Welk vermogen voeding voor 24v Ledstrip met Zigbee controller

Tabasco

  • #1
Ik wil m'n bestaande TL werkblad verlichting in de keuken gaan vervangen door LED strips.
Heb gekozen voor cob zodat het een gelijkmatig licht geeft en een mogelijkheid zelf de lichttemperatuur en sterkte in te stellen naar gelang het moment van de dag.

Nu vraag ik mij af welk vermogen en type trafo ik het beste hiervoor kan gebruiken, alvast dank.

Hiervoor heb ik het volgende al besteld:
- 2,5 meter FCOB CCT ledstrip 24v (deze kan ingesteld worden van koelwit naar warmwit)
Met 640 LEDs per meter
- Zigbee dimmer/controller (zodat het geheel op Hue aangesloten kan worden)
Hierop gebruik ik alleen de WW CW aansluiting (geen RGB kleuren dus)

s-l1600.jpg

Schermafbeelding 2021-04-16 om 18.26.32.png


s-l1600.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Het vermogen van de ledstrip bepaalt welke voeding je nodig hebt.

Wat ik van deze strip kan vinden, is het vermogen zo'n 16W/m. Maar kijk even goed na wat je precies besteld hebt en of dat overeen komt.

16W/m * 2,5m = 40W

40W / 24V ≈ 1,7A.

Je hebt dus een 24VDC voeding nodig die tenminste 40W / 1,7A kan leveren. Meer kan geen kwaad.
 
  • Like
Waarderingen: Tabasco

Tabasco

  • #3
Dankje XanderH,
Ik heb 16W/m nergens kunnen terugvinden vandaar stelde ik mijn vraag hier. Ik zal dan een 50W (2A) voeding kiezen om op safe te spelen.
(kun je mij zeggen waar ik die 16W/m informatie terug kan vinden?)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik kwam met Google op een groot bekend Chinees platform waarvan de naam begint met "Ali" een strip tegen die er wel heel veel op leek. :wink: Deze was 16W/m. Dat is natuurlijk geen garantie dat ik de goede strip voor me had.

De leverancier waar je de strip hebt gekocht moet normaal gezien uitsluitsel kunnen geven wat je nu precies gekocht hebt.

50W is inderdaad prima, als de strip inderdaad 16W/m is.
 
  • Like
Waarderingen: Tabasco

Tabasco

  • #5
Bedankt, inmiddels heb ik alles nu al binnen en functioneert het ook zoals gehoopt. Nu komt de installatie nog (hopelijk mag deze opvolgende vraag nog in de thread ipv een nieuwe aan te maken):

Het plan is om het geheel te plaatsen en serieel aan te sluiten er zijn namelijk enkele onderbrekingen. De aansluit volgorde is dan als volgt:

(trafo) (zigbee controller) (75cm strip) - 100cm bedrading - (25cm strip) - 100cm bedrading - (150cm strip)

Mijn vraag is nu of dit op deze (relatief korte) afstanden goed kan zonder parallelle aansluiting te hoeven maken. Ik heb gelezen dat de lichtopbrengst kan afnemen naar gelang de gebruikte lengtes, zou dat hier ook gelden? Graag hoor ik jullie ervaringen hierover.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat kan prima.
die paar meter draad heeft geen invloed ik adviseer je de strips te solderen met klemverbindingen is het bij mij altijd prutsen
 
  • Like
Waarderingen: Tabasco

Tabasco

  • #7
Merci,
Solderen was ook het plan, nu nog het juiste moment kiezen dat de keuken vrij is ;)
 

ABCDE

  • #8
Test wel eerst de kleurechtheid voor je hem vastplakt. Ik vind het altijd wat onsmakelijk als het eiwit blauw is en de tomaten paars en met LED strips wil dat nog wel eens gebeuren.
 
  • Like
Waarderingen: Tabasco

Tabasco

  • #9
Vanwege die 'kleurechtheid' heb ik speciaal voor in de keuken dit type strip gekozen, de kleur kan ik achteraf bepalen omdat de strip zowel warm witte als ook puur witte leds heeft daardoor is de perfecte kleurtemperatuur in te stellen (ook elk moment te veranderen wanneer behoefte veranderd vanwege daglicht of het soort werkzaamheden in de keuken)

Vastplakken ga ik waarschijnlijk doen op een makkelijk demonteerbaar latje ofzoiets, misschien een metalen strip die gelijk wat warmte kan spreiden.
 

ABCDE

  • #10
Witpunt en kleurechtheid zijn twee aparte dingen.

Eerste wordt uitgedrukt in graden Kelvin, tweede in een Color Rendering index (CRI) of Ra en is een getal tussen de 0 en 100

Je kunt dus hebben dat een lamp niet het hele spectrum uitstraalt of zeer ongelijk. Je kunt dan bijvoorbeeld krijgen dat verschillende groen tinten niet van elkaar te onderscheiden zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Tabasco

Tabasco

  • #11
Dankjewel , van die CRI had ik nog nooit gehoord, dat is inderdaad ook belangrijk. Heb je nog suggesties hoe deze te testen? Doe je dat door het te vergelijken met reguliere gloeilampen of gebruik je juist kleurenstalen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Als je de LED-strips met de uiteinden aan elkaar verbindt, sluit je ze gewoon parallel aan. :wink: Die spoortjes lopen gewoon ononderbroken van het begin tot het einde van de LED-strips en daar worden diverse parallelle aftakkingen van gemaakt.

Met grotere lengtes kun je inderdaad last krijgen van spanningsval, maar met 2,5m strip moet dat prima gaan. Zeker met een 24V strip.

CRI is inderdaad wel iets om rekening mee te houden

unnamed (1).jpg

Dit zijn gemaakte plaatjes natuurlijk...

Je zou eens wat fruit en je gesneden biefstukje kunnen bekijken. :wink: Als dat er voor jou acceptabel uit ziet, is het goed natuurlijk. Kleurstalen lijken me wat te theoretisch.
 
  • Like
Waarderingen: Tabasco

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu