Verlichting nieuwe scheidingswand bedienen met bestaande schakelaars

Jasper2021

  • #1
Hallo,

Binnenkort ga ik op onze zolder een scheidingswand plaatsen. De scheidingswand wordt voorzien van elektra en lichtpunten.

Vanuit de bouw zijn er in het trapgat twee schakelaars aangebracht. Een aan het begin van de trap op de eerste verdieping (A1). En een bij het bovenkomen op zolder (A2). Met schakelaars A1 en A2 wordt lichtpunt A bediend. Nu wil ik in de nieuw te plaatsen scheidingswand een lichtpunt plaatsen op de overloop. Misschien een nuttige toevoeging. Alles is onderdeel van dezelfde groep. Ook de te plaatsen scheidingswand komt op die groep. Dan mijn vragen:
  • Is het haalbaar om met schakelaars A1 en A2 het nieuwe lichtpunt B te bedienen?
  • En aansluitend ook daarop kan ik met een nieuw te plaatsen schakelaar in de gecreëerde kamer lichtpunt A gaan bedienen?
Het mag ook een smart oplossing zijn. De woning is voorzien van Hue lampen. Ik wil alleen wel dat de bestaande schakelaars functioneel blijven.

Bedankt alvast voor jullie reacties.

Schermafbeelding 2022-01-31 om 17.16.08.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Waar komen de leidingen van beide schakelaars en het lichtpunt nu samen? In de centraaldoos in de overloop een verdieping lager wellicht?

Als je nieuwe bedrading kunt trekken van dit punt, naar je nieuwe wand, is dit haalbaar.

Zit de technische ruimte ook op dezelfde groep? Misschien kun je 2 draden bijtrekken naar de contactdoos/lichtschakelaar daar, dan zit je al ongeveer op de goede plek.

Of hoe was je überhaupt van plan om elektra in de nieuwe wand te krijgen?
 

Jasper2021

  • #3
Ja klopt. Er zit een centraaldoos op de overloop.

In de technische ruimte zit direct bij binnenkomst een lichtschakelaar met WCD op de groep zoals in mijn eerste bericht beschreven. Ik had in gedachten om die door te lussen met lasklemmen. Dat wil ik doen door een opening te maken via de kopse kant van de technische ruimte de elektra (waar scheidingswand op aansluit). Maar of dit zomaar kan volgens de regels weet ik niet. Dat wil ik informeren bij een elektricien. Wellicht dat jij dit ook weet? De nieuwe wcd's worden alleen gebruikt voor lichte apparaten zoals verlichting/opladers.

De overige aansluitingen in de technische ruimte zitten op aparte groepen (wasmachine, droger en ventilatiesysteem). Daar ga ik dus niet aanzitten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als de leiding van het bestaande lichtpunt, de bestaande schakelaars en de contactdoos in de technische ruimte allemaal uit dezelfde centraaldoos komen, kun je dit vrij eenvoudig realiseren. Je hebt dan twee extra zwarte draden nodig uit die centraaldoos richting de technische ruimte, waar je af kunt takken naar de nieuwe wand. 1 zwarte draad voor het nieuwe wandlichtpunt (die wordt verbonden met de wisselschakelaars), 1 zwarte draad voor de nieuwe schakelaar (die verbindt je met het bestaande lichtpunt).

Wordt de nieuwe wand metal-stud o.i.d.? Daar kun je eenvoudig leidingen doorvoeren.

Je kunt het geheel natuurlijk ook draadloos maken met slimme verlichting maar ik zou er de voorkeur aan geven om de conventionele schakelingen ook gewoon in orde te maken. Een toekomstige nieuwe bewoner gaat je daarvoor waarschijnlijk ook dankbaar zijn. :wink:
 

Jasper2021

  • #5
Bedankt weer voor je reactie. Hier heb ik al super veel aan.

De nieuwe wand wordt inderdaad een metal-stud systeem. En ik ben ook voorstander van schakelaars die gewoon normaal kunnen worden ingezet. Fijn om te weten dat dit redelijk makkelijk kan worden opgelost.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu