lager. Dat ik ook stroom bespaar is alleen maar mooi meegenomen. Ik hoef er niet op te verdienen.

Tumkie: garantie heb ik toch niet meer, dus dat maakt niet uit. Ik vraag me wel af waarom de wisselaar kapot zou gaan, gezien alle beveiligingen in de ketel. Als ik nu de radiatoren dicht draai gaat er ook niks kapot...

Cvolieboy: De Ecomline Classic kan niet moduleren, wel kun je de pomp zelf op 3 standen regelen. Is het niet zo dat de huidige pomp ook telkens aan en uit wordt gezet? Waarom zou die daar wel tegen kunnen en een Alpha2 niet? Ik kan me wel voorstellen dat de electronica zich steeds opnieuw zou moeten inregelen. Maar ik kan de pompschakelaar van de ketel natuurlijk ook op stand 2 zetten: De Ecomline laat de pomp dan continu aan en de pomp regelt het verder lekker zelf.
 

Xr8

  • #18
Resume, je wilt deze pomp in deze ketel plaatsen. Dan moet je dat gewoon doen, en kijken waar het schip strandt.

Succes.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #19
Persoonlijk vindt ik dit een verkeerd advies.
Er wordt duidelijk uitgelegd dat de pomp NIET geschikt is voor constant in en uitschakelen via spanning er op en er af.

Maar toch adviseer je om hem er in te zetten.
Het zijn geen pompen van 30 - 40 euro?

Ik zou het niet doen.
 

StefanD

  • #20
Ik zou de pomp inderdaad wel willen plaatsen, maar alleen als er geen goede redenen zijn om dat niet te doen. Vandaar mijn vraag hier.

Dat de pomp niet tegen frequent aan- en uitschakelen kan kan ondervangen worden door de pompschakelaar van de ketel op stand 2 te zetten. Dat is dus geen probleem. (Hoewel ik niet snap dat goedkope pompen van Grundfos daar geen enkel probleem mee hebben en dat het voor deze dure pompen neerkomt op mishandeling.)

Blijft over dat het slecht voor de wisselaar schijnt te zijn, wat ik nog niet begrijp omdat daar voor zover mij bekend een beveiliging op zit. (Die er ook voor zorgt dat er niks mis gaat als ik alle radiatoren dicht draai)

Dat ik door blijf vragen is niet omdat ik het niet geloof, maar omdat ik het niet begrijp :(
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu